Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Farsdagen

2 Nov , 2010, 10.55 peppe

 

Jag har aldrig riktigt fattat poängen med mors- och farsdag. Ja, förutom den kommersiella aspekten såklart. Florister, toffelmakare och slipsförsäljare landet över gnuggar händerna av glädje.

Visst är det roligt att fira att man blivit förälder eller att som barn att gratulera sin mamma eller pappa till att de idkade samlag och skapade en baby, men behöver man verkligen en speciell dag då man firar det här extra mycket? Alltså jag vet inte.

Mitt bästa, mycket präktiga, tips fär småbarnsföräldrar är att köpa en bok och idka lite högläsning för hela familjen. Tid är trots allt det värdefullaste. Eller vad säger ni, vilket är ert bästa farsdagstips?

,

Läs också

15 kommentarer

 1. A skriver:

  Dessutom är ju fars- och morsdagar inte precis toppen om man själv inte har någon att fira. Känns lite som om alla andra har blivit inbjudna på festen, medan man själv får sitta ensam hemma…

 2. Anna skriver:

  Har förstått att slipsförsäljningen slår alla rekord under den här perioden. På sitt sätt är det ju trevligt att bli lite uppvaktad ändå, man måste ju inte ge presenter. Här brukar det som regel mer vara god frukost och lite sovmorgon som gäller, på morsdag en bukett vitsippor. Har köpt en reflex till sambon detta år i brist på vitsippor o dylikt denna årstid.

 3. Mimmi skriver:

  Jag gillar alla dessa ”extra” dagar – livet är en fest, det piggar upp! Annars var det ju lika onödigt med typ födelsedagar och annat också med din logik?

 4. peppe skriver:

  A: så sant, lite diskriminering där.

 5. peppe skriver:

  Anna: sovmorgon är antagligen det bästa som finns och jag håller helt med dig om att man bra kan undvika dyra presenter.

 6. peppe skriver:

  Mimmi: jag tycker också att det är roligt med fest, tycker bara att det är synd att man alltid förväntas göra av med så mycket pengar. Köpa, köpa, köpa. Vissa av de här festligheterna känns dessutom lite väl konstruerade.

 7. Therese skriver:

  Håller med Mimmi, roligt när man kan pigga upp vardagen. Hos oss är det sovmorgon som gäller och ev mysig middag hemma. Sen tycker vår son om att ge presenter som han själv gjort på dagis, det är höjdpunkten! =)

 8. peppe skriver:

  Låter som en perfekt farsdag!

 9. Jenny skriver:

  Jag tycker att mors och fars dag har blivit ett onödigt kommersiellt jippo. Jag minns att jag älskade att uppvakta mina föräldrar med vitsippor, frukost och kort. Jag tror att fars och mors dag handlar om barnen, att de vill få visa sin uppskattning över sina föräldrar. Jag tycker också att det borde bli ett mindre offentligt evenemang där man firar hemma om man vill: om alla förväntas fira blir dessa i grunden fina fester en plåga för alla som inte passar in i mallen – barnlösa, föräldralösa och barn med trasiga familjer. Jag vill med andra ord gärna ha den där sönderkramade vitsippsbuketten i maj, för jag minns med vilken stolthet jag själv gav den till min egen mamma när jag var barn.

 10. peppe skriver:

  Bra formulerat Jenny! Jag håller till fullo med dig.

 11. daddy-O skriver:

  Det som är problemet i den här röran av speciella dagar höger och vänster är att det ”kapitalistiska etablisemanget” har en tendens att överkommersialisera alla särskilda dagar. Typ alla julförberedelser som diverse butiker börjar med redan i början av november får mig lätt illamående. Det tar bort en del av magin kring det hela helt enkelt.

  Jenny, och några andra här, har också sett det. Jag är av helt samma åsikt att festligheter typ mors- och farsdag är nåt som barnen skall få göra för sina föräldrar. Typ Jennys sönderkramade vitsippsbukett, eller en sovmorgon helt enkelt.

  Själv kommer jag väl att ruinera mig sjäv för att skämma bort min fru på morsdagen…Eller så fixar jag till en rejäl all-inclusive-dag… hmm…

 12. Lotta skriver:

  Hemlighetsfulla och förväntansfulla barn som gömmer sina teckningar, tisslande i köket på moron, uppvaktande på moron med vitsippor och hemgjorda konstverk, lång skön moron i sängen med mysande med gosiga barn, lite extra god frukost, en ledig dag tillsammans och kanske en god middag med mor- och/eller farföräldrar. Hur enkelt som helst och kostar ingenting, men gör mej jätte lycklig. Tror det är en attitydfråga.

 13. peppe skriver:

  Daddy-O: håller helt med. Vid är visserligen så liten ännu att det inte blir några vitsippor än (dessutom är det agnska tunnsått med dem i Rödbergen), men sinom tid.

 14. peppe skriver:

  Lotta: håller med, frulle, hemagjorda presenter och sovmorgon är det finaste man kan få.

 15. Bakpappa skriver:

  (Ursäkta att jag inte har riktigt koll) Men är inte V. över ett år nästa morsdag? Vad får dig att tro att han inte kan plocka vitsippor då? Vår V. var som halvåring med och plockade blåsippor. (ok, han sov igenom det hela, men han var med. :-)) Jag måste tydligen ta en allvarlig diskussion med din man… ;-)

  Morsdagen (och farsdagen) är kommersiella påhitt från Amerika. Ganska intressant egentligen att de länge var så avkommersialiserade i Finland.

  Jag tycker det är fint med dagar när barnen får ge något åt sina föräldrar. Och då menar jag något barnen gjort själva! Den dagen jag får en slips blir jag antagligen ganska ledsen… Hos oss ser barnen fram emot sina födelsedagar, när de får morgonmål i sängen. Mors- och farsdagar är barnens möjlighet att få ge tillbaka.

  Mera högtidsdagar åt folket! säger jag…

Kommenteringen är stängd.