Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Lästipset

7 sep , 2010, 09.47 peppe

 

Under söndagsfrullen konstaterade mingravida syster Pyret plötsligt att hennes fästman Miika måste komma ihåg att betala en månatlig pensionsavgift också för henne efter att de fått barn. Som vårdledig samlar man nämligen inte på sig så mycket pension. Marit af Björkesten skriver om lite samma saker i sin ledarkrönika i dagens Hbl.

I Finland är makarna relativt jämställda fram till det första barnet. Sedan stannar en tredjedel av mammorna hemma i minst tre år, medan nio av tio pappor lämnar arbetsplatsen för högst tre veckor. Det här leder inte bara till att kvinnorna tjänar mindre under åren hemma, utan också till att mammornas löner släpar efter i minst fem år därefter.

Jag vet att ingen av er kommer att skilja sig, det är andra som gör sånt. Men det kan ändå vara nyttigt att kolla upp sin ekonomi och hålla ett extra noga öga på den där jämställdheten efter att man fått barn.

Läs också

4 kommentarer

  1. barnlös ung kvinna skriver:

    Hade inte tänkt på detta med pension och faktum att man släpar efter i löneutvecklingen då man blir mor. Igen en orsak till varför pappan till mina barn skall vara hemma och vårdledig… Nån måtta på orättvisorna! Man skulle tycka att saker och ting skulle vara bättre år 2010, men fortsatt finns det en hel del att jobba med!

  2. peppe skriver:

    Du har så rätt! Men vi ska vara generationen som ändrar på det.

  3. anonym skriver:

    suck! är det inte ett privilegie att vara hemma med sitt barn? jag är i alla fall gärna och tjänar lite (läs: mycket) mindre pengar och har världens bästa ”jobb” ett tag och sköter om mitt barn. Kanske för att min karriär inte har gått som jag skulle vilja, vet inte hur mycket det påverkar…

    Vill dock gärna unna min man en del av kakan fast får se hur det går att ordna ekonomiskt. Det är där skon klämmer för min del.

  4. peppe skriver:

    jobbigt med att man alltid måste se till ekonomiska realiteter. min man kommer att stanna hemma i några månader senare på hösten och vi får faktiskt in avsevärt mindre pengar än vad vi trodde. men du har rätt i att det viktigaste är att få vara med sin bebé.

Kommenteringen är stängd.