Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Äta själv

11 feb , 2011, 13.22 peppe

 

Vidar är inne i en fas då han vägrar att bli matad. Han vill äta allt själv. Det går bra så länge vi snackar plockmat, men till exempel gröt bli fort explosiv historia. Vi skulle behöva en tryckspruta för att rengöra köket. Låter det här alls bekant för er?

Läs också

14 kommentarer

  1. Sonja D skriver:

    Vad fint han står! Duktiga lilla Vidar. Kan han ha en sked att äta själv med och ni en annan? Eller kanske till och med två tallrikar, en liten åt honom att ”klotta” med samtidigt som ni matar?

    Kram.

  2. Hanna skriver:

    Vi har gjort precis som Sonja här beskriver. Plus att det blev en hel massa tokiga sånger o ramsor… allt för att distrahera ;)

    Men inte kan jag trösta dig så mycket med ett rent kök nu heller med en 2 och 4 åring :) Det faller en hel del HELA tiden! O kläderna sen… puuust!

  3. Neve skriver:

    För att skydda kläderna har vi använt babybjörns plastförkläde med hel långa armar (kallas ”askartelu ja ruokailu essu”). Den är riktigt bra vid de värsta klott-maträtterna och annors också ifall man t.ex. just har bytt kläder och inte ser fram emot ett till byte inom en halvtimme.

    Föresten skulle d vara roligt att hitta ett klipp jag såg på mtv3 för kanske 5 år sedan; d var om en pappa som varit hemma 1 år med sitt första barn och han hade gjort en ca. 10 min. lång monolog om hur mycket han NUFÖRTIDEN hatar gröt, om hur barnet på noll tid smetar det över allt, om hur stelnad gröt är hård som cement och ett helsike att få bort, hurdant d bilr i håret, på kläderna, på bordet, under bordet, på mattan, under strumporna, på leksaker, under naglarna och en massa andra ”hemska” aspekter med den förbannade gröten han nångång älskat. Hans genuina trötthet, hat och uppgivenhet för vanlig gröt var faktiskt ganska underhållande. ;)

  4. melina skriver:

    …skaffa hund! Den distraherar så att lillisen int märker när skeden slinker in o hunden sköter oxo klottet. Den ha bara börjat bli lite tjock…

  5. peppe skriver:

    Sonja: bra idé! det där med egen sked funkade genast! tack.

  6. peppe skriver:

    Hanna: så det blir inte bättre på några år…? Nå, tvättmaskinen kommer iaf till användning.

  7. peppe skriver:

    Neve: tack för tipset! Babybjörn brukar på det stroa hela ha mycket bra produkter. Och det där klippet låter sjukt roligt. Jag KÄNNER verkligen med pappan.

  8. peppe skriver:

    Melina: hahahaha! Kanske vi måste göra det.

  9. puva skriver:

    hihi. vi har helt skippat gröt. vid nåt skede slutade hon gilla det. ett tag var det naturell yoghurt som gällde (inte mindre klottigt, men lättare att torka bort stelnad yoggis än gröt) och nu käkar hon ostmacka till kvällsmål.

    det tog ett par månader med klott, sen började hon på dagis. jag må ogilla många aspekter med att ha mitt barn på dagis men där har hon lärt sig en massa fina saker, som att äta själv – utan att klotta. ganska nice.

  10. A skriver:

    Hos oss har det från första början ätits bara själv, dvs. ingen har nånsin matat. Flickan har ätit gröt och yoghurt med sked (helt i början delvis med fingrarna…) från day 1 av fastfödeperioden. Jag tycker faktiskt inte att det har varit så rysligt klottigt. Inte har det förstås varit snyggt, rent och prydligt, men med en matblus (en som ren blivit nedklottad och inte längre blir ren i tvätten – skönare så, då kan barnet greja på och man slipper tänka på fläckar – som ju är värdsliga saker!) och Pikku-Piias ruokaessu (http://www.pikkupiia.fi/tuote/118/170/pikku-piia-ruokaessu) tycker jag inte att varken gröt eller annat motsvarande har varit besvärligt. Dessutom blir ju barn skickliga väldigt fort bara de får träna :)

  11. krumelur skriver:

    haha, de blir inte bättre, mina två grabbar har joghurt tävlingar så fort man tittar åt nått annat håll. när mina var små så fick dom när vi var hemma äta i bara blöjan, allt för att minimera tvätt :o)

  12. peppe skriver:

    Puva: i så fall måste vi ha det klottigt till augusti. Jag tror att jag kör igång träningen pronto. Ses på torsdagen!

  13. peppe skriver:

    A. jag är imponerad. Vi försökte köra samma race, men dte blev en kombo. Ska kanske satsa mer på att han får äta själv från och med nu. Och du har så fullständigt rätt i att fläckar på köäderna är värdsliga saker.

  14. peppe skriver:

    Krumelur: hahaha, yoghurttävlingar! Det låter hemskt roligt för alla inblandade förutom den som ska städa och tvätta…

Kommenteringen är stängd.