Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

För eller emot

5 maj , 2012, 15.31 peppe

 

Marica gjorde en lista på sin blogg där man fick vara för eller emot utan att ställa till med gräl om vem som sitter på den absoluta sanningen. Vad säger ni?

1. Babyaktiviteter – Personligen är jag emot. Det skadar naturligtvis inte att ta med sitt barn på babyunderhållning och och om man vill träffa andra föräldrar är det säkert ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter. Jag tror ändå att riktigt små barn klarar sig utan organiserad verksamhet. Och känner själv att jag skulle utveckla magsår om jag var tvungen att fylla kalendern med ytterligare evenemang.
2. Charterresor – Helt klart emot. Aldrig åkt på charter och det känns inte alls som vår grej. Jag har rest mycket både som liten, som vuxen och med Vidar utan att sakna någon organisation som väljer hotell och flyg åt mig. Jag väljer det någorlunda genuina och äventyret.
3. Billighets klädjättar som H&M, Gina Tricot m.fl – mer emot än för. Shoppar väldigt lite överhuvudtaget. Försöker välja grejer som håller och tyvärr levererar billighetskedjorna ofta slit och släng. Fast inte alltid, har en åtta år gammal jacka köpt på H&M som jag fortfarande använder regelbundet.
4. Kött – Emot. Kött är hiskeligt gott och äter gärna en bit som kommer från en fri och ekologisk ko, men 99% av dagarna äter vi vegetariskt. Det är helt enkelt inte hållbart att alla äter kött varje dag.
5. Facebook – nja, mer emot än för. Föredrar Twitter och bloggen.
Jag är med andra ord emot allt. Typisk bakåtsträvare.

Läs också

14 kommentarer

 1. Michaela skriver:

  För babyaktiviteter-roligt att träffa andra vuxna i samma livssituation
  Emot charter-roligare att fixa själv, men ibland är charter bara billigare.
  För H&M. Shoppar lite, men köper nästan allt från H&M. Och största delen av tiden är jag jättenöjd. Har en långärmad skjorta som jag använt massor ända sen 2004 och den har inte ännu gått i bitar. Har vissa år använt den varannan dag på vintern. De bästa barnskjortorna har också varit från HM.

  Resten har jag inte så mycket åsikt om.

 2. Mia skriver:

  1. Babyaktiviteter: För. Jättebra, då vi bodde på ny ort där jag inte kände någon. Dessutom var det en gång i veckan och C diggade sjukt mycket att lyssna till sången och senare att sjunga med. Dessutom ingick lek med andra leksaker än hemma = ganska kiva för en som inte gå på dagis.
  2. Charter: För. Man behöver inte delta i något av programmet.
  3. H&M: Mer emot än för. Ibland köper jag ändå en topp åt mig själv eller en t-shirt åt någon av pojkarna. Medger. Men skulle klara mig utmärkt utan.
  4. Kött: för. Vi äter ganska mycket kött. Men till vårt försvar måste jag tillägga att vi mest äter vilt och gris.
  5. Facebook: För. Håller kontakt med många bekanta jag annars inte hade någon kontakt med, men som jag tycker om att veta vad de har för sig. Dessutom ett utmärkt forum då man behöver ngt/ vill bli av med något. Då man inte har en blogg med flere tusen besökare varje dag som kunde tjäna samma syfte ;)

 3. S. skriver:

  1. Babyaktiviteter – nja. Vi gick på babysim med ettan och hon gillade det väldigt mycket. Tvåan har inte varit med om någon aktivitet alls och mår bra ändå.
  2. Charter – Både för och emot. Vi har aldrig deltagit i charterbolagens program så jag ser inte riktigt skillnaden. Flyga måste man ju ändå oftast göra och bo nånstans brukar man också behöva. Framöver blir det förmodligen mer egen-fixat än charter då vi har märkt att det är betydligt billigare att fixa själv.
  3. H&M – Emot, fast alla familjemedlemmar har många plagg därifrån. Jag blev mer emot då dottern kom upp i ”storbarns-storlekar”. Jag uppfattar många plagg som tonårskläder och flickan är sex år…
  4. Kött – Jag gillar nästan allt kött utom griskött. Vi äter mest vilt och kyckling.
  5. Facebook – För. Det blir ju vad man gör det till. Jag använder det för att hålla kontakten med kompisar och släktingar.

 4. Tjingeling skriver:

  1. Babyaktiviteter: Nja. Känns inte som något jag skulle vilja syssla med om jag nån gång får barn. Men kan hända att jag skulle gå med i något i alla fall, om ingen av mina vänner hade barn man kunde hänga med.

  2. Charter: Emot. Nån gång kunde jag tänka mig en all inclusive men då ska jag nog vara jävligt desperat, trött och i behov av omhändertagande.

  3. Billiga kläder: Emot, men tyvärr kan jag ibland inte hålla mig och går en galen runda och kommer hem med skit som håller max ett halvår. Detta händer oftast då jag fått lön och har pms samtidigt.

  4. Kött: för! Härligt gott kan det vara. Men ekologiskt från ett djur som levt ett lyckligt liv är det som gäller.

  5. Facebook: emot. Har det för att det behövs i mitt yrke, men skulle gärna stått över.

 5. peppe skriver:

  Roligt att höra era svar och motiveringar! Tack för dem! Och tack Marica för inspirationen!

 6. Tina Danielsson skriver:

  Varför är en ekologisk ko mer fri än en konventionell? //Agronomen som sedan länge tröttnat på eko = bra förenklingen.

 7. Peppe skriver:

  Tiina: Jag förstår att du är trött på förenklingar. Vad jag syftade på var djur som fått drägliga liv och inte äta t.ex. soja importerad från Brasilien och som blivit slaktade på ett drägligt sätt. Hur man än argumenterar kan man inte tycka att dagens massproduktion av kött är okej. Vi äter för mycket kött.

 8. Anna skriver:

  Bra idé det här tycker jag, att alla säger vad de tycker och sen diskuterar man utan att bråka. Men alltså, hur hamnade facebook på den här listan? För eller emot facebook? Jag fattar inte det.

 9. puva skriver:

  1. Babyaktiviteter: För. Tycker det är bra att det ordnas för dem som vill gå. Gick själv en gång i veckan på Hfors stads familjecafé då jag var mammaledig och gillade det förvånansvärt mycket. Tackar aldrig nej till kaffe&smörgås för 2€ + trevligt sällskap till. Men man måste ju inte.

  2. Charter: Tja. På senare tid har jag hört att det är bra med charterorter för det koncentrerar resandet till vissa platser i stället för att turismen breder ut sig över hela världen. Man utarmar liksom dom ställen som redan är byggda för ändamålet, om man hårddrar det. Har använt mig av charterflyg för att sedan göra annat under semesterns gång, det funkar för mig.

  3. Billiga kläder: I princip emot, i praktiken köper jag dem. Barnet har många H&M-plagg, de flesta av dem ärvda eller köpta på loppis men billighetsplagg är de likväl.

  4. Kött: Svårt. Jag äter kött, men mindre än förr.

  5. Facebook: Ja. Använder mest i jobbsyfte och för att hålla kontakt med släkt och vänner som bor långt ifrån mig.

 10. peppe skriver:

  Anna: Facebook fanns med på originallistan. Jag censurerade bara bort romrussinglass: ja eller nej. Alla vet ju att det är äckligt.

 11. peppe skriver:

  Puva: roligt med svar! Angående cherterresor läste jag en bok som i sin tur menade att de lokala producenterna blir utan alla turistpengar och bara internationella bolag skor sig på turisterna (till Puhket importeras sjukt mycket mat från Europa). Enligt boken ska man absolut undvika all inclusive. ska försöka leta upp den.

 12. marica skriver:

  Hej vad roligt att du gjorde listan Peps!

  Anna: Jag hade med saker på listan som många änniskor har en relation till vilket också gör att man har en åsikt, för eller mot. Folk tenderar faktiskt en åsikt om fb, tro det eller ej, men fb är en åsiktsdelare.

 13. Anna skriver:

  Jaa, joo. Det är ju så men jag tänkte att vi gått från ett för eller mot fb till att diskutera och värdera statusuppdateringar och hur mycket tid man lägger på fb. Men när jag tänker efter kan man ju absolut diskutera för eller mot fb vad gäller att det har slukat hela internet och att vi inte kan radera sånt vi lägger ut helt och hållet. Det är ganska skrämmande.

  PS Tänkte automatiskt att listan inte riktad till mig för att jag inte har barn. I efterhand tycker jag själv att det var konstigt tänkt av mig. Man har ju rätt till åsikter om babyaktiviteter ändå?!

 14. puva skriver:

  Bra point gällande ekonomi där. Jag tror det jag syftade på mer handlade om miljö: att vissa ställen redan är byggda för turism, onödigt att vi hittar nya stränder att sabba. Men, jag drar heller inte absoluta likhetstecken mellan charter och all-inclusive. Jag använder mig av charterflyget och sköter boendet och underhållningen på egen hand i min slutdestination, det tycker jag är okej.

Kommenteringen är stängd.