Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Pottan

14 jan , 2011, 15.59 peppe

 

Så var det dags att införskaffa en potta. På det stora varuhusets barnavdelning fanns det massvis av modellen att välja mellan, men min goda vän Sonja hade rekommenderat en BabyBjörn. Vv just det här märket fanns det tre olika färger att välja mellan. En blå, en rosa och en grön. Alla färger var klara och riktigt snygga. Först föll jag för den blå pottan, men på väg mot kassan slog det mig att det kanske är lite väl könsstereotypt av mig att köpa en blå potta till vår lilla son. Jag gick tillbaka och fingrade lite på den rosa, som blev allt snyggare i mina ögon. Jag skulle precis plocka upp den då jag kände mig övertydlig i mitt budskap om att färger inte definierar kön. och till slut köpte jag den gröna.

Sånt här går jag omkring och tänker på. Och angående pottans praktiska användning så föredrar Vidar fortfarande den riktiga toaletten.

Läs också

16 kommentarer

  1. Sonja D skriver:

    Och det var exakt just den där jag menade! Snyggaste färgen valde ni dessutom. Skön helg!

  2. Esbomamma skriver:

    Äh, jag tror inte det skulle ha varit så farligt med den blå, om du ändå föll för den först, utan att desto mera tänka efter (jag utgår alltså ifrån att du tänker könsneutralt när det kommer till färger, utan att behöva göra det aktivt, liksom…om du förstår vad jag menar?). Jag försöker ta det lite lugnt med dedär, vår pojke har kläder o saker i alla färger, ibland är det blåa bara snyggast, då tar jag det. MEN, vi har också den gröna pottan, för den ÄR finast ;)

  3. Sara skriver:

    Babybjörn har också en ring som man kan sätta på den riktiga toaletten så att den blir i lite mer lagom storlek. En sådan gillar vårt barn att sitta på även om han inte gör så mycket i toaletten än.. Fast det kan vara bra om barnet kan ta stöd med fötterna har jag hört. Det blir lättare att göra nr 2 då.

  4. Michaela skriver:

    Vi har den blåa, mest för att jag gillar blått som färg och typ allt i vårt hem går i blått. Och ja, pottan är bra.

  5. Tove skriver:

    Vår son har suttit sen ganska samma ålder pottan. Han verkar ha bara tyckt att det är en bra plats att läsa kvällslektyren på, eftersom inget kommit i den, han är nu 2,5 år gammal. Men då vi köpte ringen som Sara skrev om, så börja det hända saker. Okej, han vet inte ännu när det är dags att gå på pottan (så tydligen är han ännu inte biologiskt redo att bli torr), men om vi sätter honom vid rätt tidpunkter så kommer det alltid någå.
    Å pottan e helt blääh efter ringens inköpande…

  6. anonym skriver:

    Jag köpte en vit Orthex potta till vår tös. Bra, neutral färg och trots att den bara kostade 1/10 av babybjörnarna bredvid i butiken så fungerar den bra! Tog visserligen ett par dagar innan fröken började fylla den…

  7. peppe skriver:

    Sonja: tack för rekommendationen och trevlig helg till hela fina familjen!

  8. peppe skriver:

    Esbomamma: nä du har nog rätt i att jag kanske borde ha lyssnat på min första instinkt, men som tur är jag mycket nöjd med den gröna färgen. Bra smak ni har där i Esbo :)

  9. peppe skriver:

    Sara: det borde jag testa. Vid diggar som sagt stora byttan bättre än den lilla.

  10. peppe skriver:

    Michaela: det är en fin blå färg.

  11. peppe skriver:

    Tove: det verkar lite som om Vid går samma väg som er son.

  12. peppe skriver:

    Anonym: du har rätt i att BabyBjörn inte precis är grade.

  13. Bakpappa skriver:

    Men har du tänkt på att det är ganska könsstereotypt att medvetet inte ta den blåa? :-P

    Den blå har serverat oss väl i över en halv dekad. Tror inte jag såg någon grön i butiken då. Nackdelen med den är att den tar mycket plats. Fördelen är att den är mycket stadig och bra att sitta på.

    Vi hade faktiskt nytta av ryggstödet. Vår förstfödde började gå (nåja, sättas) på pottan redan vid 8 månaders ålder och satt inte så stadigt då ännu.

    Nåt av våra barn har sen igen vägrat gå på en vanlig ”liten” potta efter att ha vant sig vid sin stora ”command chair”. Med tanke på att de sen producerar saker som ser ut som nya livsformer och mamma och pappa modigt får gå vart bara föräldrar gått tidigare så är det kanske inte så långsökt? :-)

  14. peppe skriver:

    Bakpappa: hur då könsstereotypt ;) för att rosa var en mycket manlig färg för några hundra år sedan?

  15. Bakpappa skriver:

    För om du medvetet låter bli ljusblått för att V är en pojke, så då låter du hans kön bestämma valet av färg. :-P (Fast du är inte könsstereotyp som alla andra då).

  16. Natalie skriver:

    Jag hittade hit också.

    Ditt inlägg fick mig att tänka på min väninna som ville trotsa dessa ”färgkoder” och köpte en rosa barnvagn till sin son. Tji fick hon. Hon köpte en BLÅ vagn till honom ganska snart då varenda jäkel på stan trodde/antog att hon hade en liten tjej i den.

    Vi har för övrigt röda pottor då jag nog bestämt tycker att rött är ganska könsneutralt.

Kommenteringen är stängd.