Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Men papporna då?

4 jun , 2011, 09.48 peppe

 

Väldigt intressant och tankeväckande att höra era åsikter om hemmafruar. Men tråkigt att det inte figurerar några pappor alls i debatten. Förutom hemma hos Karin på Lopptorget. Karin är den i familjen som jobbar medan hennes man stannar hemma och sköter barnen.Trots att den här diskussionen inte handlar om att mammor och pappor ska byta plats tycker jag att det är fräscht med folk som visar att det finns alternativ till den traditionella familjen.

Vad tror ni att det beror på att papporna stannar hemma med sina barn en så kort tid? Jämfört med de andra nordiska länderna ligger vi ju sist.

Läs också

10 kommentarer

  1. sara skriver:

    hos oss har familjen under ett halvt års tid bestått av en hemmamamma OCH en hemmapappa. det som upprör mej så oerhört mycket i hemmamammadebatten är den nästan orubbliga fördomen om att ”om mamma är hemma så är pappa totalt icke-närvarande”.

    kanske vore dags att bredda förståelsen för hur en familj som sköter barnen hemma egentligen ser ut. och inte bara anta att det är enligt 50-tals modellen.

  2. peppe skriver:

    fast jag antar att just er modell inte är den mest allmänna i Finland.

  3. sara skriver:

    nå, jag tänkte nu bara visa på ett annat alternativ.

  4. Eva skriver:

    Ok. Då är vi i alla fall två med en annan modell :)

  5. Michaela skriver:

    Som svar på din fråga Peppe. Jag tror att en orsak är att föräldraledigheten är kortare i Finland. Och om t.ex mamman inte vill börja jobba medan hon ammar (om det nu är en godtagbar ursäkt) och därför vill vara hemma åtminstone tills barnet är 6 månader så då blir det ju inte så mycket kvar åt pappan. Och eftersom hemvårdsstödet ändå är så lågt så blir det ju kanske lätt så att den med lägre lön blir hemma, om nån blir överhuvudtaget.

    Så jag tycker definitivt att föräldraledigheten borde förlängas. Men vet du det sku vara så intressant att diskutera sånthär på riktigt i en större grupp för det är så lätt att misstolka saker när man bara skriver några rader. Det som är självklart för mig är inte alls självklart för nån annan.

  6. patiperra skriver:

    Modellen 6+6+6 skulle göra det mycket lättare för män att ”kräva” sin pappamånad.Journalistpappor tycks ta ut sitt pappahalvår relativt lätt (har det hänt en attitydförändring i mediehusen i Hfors under de senaste åren?) men de flesta branscher lever kvar på stenåldern ännu. En lagstadgad 6 månadersperiod åt papporna skulle göra det rumsrent för pappor att kräva sitt när barnen är små.
    Detta skulle på samma gång dämpa hemmafruarnas starka åsikter om att mamman är bäst, de skulle också bli utskuffade i arbetslivet innan de blir alltför filifjonkiga/muminmammiga inom hemmets fyra väggar.
    Men visst det skulle vara svårt för alla de kvinnor som lever på projektjobb och som inte nödvändigtvis kan hitta jobb medan mannen är hemma…

  7. peppe skriver:

    uppskattas!

  8. peppe skriver:

    samma här! kiva med folk som visar att det GÅR att göra på annat sätt. alla måste inte göra som ni, men det är möjligt.

  9. peppe skriver:

    du har så rätt! vi borde ordna en träff och tala om jämställdhet (och helt andra saker också :)

  10. peppe skriver:

    jag har också märkt att journalistpappor är bra på att hänga hemma med sina barn. och jag håller starkt på 6+6+6 modellen.

Kommenteringen är stängd.