Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Om helamning i sex månader

19 jan , 2011, 15.32 peppe

 

I ärlighetens namn vill jag inte komma med pekpinnar om hur andra människor matar sina spädisar. För min del får folk gärna amma tills barnet är fyra år gammalt, anställa en amma, bjuda ungen på enbart ersättning eller lösa situationen med en kombination av ovanstående.

Ibland kan jag ändå tycka att helamninglobbyn är lite väl hård och stundvis delar upp mammor i supermammor (de som helammar) och lite sämre mammor (de som bjuder på modersmjölk och erösttning eller -ve och fasa!- bara på ersättning).

Idag rapporterade Rapport om att det inte är helt oproblematiskt att helamma. Heller.

Nya rön gör gällande att man inte behöver helamma sitt barn upp till sex månaders ålder. Enligt en studie kan det till och med bidra till olika allergier. Nu kommer Livsmedelsverket att se över sina rekommendationer”.

Läs mera här eller se klippet här.

Läs också

15 kommentarer

 1. Linda skriver:

  Hur man än gör är det aldrig rätt verkar det som! När jag mest gav flaska åt första skämdes jag lite. När jag FORTFARANDE ammar tvåan skäms jag också lite.

 2. mellanbarnet skriver:

  Visst vore det ljuvligt med en lite nyanserad syn på det hela? Tex att det kan vara helt OK att göra lite hur som, och att det nog blir folk av de flesta ungar ändå.
  /lite sämre mamma som upptäckte att Barnet i fråga sov hela natten om man tryckte i en flaska ersättning innan läggdags istället för att enbart amma

 3. peppe skriver:

  Linda: att man antagligen gör fel är det enda konstanta i moderskapet.

 4. peppe skriver:

  Mellanbarnet: precis! det är som om alla är så osäkra för att just de gör fel att de vill omvända alla att göra på samma sätt. Om alla gör på samma sätt så måste det ju vara rätt…

 5. Mo skriver:

  Denna amning alltså. Som gravid har jag redan börjat gruva mig för vad man ska få höra från olika håll angående amningen. Rekommendationer är bra, men för alla fungerar de inte. Vissa får inte igång amningen, andra kan ha för lite mjölk och sen sprutar mjölken ur brösten på somliga. Man måste ju göra det som fungerar för en själv och bebisen, utan att behöva lyssna på pekpinnar från sådana som vet ”bättre”. Men på samma gång vill jag också få lite mer detaljer angående studien som kommit fram till att bröstmjölk skulle bidra till allergier. Brösten och förmågan att producera mjölk finns väl ändå av en orsak, jag kan på riktigt inte förstå att naturen skulle göra så att bebisen får allergier av att helamma. Månne det finns några andra bidragande orsaker i studien som inte kommer fram i Rapports rapportering?

 6. B skriver:

  Som en mamma som just helammat i sex månader måste jag bara kommentera. Studien säger ju inte att det är amningen som orsakar allergier, utan eventuellt det att man inte introducerat fast föda tidigare än sex månader för att vänja barnet vid nya födoämnen och allergener. Den förespråkar ju inte att man ska börja ge ersättning i stället för att amma, utan att man kanske borde börja med fast föda tidigare, se t.ex. här:

  http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/six-months-breastfeeding-babies-scientists

  I Rapport-klippet säger Livsmedelsverkets nutritionist ju de facto att barn som INTE AMMAS har större risk för t.ex. öroninflammationer och magproblem, fetma och diabetes, och att amning statistiskt sett då SKYDDAR mot dessa. Så vad gäller BMJ:s studie är nog Rapport-inslaget ganska värdelöst – det säger ingenting om studien i sig. Läs The Guardians artikel i stället, där det även spekuleras om att forskarna i fråga har bindningar till barnmatsindustrin.

  Men jag håller med – fast man försöker sitt bästa som mamma så känns det som man gör fel vad man än gör. Och såna här dåligt sammanställda nyhetsinslag som klippet ovan gör det inte lättare att navigera bland alla rekommendationer. Mammor (och givetvis pappor), våga lita på ert eget omdöme!

 7. Mo skriver:

  B, tack för länken till the Guardians artikel! Den innehöll precis de detaljer jag saknade. Som du säger hade Rapport-inslaget inte mycket att komma med…

 8. Therese skriver:

  För oss som bor i industriländer och har mat i överflöd finns det ingen orsak till att inte introducera mat vid 4 månaders ålder, amma eller inte amma, ge ersättning om man vill eller helamma om man vill. Men det är väl just det som blir problematiskt, det är så många val man ska ta. Och inte alltför sällan motsäger dessa vetenskapliga rapporter varandra. Var och en förälder får bestämma själv vad som funkar för den familjen/barnet…. för det skiljer mycket mellan syskon också, så det finns ingen one-size-fits-all, överhuvudtaget =/
  För ärligt talat… det blir människor av dessa våra barn också =)

 9. peppe skriver:

  Mo: du verkar ha en så sund inställning från början att det kommer att gå bra. Hur du/ni än väljer att göra med amningen.

 10. peppe skriver:

  B: klokt konstaterat!

 11. peppe skriver:

  Therese: det är just det. De flesta växer upp och blir alldeles bra typer oberoende vad de fått äta de första sex månaderna.

 12. Anna La skriver:

  Varje mamma gör sitt eget beslut gällande amning utgående från sin och familjens situation. Så skall det vara. Men, jag tycker att man ska ha rätt att fatta sitt beslut utgående från den gällande rekommendationen och den forskning som finns. Må vara att det ultimata för babyn är att bli helammad, men babyn är inte den enda faktorn i familjen. Mammans ork t.ex. kan vara ett fullgott alternativ till att ge ersättning bara mamman har tillgång att fatta sitt beslut på fakta. Dåligt samvete/oro har åtminstone jag för än det ena och än det andra. Det hör liksom till mammaskapet.

  Samtidigt tycker jag att jag ska få vara stolt över att ha helammat 6 månader. Det är inte bort från någon annan.

 13. daddy-O skriver:

  Ja, det är ganska eländigt med folk som dissar dem som inte helammar tills ungen flyttar ut vid så där 18 år. Jag tycker synd om dem som inte kan amma av olika orsaker och dessutom utsätts för påtryckningar från omgivningen.

 14. peppe skriver:

  Anna la: bra sagt. man glömmer ofta bort att det finns en hel familj som ska fungera och ibland funkar det kanske bäst med ersättning eller en kombination av ersättning och amning eller helamning. Pressen på att alla ska helamma i sex månader är lite onödigt hårt tycker jag.

 15. Anna skriver:

  Det är så märkligt och tudelat: dels hör man att pressen att helamma i sex månader är hård, som Peppe skriver här, och dels höjer folk på ögonbrynen och är lite förvånade och känner sig tvungna att kommentera OCKSÅ då man helammar i sex månader!! Hur man än vänder sig så har man reven bak.

Kommenteringen är stängd.