Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Strukturer och privatliv

21 Nov , 2011, 20.35 peppe

 

Jag läser många föräldrabloggar, eller i ärlighetens namn mammabloggar. Det är väldigt få pappor som regelbundet bloggar om sina barn. Ibland blossar det upp diskussioner om amning, föräldraledighet, dagis eller barnkläder. Ibland läser jag kommentarerna och överraskas alltid över hur vilt det går till. Så här oss emellan är jag genuint ointresserad av om Lisa är hemma tills hennes barn är fyra eller fem eller tolv år gamla eller om Petra ammar tills bebén är tre eller Anna som sätter ungen på dagis när denne är nio månader.

Däremot tycker jag att det är otroligt intressant varför de gör så här och varför papporna (Lasse, Holger och Kurt) så sällan behöver försvara sina val. Ingen människa är ju helt isolerad från resten av samhället och hur fria och idnividuella vi än tror att vi är grundar sig våra val i det vi läst, sett och upplevt. Konstigt nog är struktruren i just de här fallet oändligt mycket mer spännande än det privata.

Läs också

6 kommentarer

  1. Nea skriver:

    Jag tror våra val med barnen ofta påverkas av normer vi bär med oss hemifrån, eller normer som finns bland våra närmaste. Och som du säger så har det man upplevt en stor betydelse också. Har man t.ex. själv gått på dagis är uppfattningen kanske mer positiv än hos en som varit hemma med mamma. Och sen tycker väl också mommo, dvs. mamman som varit hemma med ”nuvarande” mamman, att det varit det bästa valet och det påverkar å sin sida ”nuvarande” mammans val igen.

    Sen undrar jag hur ofta vi egentligen vågar ge svaret på varför vi gör vissa val. Eller visst ger vi svar, men ibland tror jag vi ger de ”rätta svaren” och döljer de mindre acceptabla, kanske också för oss själva. T.ex. är det rättare att säga att dottern går på dagis för att hon gillar det och mindre ”rätt” att säga att hon går där också för att mamma behöver lite lugn och ro med yngre syskonet ibland. Fast på nätet är det ju lättare att blotta sig mer, kanske diskussionerna blir så hätska just därför.

    Det här blev långa, diffusa funderingar, med andra ord, jag har inget svar på ”varför” ;-)

  2. peppe skriver:

    Jag tror att du har helt rätt i att vi väljer att ge de politiskt korrekta svaren. men det är kanske för att man går så hårt åt mammor. Det finns tusen sätt man kan göra fel som mamma och blir så lätt kritiserad. Att frivilligt ge kritikerna något att hugga tänderna i är inte alltid så attraktivt.

    Jag tror påfullaste allvar att alla vill sina barn det bästa och försöker göra dem lyckliga.

  3. Petra skriver:

    Jag med! Valet som sådant är inte hälften så intressant som varför.

  4. peppe skriver:

    Skönt att höra. det blir ofta svårt eftersom valen är så personliga, men jag tycker att man ska försöka diskutera det ur ett större perspektiv än varför man själv valt just en viss väg.

  5. Vi kommer nog aldrig ifrån arv&miljö. Det vi har lärt oss när vi växte upp är det vi gör, i större eller mindre utsträckning. Tror jag.

  6. peppe skriver:

    Du har helt rätt. Men om vi är medveta om att våra val baserar av arv och miljö tror jag att vi har kommit ett steg närmare fri vilja.

Kommenteringen är stängd.