Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Barn på restaurang

18 apr , 2010, 16.24 peppe

 

När jag bodde i Argentina åt jag nästan alltid ute. På alla restauranger hade folk med sig barn i alla åldrar. Ibland var ungarna arga, andra gånger glada, men det gick alltid hur bra som helst. Kanske för att folk generellt är högljuddare i Latinamerika än här. Magnus och jag tänkte testa barn på restaurang i Finland och tog Vidde med oss till Tori på fredagen och Ravintola Lasipalatsi på lördagen. Vår son sov som ett litet barn genom båda middagarna. So far so good, tänkte vi och uppmuntrade av vår succé bestämde vi oss för att också i fortsättningen äta ute i sällskap av vår son.

Vad säger era erfarenheter?

Läs också

8 kommentarer

 1. Michaela skriver:

  Att det blir svårare och svårare med tiden när man ska hitta på någon sysselsättning åt barnet, och också då när babyn ännu inte kan sitta i barnstol men nog vill titta runt och ta i allt det ser.

 2. peppe skriver:

  Fast som sagt verkar det funka i andra länder. Åtminstone enligt min erfarenhet. Jag tror att vi i Finland är lite för rädda för vad alla andra ska tycka och att sticka ut.

 3. LenaW skriver:

  Det är helt bra att ta med barnen från tidig ålder ut i världen, man lär dem också hur man beter sig (de gör som föräldrarna) samtidigt som det ju är som du Peppe skriver, det funkar bra i andra länder. Har tänkt på det själv t ex i Italien, där storfamiljer går ut på kvällsmiddag och det går bra.. Alla hjälps åt med barnen om det behövs. Jag tycker det är synd om de familjer som ”bara” går på McD där det finns lekhörna mm.. lite trångsynt. Bra att ni testar olika platser. Enda kruxet är sådana smååå ställen där man knappt kommer in genom dörren, där ryms inte vagn och knappt en liten extra bebis bredvid kaffekoppen.. men dem kan man ju ta en annan gång. Våren och sommaren är perfekt med alla uteställen – mycket plats på dem.

 4. Sandra skriver:

  Har en 2,5 -årig son och vi har ätit ute med honom åtskilliga gånger, ända sedan han var riktigt liten, utan problem. Men som Michaela påpekar blir det ju annorlunda med tiden när han inte har tålamod att sitta lika länge som vi vuxna vill. Rekommenderar då matställen som har en liten lekhörna för barnen!

 5. Sandra skriver:

  Vill ännu tillägga att lekhörnor nog finns på andra restauranger/caféer än McD också…

 6. Michaela skriver:

  När vi var i Barcelona med A 6 månader gick det nog jättebra på restauranger, och fast det var trångt var vagnen alltid välkommen och alla gulla med barnet. Men för mig var det inte så värst rofullt att äta, så om jag sku villa gå ut och äta en dyr långsam middag sku jag nog föredra det utan honom. Men tycker nog absolut att man ska och kan ta barn med om det nu är ett helt vanligt restaurangbesök, man kan ju själv också ta med lite underhållning.

 7. Nanna skriver:

  Barn på restaurang är nog en lite knepigare grej, vill jag inlägga i diskussionen, ur en servitris-synvinkel. Har själv jobbat på diverse olika restauranger i över fem år nu, o stött på olika situationer med barn, men framför allt föräldrar! Barn är barn, och deras beteende går rätt så lätt att förlåta, men föräldrarna kunde nog få se sej i spegeln ibland! Fast du kanske tycker att din lilla unge är världens sötaste och viktigaste, ska nog inte alla andra behöva tycka det samma.

  Ibland är barn glada, ibland arga, ibland vilda ibland lugna osv., som peppe skriver. Kan inte tycka, att det vore skoj om en unge börjar gråta på min arbetsplats och håller på i två timmar, men det kan jag förstå. Men servitriserna är ofta inte vana vid att se sej för vid golvnivå, och det är väldigt tråkigt om man med en bricka full av glas snubblar över ett barn o tappar allt. Inte bara för att det är farligt med glassplitter och barn på samma gång, utan också för att det kräver tid att fixa med barnet, med föräldrarna, med dom nya drickorna etc.. Det är heller inte helt ok att bröstmata barnet helt varsomhelst helt närsomhelst, eller börja byta sin babys blöja vid matbordet (har hänt mera än en gång)!

  Om man skall ha med sina ungar på restaurang, vilket jag personligen tycker man skall, bör man vara förberedd på att de kanske inte alltid är så lätt. Om personalen säger till om, att ens barn springer omkring och ivägen på deras arbetsplats bör man respektera det, och inte ignorera det eller bli arg. Man bör också ta i hänsyn de andra kunderna, som kanske inte på sin romantiska bröllopsdag vill se en mamma bröstmata sin baby eller ha ungar härjande i grannbordet.

  Sorry, kanske lite hårda ord, men dethär är ett ämne som har intresserat mej rätt så länge, och en åsikt jag vet, att jag som servitris inte är ensam om. Jag välkomnar barn till alla restauranger, men inte deras självcentrerade föräldrar.

 8. Oca skriver:

  varför är det inte ok att amma offentligt i en restaurang? Vad är det som är så motbjudande med det?

Kommenteringen är stängd.