Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Matsvinnet

27 apr , 2012, 09.12 peppe

 

När man får barn blir det ännu viktigare att leva enligt hållbara principer. Man vill ju att det ska finnas nåt kvar av jorden när ungen växer upp. Ironiskt har vi aldrig kastat bort lika mycket mat som efter att ha fått barn. Trots att vi försöker lägga upp portioner som han borde äta upp är det mycket svårt att bedöma vad som funkar just den dagen. Min vän Micaela startade för en tid sedan en kampanj där hon uppmanade sina bloggläsare att sluta slänga mat. Fantastiskt initiativ. Nu undrar jag om ni har tips på hur man kan tillämpa detta i småbarnsfamiljer.

Läs också

12 kommentarer

 1. Slummy Mummy skriver:

  Skaffa hönor/grisar/hund.

 2. peppe skriver:

  hehehe! strålande idé!

 3. Anna-Lena Laurén skriver:

  Det här tycker jag är en väldigt viktig principiell fråga och det är bra att Peppe tar upp den. Det kastas nämligen bort alldeles för mycket mat på det hela taget i västvärlden. Om man lagar vanlig mat av typen fisksoppa / lasagne / kycklinggryta så tycker jag inte att det här är ett så stort problem, det är ju bara att lägga det som blir över i kylskåpet. Jag lägger inte upp så stora portioner från början och lägger till när min dotter vill ha mer. Det är oftast ganska litet som blir över och ibland äter jag upp det själv. Eller är det nåt som jag inte har hajat? Vanlig mat håller faktiskt i flera dagar i kylskåpet, vi kastar över huvud taget bort mat för snabbt pga att vi lever i överflöd.

 4. peppe skriver:

  Tack Anna-Lena! Enkla tips är som du skriver att laga mat som man kan äta av i flera dagar eller frysa ner och bara lägga upp mindre portioner. Jag tycker att Micaelas initiativ är ypperligt och att det till och med kan vara roligt att sporta med att se hur man kan äta upp allt i kylskåpet. Det är faktiskt absurt och direkt motbjudande hur mycket mat vi slänger bort.

 5. Mia skriver:

  Håller med om att det är en fråga som är bra att ta upp! Vi brukar också spara och äta till lunch följande dag (men det förutsätter ju att man är hemma eller skippar sin lunch med Basse om man vill ta med till jobbet ;)). Brukar också ta lite mindre portion själv för att äta upp det som pojkarna eventuellt lämnar. Så vi kastar faktiskt väldigt lite mat. En gång mikrad mat som lämnas på lunchen slänger jag dock. Slänger också sällan mat på basen av bäst före-datum, går efter smak- och luktsinnet i stället.

 6. Micaela skriver:

  Kul att se att ärendet diskuteras också här! En grej jag stöter på ibland, då jag mässar på om det här med att vi måste sluta slänga mat, är att många tycker att det är onödigt att vi, som privatpersoner, kämpar på och försöker utnyttja all den mat vi har till sista smula. Att det inte är någon vits att vi inte slänger, då skolor, sjukhus, restauranger och alla de andra ändå slänger så mycket.
  Jag blir alltid lite ställd då jag hör just det argumentet, och sedan blir jag arg. Som om det på något vis rättfärdigade oss att vara slappa i vårt förhållande, att någon annan alltid sköter sin tomt sämre än vad vi gör.

 7. Melli skriver:

  Jag har till min förfäran börjat fungera som kompost, dvs. äter upp deras halvgeggiga portioner efter min lilla portion. Hade jag inte räknat med innan barnen.

  Hönor och grisar kaaan vara lite jobbiga i höghus,men en hund,ja det drömmer jag om den dagen vi har lite bättre ekonomi.

  Men nog är det ju hemskt det också, att massvis med god mat slängs bort bara för att den inte FÅR ges vidare då så många går hungriga om dagarna. Nåt bättre system kunde fixas här!

 8. Anna-Lena Laurén skriver:

  Jag är faktiskt jätteglad över att läsa den här diskussionen. Att folk bryr sig om den här saken och tar den på allvar. Det är viktigt. Precis som Micaela skriver har vi alla ett ansvar, att vissa institutioner kastar bort mycket mat rättfärdigar inte att vi gör på samma sätt. Dessutom försöker redan många storkök minska svinnet. Hbl-journalisten Anna Svartström skrev en väldigt bra artikel på temat för någon månad sedan.

 9. Matilda skriver:

  hur gammal är vidar nu? på mitt dagis får barnen (från tre år) lägg upp mat själva och måste äta upp allt dom tar åt sig och de får ta om hur många gånger dom vill.
  (och min pappa hälsar att barn får i sig det dom ska ha om man gör så. är ett barn hungrigt så äter det- oavsett vad man ställer fram.)

 10. Maija skriver:

  Jag häller bara en liten skvätt mjölk i ungarnas glas. De får mera om de dricker upp. Det ser töntigt och cheap ut, men vi slipper kasta bort bra mjölk.

 11. peppe skriver:

  Maija: Det försöker jag också köra med. Vi kan vara töntiga och cheapos tillsammans.

 12. peppe skriver:

  Matilda: Vidar är drygt två. Låter vettigt att låta barnen själv lägga upp sin mat. Din pappa är klok. Hälsa!

Kommenteringen är stängd.