Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Cykelhjälmen

13 jun , 2011, 09.03 peppe

 

Bilden indikerar kanske något annat, men Vidar älskar verkligen cykelutfärder. I början avskydde han det då vi spände på honom hjälmen, men nuförtiden förstår han sambandet mellan hjälm och cykelutfärd och blir bara glad. Det fick mig att tänka på min egen barndom. Jag lärde mig cykla i början av 80-talet och aldrig att jag skulle ha haft hjälm. Kan inte påminna mig om att någon av mina vänner skulle ha haft det heller. Nuförtiden skulle jag aldrig drömma om att låta Vid åka cykel/cyla utan hjälm och drar snällt på mig min egen. Är det farligare att cykla i dag eller är vi bara noggrannare med våra huvuden och barn?

Läs också

28 kommentarer

  1. Atsui Omanko skriver:

    Jag tycker det Verkar som om Vidar’s hjalm ar lite for tung… Ar den lamplig for hans alder? Man far se till att man inte forsoker ”bota pest med kolera” i det har fallet. En tung cykelhjalm kan orsaka nack och ryggskador hos barn, vilket ar betydligt varre an att sla nagon bula i skallen i den osannolika handelsen av ett fall. Sjalv tycker jag att den har hjalmfixeringen har gatt allt for langt. Som sagt, inte anvande nagon hjalm tidigare, det skulle ha varit nagot helt otankbart och ansetts som ett svaghetstecken (forutom vid de mest extrema tillstallningar, tex. gladoatorstrider om vi nu stracker oss riktigt langt tillbaka i tiden). Denna tendens till overbeskydd leder bara till svaghet hos bade individen och samhallet. Och som sagt, man tanker ofta inte pa alla konsekvenser, sasom obotliga nackskador orsakade av tunga hjalmar.

  2. Eva skriver:

    Verkar som Atsui skulle ha tråkigt på sin semester.

    Det har alltid varit jättenoga med hjälm hemma hos oss när vi var små. Och det var hjälmtvång till och från skolan – vi svängde till och med hem och hämtade den ifall vi glömde. Nu använder jag själv hjälm ungefär varannan gång jag cyklar. Oftast har jag så mycket i händerna när jag går ut att egen hjälm inte ryms i famnen och sen orkar av ren lathet inte springa upp och hämta den igen.

  3. Sonja D skriver:

    Jag hade hjälm! På åttiotalet! En stor ljusrosa styroxhjälm med en bild av Bamse längst fram.

  4. Melli skriver:

    Minns inte om jag hade hjälm då jag lärde mig cykla. Men från första klass uppåt hade jag! Man fick inte cykla till skolan utan och alla fick en egen styroxhjälm av typ polisen som var på besök någongång.
    Cyklar nog nästan aldrig utan nuförtiden och ungarna vet att hjälm helt enkelt hör till om man åker på nåt snabbare än bara benen.

  5. Gunilla skriver:

    Vi har nog blivit mer säkerhetsmedvetna nu för tiden gudskelov.
    Hade en stor ful vit frigolithjälm i tonåren som mamma alltid
    tvingade på mig när man skulle cykla till skolan. Då tyckte man ju
    det var super pinsamt men nu är jag tacksam för att hon uppfostrade
    mig till att alltid använda hjälm. Cyklar inte en meter utan hjälm och inte min man heller.

  6. peppe skriver:

    Jag pratade om det här med min kompis Amanda och vi kom fram till att det inte finns en enda godtagbar orsak till att inte ha hjälm. Fåfänga räcker liksom inte som argument. Och med tanke på hur illa både bilister och fotgängare tycker om cyklister i Helsingfors är det väl bara en fråga om tid innan man blir tacklad av den ena.

  7. konsulten skriver:

    Hade nog varit bättre med en hjälm som skyddar än en som ser trevlig ut. Rätt storlek en ”korg” inne i hjälmen som håller hjälmen på plats.

  8. peppe skriver:

    Tack för omtanken!

  9. åsa skriver:

    Vi måste alltid ha hjälm när jag var liten, men när mamma inte såg hängdes hjälmen på styrstången.
    Nu skulle jag inte cykla utan hjälm men min sambo försöker alltid komma med goda orsaker till att få lämna den hemma.

  10. sara skriver:

    ha! vi hade inte ens säkerhetsbälten i bilen när jag var liten. och en bekant familj med många barn och liten bubbla till bil placerade alltid babyn på hatthyllan när de skulle nånstans.

  11. peppe skriver:

    Åsa: Magnus har heller ingen hjälm. tekniskt sett vet han att han borde, men..

  12. peppe skriver:

    Hahaha! Får man skratta?

  13. A skriver:

    peppe, jag tycker Vidar har en fin hjälm och att du är cool som orkar med surpupporna som kommenterar här. Dessutom är jag ganska så säker på att Vidars hjälm inte är så tung att han får ”obotliga nackskador” av den.

  14. Bea skriver:

    Man kan faktiskt få nackskador av för tung hjälm. Som läkare har jag sett många exempel på det. Vid 0-4 år än nackmuskultaruren ännu väldigt svagt utvecklad och huvudet väldigt tungt i proportion till kroppen. Det motsvarar ungefär som en vuxen skulle ha s.k. ballongskalle. Besvären – stel nacke, ”knastrande” kotor, migränliknande huvudvärk som strålar ner mot axlarna, balansstörningar – märks ofta först i den tidiga puberteten. Det finns väldigt få hjälmar på marknaden – egentligen inga – som jag skulle rekommendera. Jag rekommenderar starkt att du väntar med cyklandet tills Vidar fyllt åtminstone 4.

  15. peppe skriver:

    Tack A, uppskattar ditt pepp! Kram.

  16. peppe skriver:

    Beatrice: tack för din omsorg! den här hjälmen är som tur köpt i samförstånd med en (annan) läkare.

  17. Sture S skriver:

    Peppe: Det kan finnas kopplingar mellan lakarkaren och hjalmindustrin. Den sundaste rekommendationen ur ett rent medicinskt perspektiv skulle, som Bea papekar, vara att inte cykla alls innan 4-ars aldern. Trots det rekommenderar manga lakare cykling med hjalm. Varfor?

  18. Anna skriver:

    Hej Bea, intressant kommentar om att cykelhjälm kan orsaka nackskador. Kan du skicka någon länk till en artikel med vetenskaplig forskning om ämnet? Själv har jag svårt att tro att sporadisk användning av cykelhjälm kan ha så allvarliga följder, därför vill jag gärna få mer fakta på handen innan jag slutar cykla med barn.

  19. Bea skriver:

    Hej Anna. Jag förstår din oro. Det är inte bara hjälmen som är boven i dramat. Cykelfärder är ofta rätt skakiga – skakigare än man som vuxen kanske upplever det – och då hänger små barns huvud inte riktigt med, vilket tär hårt på nackmuskulaturen. Kullerstenbeläggning är särskilt besvärligt. Även sporadiska cykelfärder kan om det vill sig illa ge bestående men. Notera även Vidars hållning på bilden; han är hopsjunken och orkar inte längre riktigt hålla uppe huvudet som lutar snett framåt i en onaturlig ställning. De flesta medicinska tidskrifter kan tyvärr inte läsas gratis över nätet; de kräver prenumeration och inloggning. Men jag skall se om jag hittar något efter semestern. Jag rekommenderar i alla fall att vänta med cyklandet till barnet är åtminstone 4.

  20. Anna skriver:

    OK, tack för svaret Bea! Jag hade inte alls tänkt på detta tidigare. Men jag fattar nu att det är klokt att vänta med cyklandet tills barnet är äldre; om jag förstått rätt utgör en ettårings huvud i medeltal en fjärdedel av totala kroppsvikten jämfört med ca 6% hos en vuxen man så visst blir belastningen för nacken väldigt stor. Vi ska cykla lite mindre nu och hålla oss till slät asfalt med låg hastighet :) tack för upplysningen!

  21. Katarina skriver:

    Inte kan jag komma ihåg att jag hade hjälm när jag lärde mig cykla men sedan blev det en röd av styrox som man tvingades på när man skulle cykla till skolan. Oftast hängde den dock på styret.
    I Sverige är det lag på att alla under 15 år som färdas på cykel ska använda hjälm.

  22. peppe skriver:

    Katarina: Jag är osäker, men tror att det finns lag på det här också.

  23. Maria skriver:

    Det är lag på att ha cykelhjälm i Finland för alla, inte bara barn. Men man får inget straff för att vara utan.

    Många ”intressanta” kommerntarer på din blogg just nu Peppe. Inte kan väl någon seriöst tycka att man skall vänta med att cykla med barnet tills barnet fyllt fyra. Jösses.

  24. peppe skriver:

    Maria: alltså jag vet inte vad som har hänt med den här bloggen. Plötsligt exploderade den bara.

  25. Anna skriver:

    Jag är glad att det även syns kritiska men sakliga kommentarer, inte behöver väl du Maria låta bli cyklande om du inte tror det är skadligt? Jag har aldrig tidigare ifrågasatt cyklande med småbarn men nu när jag just cyklade genom skogen (ensam) föreställde jag mig att mitt huvud skulle väga 15 kg vilket det skulle göra om jag hade en ettårings kroppsproportioner. Inte heller jag slutar cykla med barn men jag kommer att välja asfaltvägen runt skogen i stället. Så tack för inlägget Peppe och kommentarerna Bea, det har fått mig att fundera och det är väl just det som är meningen, var och en bestämmer sedan själv hur den gör. Däremot är det trist att det också dykt upp strunt som inte har med ämnet att göra men du gör rätt Peppe som raderar bajset. Tack för en trevlig blogg, fortsätt i samma stil!

  26. Bakpappa skriver:

    Var inte det någon svensk läkare som fick uppmärksamhet för sin rekommendation att under sexåringar (eller var det fyra?) inte skall cykla?

  27. peppe skriver:

    Hej Anna! Kiva att du gillar bloggen och kommenterar här. Ha en fin sommar!

  28. Bea skriver:

    Bakpappan (# 26) minns ungefär rätt. Det var fyra år som var gränsen. Det var inte enbart den svenska läkaren som stod för rekommendationen; det var ett stort forskningsteam med mångåriga studier som stod bakom. Skakiga cykelfärder + tungt huvud i förhållande till barnets totala kroppsvikt + tunga hjälmar som sällan eller aldrig är ergonomiskt anpassade till små barn + svagt utvecklad nackmuskulatur = reell fara för allvarliga problem. Jag tycker beläggen för detta är så pass starka, att rekommendationen borde följas. Den s.k. försiktighetsprincipen gäller även inom medicinen. Föräldrarna bär det yttersta ansvaret!

Kommenteringen är stängd.