Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

En fråga om dagis

11 aug , 2011, 10.22 peppe

 

Hörni, vad är den politiskt korrekta benämningen fär dagispersonalen? Varken dagistanter eller -fröknar känns okej (det jobbar inga män på Vidars dagis). Personal? Pedagoger? Förskolelärare?

Läs också

30 kommentarer

 1. Pia skriver:

  vi säger ”dagisflickor” eller så använder vi deras namn. ”Flickorna på dagis” använder barnen ganska ofta och då de syftar på personalen, inte kompisarna.
  Ses nästa vecka!

 2. idalina skriver:

  Min mamma jobbar på dagis, där verkar dagispersonal vara mest frekvent använt. Förskolelärare fungerar inte i Finland då vi inte kallar dagis för förskola här. Förskolan börjar man i året innan man börjar skolan och den finns ganska ofta också placerad i skolan. Alla som jobbar på dagis är inte heller utbildade förskolelärare eller pedagoger om man ska vara petig – många är barnskötare. Så dagispersonal tycker jag låter som ett bra alternativ!

 3. Marika skriver:

  Vad som helst utom TANT! Förnamn går bra. Personal.

 4. Marika skriver:

  I och för sig är vi lika oförtjusta i ”flickor” som ”tanter”,men om personalen är under 20 år så kanske det går… Hos oss säger barnen rätt o slätt vuxna.

 5. Sonja D skriver:

  Dagivuxna har jag hört, känns konstigt.

 6. S. skriver:

  Förnamnet, personalen, de vuxna eller pedagogerna. Trots att alla inte har lärarutbildning så har alla vuxna på dagis en pedagogisk roll (och en vårdande också, för den delen), så jag tycker inte det är fel att kalla alla pedagoger.

 7. Elin skriver:

  Jag är 25 år, jobbar på dagis (utbildad pedagog) och blir hellre kallad tant än fröken! Fröken låter så ”puttinuttigt”! Men barnen hos oss säger nog personal.

 8. Ensamma mamman skriver:

  Vi har också under vår snart 7-år långa dagvårdskarriär uteslutande talat om dagispersonalen genom att nämna dem vid namn. Även barnen nämner ju personalen vid namn.

 9. Marianne Sundholm skriver:

  Har gått in för att använda namnen när jag talar med dottern, och personal när jag talar med någon som inte känner personerna i fråga. Och har för övrigt haft samma problem med ordet ”rådgivningstant”, särskilt som vår ”tant” är en man – vad ska man säga riktigt?

 10. Ylva Larsdotter skriver:

  Åter igen lyckas du fråga det jag undrar över och som vanligt får jag bra svar från din blogg och kommentarerna. W har ju också precis börjat på dagis (i Berghäll) och jag har ställt mig samma fråga.

  Jag har sagt ”dagisfröknar” men det känns konstigt, oproffsigt o töntigt eftersom två dessutom är män! Så jag ska nog börja säga deras namn och personal. Hoppas Vidar o ni trivs på dagis. För W går det riktigt bra o han börjar ”på riktigt” på måndag.

 11. Morzan skriver:

  Jag har aldrig heller vetat vad jag ska säga så det har blivit dagistant då vi är hemma och så på dagis har vi kallat dem vid sina namn eller bara ”dom vuxna”. Jag tycker personal låter så opersonligt och stelt då man talar med barnen, t.ex: ”nå, vad pysslade ni med dagispersonalen idag då?”. Pedagog låter lite väl rikssvenskt enligt mig. Men huvudsaken är väl att ingen tar illa vid sig.

 12. peppe skriver:

  Precis så tänker jag också. och så är jag livrädd för att någon ska ta lla vid sig och tycka att jag är obildad OCH arrogant.

 13. peppe skriver:

  Roligt att W haft det bra! Vidar börjar också på allvar i morgon. Jag är lite nervös och känner ett stygn av dåligt samvete för att jag LÄMNAR mitt barn.

 14. peppe skriver:

  Fint att er rådgivmingspersonal var en man! Sånt gläder mig att höra. Jag hade grymma problem då jag skrev om Vidars rådgivningsperson i boken och använde till slut hälsovårdare.

 15. peppe skriver:

  Utmärkt strategi! Ska följa ert goda exempel.

 16. peppe skriver:

  Roligt att höra av någon som jobbar på dagis! Dig ska jag kalla Elin.

 17. peppe skriver:

  Sant så sant. Jag tror att jag kör med förnamnet. På så sätt blir det också familjärare och eftersom Vidar har en egenvårdare antar jag att dagiset strävar efter att skapa en familjär stämning.

 18. peppe skriver:

  Håller med. Det känns verkligen lite konstigt.

 19. peppe skriver:

  Vuxna låter också bra. Neutralt, och enkelt.

 20. peppe skriver:

  Hahaha! när jag jobbade som simskolelärare kallade ALLA föräldrar mig för tant (jag var 21). Jag avskydde det och sade minst tjugo gånger varje lektion ”jag är ingen tant”

 21. peppe skriver:

  Dagispersonal kan jag absolut leva med. Dagispersonal, vuxna eller förnamnet.

 22. peppe skriver:

  Ser SÅ mycket fram emot att få träffa er lite oftare!

 23. Linda S skriver:

  Jag tycker inte att ordet tant är så farligt faktiskt. Är det fult att vara en tant på nåt sätt? Vuxna kvinnor (20+) är ju tanter i barnens ögon, och män är farbröder. Så vi talar om dagistanterna hemma, och när vi talar direkt till personalen använder vi såklart deras namn.

 24. Linda A. skriver:

  I Sverige heter det ”personlig handledare” =)

 25. Manda skriver:

  Många är utbildade barnträdgårdslärare – de är lärare och inte bara tanter som tar hand om barnen för att föräldrarna är på jobb.

 26. peppe skriver:

  Jag vet inte om det är så farligt. Kan dock vara känsligt. Sedan kallar ju barnen folk tanter och förbröder för att vi lär dem det.

 27. peppe skriver:

  Hahaha! Stor humor.

 28. peppe skriver:

  Så sant.

 29. Anna skriver:

  Dagisfröken kallas väl både den manliga och kvinnliga dagispersonalen i Sverige? Jag använder en del fröken, då man liksom behöver benämna det kollektiv av vuxen personal som finns på dagiset. Men, ska försöka med de vuxna. Vilket bekant problem. Och det där med rådgivningsTANT är så svårt.

 30. Therese skriver:

  vi har kallat alla vid förnamn eftersom det är både kvinnor och män som jobbar på dagis där vår äldre son är på dagarna =)

Kommenteringen är stängd.