Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Elitmammor och -barn

5 apr , 2010, 22.37 peppe

 

Som nybliven mor förundras jag över alla dessa tidningar riktade till personer som jag. Eller egentligen förvånas jag inte över tidningarna, utan över den endimensionella bilden av mammor de ger. Mödrar är uppenbarligen bara intresserade av att 1) klä sina barn snyggt, 2) att klä sig själva snyggt, 3) att bli av med eventuell graviditetsfetma, 4) att inreda sitt hem, och framförallt barnkammaren, snyggt och 5) att laga trendig och snyggt upplagd mat.

De här tidningarna gör att jag, trots ett vanligtvis så sunt självförtroende, känner mej dumförklarad och otillräcklig som förälder. Jag har nämligen ingen lust att gå på babysim-, poesi, -sång eller -workout. Jag är inte heller intresserad av att köpa gulliga kläder med Hello Kitty-tryck, huvor med djuröron, designerplagg eller miniskor för spädbarn som inte kommer att kunna promenera på nästan ett år. Jag tycker inte att jag är för tjock eller att vår lägenhet behöver omstylas.

Så varför köper jag då dessa blaskor? Står det någon med en revolver mot mitt huvud varje gång jag besöker Akademen? Nä inte precis, jag gillar faktiskt att bläddra i de här glossiga tidningarna, ofta är de snyggt layade och jag tycker om kläder och bilder på snyggt stylade bebisar och hem. Jag har en ytlig sida. Också. Däremot irriteras jag av att allting är så perfekt och snyggt och politiskt korrekt. Det är en fantasivärld där alla mammor och barn är vackra och glada, där papporna endast spelar statistroller (om de nu överhuvudtaget har en roll), där alla är överens om hur barnuppfostran ska gå till. Allting är övre medleklass efter att man tagit på sig glasögonen med snygglinser.

Jag tror att dylika tidningar genererar prestationsångest och osäkerhet. Man kan alltid bli lite mera pedagogisk, snygg, smal, trendmedveten och begåvad i köket. Allt det här fokuset på den perfekta ytan tar tid och plats av andra mycket viktigare ämnen. Man kan nämligen vara färsk mamma OCH intresserad av politik, sport, teknik, debatt och kultur -i ett snyggt och vällayat paket. Mammor är inte bara hem och barn.

Jag önskar att tidningamakarna gav oss mödrar lite mer cred.

Läs också

20 kommentarer

 1. amanda skriver:

  Kolla in alternativ.nu, eller tidningen Åter som samarbetar med dem. Praktiskt värre.

 2. peppe skriver:

  Tack! Fantastiskt då bloggen fungerar som inspiration och tipsgenerator.

 3. Karin skriver:

  Speciellt arg blir jag, trots att jag inte ens själv fött barn, över hur dessa tidningar medverjar i mammamyten. Istället för den evigt milda muminmamman målar de upp en bild på den evigt glada och snygga mamman, som aldrig är arg på eller på grund av sitt barn och finner sitt störtsa nöje i att laga mat och arrangera blommor. Ibland undrar jag om vi inte sen heller kommit så långt från tiden var kvinnor fick läsa i vett och etikett-böcker för kvinnor om hur de skall vara färdigt klädda i vackra kläder och glatt vinka iväg sina män till jobbet, så att de skall ha denna fina bild i sina huvuden under dagens lopp. Sedan skall de få återvända till hemmets vackra, ombonade, vrå, och inte behöva bekymras av fruns problem eller ilska, och gud förbjude, barnens mindre glansbildsaktiga sidor.

  Ibland känns babytidningar som sådana i otränade ögon. Speciellt då de läs delvis av de militantaste mammor jag stött på, som inte endast själva vill vara olympiska mamman, de vill också missionera om sin revoliutionernade syn på moderskap.

 4. peppe skriver:

  Bra formulerat! Det känns faktiskt lite 50-60-tals ideal á la Mad Men där den undersköna och välklädda kvinnan tar hand om hemmet, medan mannen sköter om den ekonomiska försörjningen. Håller också med dej om att det finns en liten fundamentalistfalang bland mammor där uppfattningen om att det bara finns ett rätt sätt att sköta mammarollen råder.

  Folk borde vara lite snällare mot varandra och sig själva.

 5. emily skriver:

  Jaa, önskar en glassig tidning för mammor, med både yta & innehåll! Bl a bok-, film- teaterkritik, senaste snacket maktens korridorer,amningstankar av kulturkvinnor, mode… Varför inte en ordentlig genomgång av olika nätshoppingsidor – en mammas bästa vän. (Beställde nyss från Diesel och de hämtade hem PLUS kom efter det jag lämnade tillbaka, gratis.) Lätta matrecept och en ärlighet kring allt det fula, svåra, såriga kring att vara mamma. Och det härliga. Lite av allt men mer diskussion kring Finlands invandrarpolitik än kring Angelina Jolies inredning.

 6. emily skriver:

  …OCH en feministisk hållning tack.

 7. Mia skriver:

  Intressant! Håller just nu på och läser boken ”bitterfittan” o läste just ”familjens projektledare säger upp sig” och förfasas lite över att jag själv antagligen borde vara mera bitter än vad jag är. Är överhuvudtaget inte bitter på att vara hemmamamma, inte tycker jag det är värst tungt heller. MEN, i dagens (svensk)finland verkar det ju som om jag är lite underlig o konstig då jag trivs med att vara hemma, att inreda hemmet, att fixa trevlig mat samt att klä mig o barnen snyggt.Jag borde antagligen klaga lite mera, sucka över mannens jobbtider eller se lite tröttare ut för att passa in med alla andra mammor…

  Min livsfilosofi går främst ut på att 1)ta det lugnt 2)inte jämföra med andra och 3)göra det jag upplever känns roligt och intressant.

 8. Selma skriver:

  Jag håller fullständigt med. Tidningarna presenterar bara en fin yta som sällan finns i verkligheten och inte gör annat än ger en prestationsångest. Men om man nu vill framhålla att alla mammor inte är stöpta i samma form eller delar samma moderliga intressen (vilket de ju inte gör) så kan man fråga sig VAD dessa babytidningar borde innehålla? När allt kommer omkring kanske den enda gemensamma nämnaren bland dessa tidningars läsare är just moderskapet, och då kan det vara lite konstigt att ta in artiklar om segling, Finlands invandrarpolitik, skönlitteratur osv. som bara intresserar en bråkdel av läsarna. För dessa ämnen finns det säkert bättre tidingar än en som i grunden handlar om barnskötsel och moderskap.

  De gånger jag bläddrat i glassiga familjetidningar tycker jag nog ofta att jag stött på artiklar med lite svårare ämnen (relaterade till familjen) såsom förlossningsdepression, att förlora ett barn, skilsmässor osv. Typ alltid en obligatorisk ”tung” artikel per tidning för att gottgöra för allt det ytliga i resten :)

 9. peppe skriver:

  Emily: precis! webbshoppingtips är jag också sugen på. Jag tror också att det är möjligt att kombinera det glassiga med det fula och med det feministiska. Mammatidningarna gör det kanske lite för enkelt för sig genom att vara så politiskt korrekta och vackra, men det är väl annonsmarknaden som till stor del står bakom innehållet.

  Mia: jag förstår dej och känner igen mej både i dej och i Bitterfittan (ska börja läsa Familjens Projektledare asap) . Vi mammor är väl en massa saker samtidigt. Tycker också att man ska klaga mindre och istället göra något åt situationen om man är så missnöjd med den. När det kommer till att vara hemma vill jag att Magnus ska vara hemma lika mycket som jag, men det är ju en sak som var och en kan bestämma själva i sina faniljer.

  Selma: bra poäng! Moderskapet är ju den gemensamma faktorn. Men är moderskap automatiskt kläder, hem, banting och den obligatoriska kändisintervjun? Jag vet inte, men tycker att mammatidningarna kanske kunde chansa lite och skriva om det som Emily skrev, det fula, jobbiga och lite förbjudna också.

 10. Oca skriver:

  Tycker den inhemska Vauva tidningen är ganska nära det Selma beskriver. Har ratat alla andra, tycker de inte har speciellt mycket innehåll. Såklart har Vauva ytliga ämnen också, men inte så att de är i huvudrollen.

 11. Malin skriver:

  Jag tänkte skriva just det som Selma skrev. Och sen tänkte jag lägga till det som Oca skrev – de finska tidningarna är inte lika ytliga som t.ex. svenska Mama. Ändå var det nog svenska Mama som var min favorit – lite måste man väl få drömma sig bort och bli inspirerad :)

 12. peppe skriver:

  Oca: okej, ska ge Vauva en chans har aldrig ens bläddrat igenom den. Tack för tipset.

  Malin: så sant så sant, det är kiva med inspiration. Och det är väl just det det handlar om, att se tidningen snarare som inspiration än som regler att följa.

 13. Michaela skriver:

  Eftersom jag har en klängapa i famnen hinner jag inte läsa igenom alla kommenterar, men min första reaktion på inlägget är att vad läser du för mammatidningar?

  Har själv prenumererat billigt på vauva i 1 år och har själv inte fått den bilden. Den har handlat om missbrukar mammor, trötta depressiva mammor och oftast nån del om hur det är att vara mamma nån annanstans. Sen också mycket aktuell info om barnskötsel med massa mer. Men den andra andra mammatidningen jag läst är kaksplus och den är nog också oftast rätt intresant, men vauva är nog bättre.

 14. peppe skriver:

  Jag har väl mest snöat in mej på de svenska tidningarna. Ske ge de finska en chans. Och i ärlighetens namn så behöver jag ju inte alls läsa mammatidningar bara för att jag fått en Vidar.

 15. Hannah skriver:

  Jag har läst mama sen den kom, och jag tycker den fyller ett visst behov hos mig iallafall. Behöver lite ytlighet. Lite overklig glamour.

  För mitt mammaliv är slitigt, tröttsamt och inte så fläckfritt. Det vet jag. vill jag läsa om politik, sport eller annat så läser jag andra tidningar. För jag är ju inte bara mamma.

 16. Minna skriver:

  Ja precis! Kan mammor inte få någon seriös tidning med innehåll riktat till moderna kvinnor i familjebildningsålder? Jag är fullkomligt ointresserad av att läsa om hem och barn när jag är omgiven av hem och barn 24/7. Men tydligen BORDE jag vara det, eller så ANTAS det bara att jag är det. Varför?

 17. en ba skriver:

  Så länge de där tidningarna säljer antas det att du är intresserad, Minna.

  Jag håller helt med Peppe om prestationsångesten, det är precis samma problem med mammatidningarna som med flicktidningarna. Vet inte vad mammors motsvarighet till bulimi är, men hoppas ingen råkar ut för det.

 18. peppe skriver:

  Hannah: Mama lockar mej också och jag antar att den ger samma sak som Elle eller Damernas Värld -fast för nya mammor. Och har man tillräckligt med mammasjölförtroende så funkar det säkert, men känner man sig däremot otillräcklig så blir man nog inte en starkare kvinna efter att ha läst den.

  Minna: precis, man är så mycket mer än bara hem och bebis TROTS att man pressat ut en liten mini me.

  En ba: just det. kanske jag stör mej mest på att de är så endimensionella och så förskönande. Men kanse fulhet och misär inte säljer i just den här formen av tidning. Vad vet jag.

 19. Tutt-Lisa skriver:

  Jag läser Mama för att jag ÄR intresserad av mode, inredning, bebisar och tycker ibland det är roligt att läsa om nån kändismammas vardag. Tycker de ganska ofta har lite mer allvarliga och aktuella artiklar också. Sen är layouten snygg jmft med vauva-lehti i vilken alla artiklar bara flyter ihop.
  Visst är mammalivet tufft ibland men om man som vuxen kvinna hela tiden måste jämföra sig med de ”duktiga mammorna” och känna sig dålig, verkar det som att vi har ett bristande självförtroende. Det är kanske självförtroendet vi borde försöka stärka redan vid barnsben så vi inte behöver gråta varje gång vi öppnar Mama. I don’t know..

 20. peppe skriver:

  Fast det dåliga självförtroendet hos många mammor kanske grundar sig i just alla glassiga tidningar som visar perfekta hem och människor. Men du har rätt i att det allra bästa vore om man kunde ge sitt barn ett fantastiskt självförtroende.

Kommenteringen är stängd.