Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Om känslor

27 Nov , 2011, 11.08 peppe

 

Pia Ingström skriver i dagens Hbl om Ann Herberleins analys av Knausgårds sista del och Zlatans nyutkomna biografi. Heberlein mistänker att de här böckerna blivit så framgångsrika bland annat för att de låter mannen vara karl och inte ”män som fjantar runt i Stockholms innerstad, kindpussas och twittrar”.

Ingström skriver om hur väl hon kände igen sig i Knausgårds beskrivning av pinsamheten som sköljer över honom då han går på babyrytmik med sin dotter. Hur hon minns dagisets första föräldrakaffe, första gången på föräldra- och simkursen. Hur hon i början var tvungen att stålsätta sig och hur det till slut började löpa riktigt bra.

För det är väl inte enbart en manlig känsla att känna sig obekväm i nya situationer. Jag tyckte att det var oerhört jobbigt att som gravid gå till hälsovårdscentralen och bara vara ett befruktat objekt. Jag har undvikit alla familjecaféer, babyjogan och bebésim för att det känns det onaturligt att umgås i dylika arrangerade tillställningar.

Ingström konstaterar logiskt att det knappast är en enbart manlig känsla att ibland bara längta bort från familjen för att läsa en tjock bok istället. Kan vi komma överens om att känslor vanligtvis är allmänmänskliga och inte reserverade för ett visst kön?

På tisdag har vi Vidars första utvecklingssamtal på dagis. Jag är redan nu lite svettig och försöker mota tillbaka tonårstrotset i mig.

Läs också

2 kommentarer

  1. Therese skriver:

    kände samma sak när vi skulle på vårt första utv.samtal… men sen slog det mig att det inte är jag som ska diskuteras utan mina barn… och att diskussionerna är för att barn och föräldrar ska känna sig trygga med det dagis man är på. så det vara bara att ta vuxen-mössan på och lyssna med öppet sinne utan att värdera vare sig det ena eller andra… svårt-ja, nyttigt- oerhört =)

  2. peppe skriver:

    sund resonerat!

Kommenteringen är stängd.