Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Pyssel

29 Nov , 2012, 09.13 peppe

 

Men hörni, kan ni tipsa mig om pyssel med en två och ett halvt åring? I går bakade vi visserligen pepparkakor (och Vidarkakor), men sedan tog min fantasi slut. Jag är den den sämsta pysselmamman (men jag är bra på att leka lejon).

Läs också

25 kommentarer

 1. Sara Önnebo skriver:

  På barnens förskola har de gjort tomtar av toarullar eller pinnar. Klistra på lite bomull och en röd tyg eller pappersbit, måla lite och voila, du har en tomte. De har också gjort lyktor av glasburkar som de målat och en ljusigloo av sockerbitar. Själv har jag inga ideer men förskolefröknarna verkar ha många!

 2. Slummy Mummy skriver:

  Nu ger jag pysseltips som inte har direkt med julen att göra… men typ såna att det är kul för barnen själva att hålla på. Och kanske att önska sej i julklapp.

  Kolla in ”pysselpluppar” gjorda av majsstärkelse, tex playmais eller fischertip. Playmais finns i alla fall på toysrus. De fastnar i varandra när man trycker dem mot en fuktig wettex och blir klistriga. Så kan man bygga vad som helst man vill. Roligt och safe för de är ju 100% naturligt material.

  Sen kan du ju kolla efter stora pärlor som han kan öva på att trä på snöre. Viktigt att snöret är stadigt och inte fransar sej så blir det inte för svårt.

  Min äldre flicka var ca 2 när den yngre föddes, hon var säkert ca 2½ när hon fick en sax. Åh så sysselsatt hon var av den. Bara att ge en reklamtidning och så fick hon hålla på och göra konfetti. Jag fick ju övervaka och hjälpa i början men rätt fort var hon superduktig på att klippa och kunde hålla på själv. Men det ska vara en bra sax som sitter bra i handen. Och så får man ju städa bort konfettin…

 3. Hannasvirrvarr skriver:

  Jag tänkte också skriva måla tomtar på wc-pappersrullar. Det kan inte bli snyggt men materialet är billigt, ni kan släppa loss och göra en skitstor tomtefamilj. Sen kan man med gott samvete slänga dem när man städar bort julen.

 4. Weladine skriver:

  Vidar skulle ju säkert gärna göra julkort genom att bara klistra? eller så kan du måla hans fingrar vita, trycka dem på papp och sen rita/limma små hattar och halsdukar på snögubbarna. Fingerfärger är super, du kan klippa ”stämpel” av superlon. Av engångstallrikar kan du göra alla möjliga djur genom att måla tallriken, limma till huvud/ben/svans, ögon. Limsticka klarar Vidar säkert av, och att åla med superlon ifall pensel ännu är för svårt. Du kna alltid klippa delar färdigt av färglagt papp. Ja, får man här göra reklam för en bra blogg: skapligtenkelt.se? Hon på bloggen tipsade bla om att man kunde med tandpetare och marsmellows sitta och pota olika figurer. Enkelt, billigt och roligt.

 5. Nea skriver:

  Jag skulle också behöva pysseltips till vår treåring! Måste komma ihåg att kika här nästa gång! Men några grejor har jag testat (är inte alls påhittig själv) saxen har varit till stort nöje. Sen är klistermärken alltid välkomna, man kan ju rita något omkring dem på pappret också. Och Hama-pärlorna gillar dottern att plocka på underlagen. Sen har jag nu och då hittat bra tips på Pikku Kakkonens Neppajymykerho, som också har hemsidor. Men vet inte om de har något arkiv eller om där bara finns de nyaste tipsen.

  En sak vi gjorde därifrån var en glass. Man klippte en fjärdedelscirkel som man dekorerade och rullade till strut och limmade ihop. Sedan skrynklade man ihop en stor bit silkespapper till glassboll och limmade fast. En annan grej var en svamp med en toapappersrulle som fot och sedan en hatt instucken i två snitt som vi klippte i rullens övre kant. Vi dekorerade den med filttyg så det blev som en flugsvamp.

 6. Solveig skriver:

  Julkort som Weladine säger är en bra ide. Enklast att köpa billiga vita kort t.ex på Tiimari och några röda. Klipp till röda hjärtan om det är för kämpigt att klippa tomtar. Låt Vidar limma hjärtan på korten med klistersticka, hur han tycker det ser fint ut. Korten blir säkert uppskattade av era släktingar. Bäst att sända i kuvert så att det påklistrade inte faller av under posthanteringen. Små julklappskort enligt samma metod blir fina.

  Hopknycklade hushålls-foliebitar runt stumpar av rött ullgarn (knyt en knut i ändan) blir julgransprydnader. Man skruttar bara till folien tills den sitter runt garnet som en liten boll, men formen är inte så viktig. Vidar kan göra som han vill. Det är lätt att bara snurra andra ändan av garnet ett par varv runt en grankvist och där hänger prydnaden. Bollarnas storlek är så klart beroende på foliebiten.

  Vi hörs nästa år med mera avancerat pyssel.

 7. Mia skriver:

  Förra året gjorde vi risgrynsgranar med C. Hittade dem på en blogg, typ lilla a? Rita konturerna av en gran på färgad kartong. Bred ut lim överallt innanför konturerna. Häll på massor med risgryn; skaka av dem som inte fastnar. Kan även prydas med glitterlim, stjärnor etc. Räkna med många risgryn längs golven.

 8. Tove skriver:

  Jag rekommenderar vattenfärger. Härligt att få måla och klotta och upptäcka hur färgerna blandar sig och blir nya färger. En gammal husis under och ett plastförkläde modell med ärmar är bra att ha på barnet och sen en hög vita papper. Limma upp ett alster i månaden på en lämplig plats och se hur färdigheterna utvecklas. De blir lätt hängande där några år och sen tycker ungen det är sååå gulligt att se hur hon/han/hen målade huvudfotingar etc då de var små.

 9. ekoda skriver:

  Men är du absolut tvungen att pyssla? Jag är helt hopplös på pyssel och allt som har med det att göra. Pysslade plikttrogen några gånger när mina barn var små men eftersom de också saknar pysselgener, har de inte saknat pysslet. De ”bakar” däremot gärna: det går ut på att mamma bakar i fred och de äter med förtjusning när allting är klart. Det blir mindre att städa på det viset.

  Lek du lejon istället…

 10. idalina skriver:

  Jag tror också på att måla med vattenfärg eller fingerfärg på stora papper. Om du vill kan du göra julkort av Vidars målningar genom att klippa ut ett hål i kartong (eller man kan kanske t.o.m. köpa kort med utklippta hål i på Tiimari?) och så kan ni tillsammans välja ett område på målningen som är extra fint. Limma kortet med hålet så att det fina området syns genom hålet. På så sätt kan man göra nåt väldigt snyggt av klotter. Sen kan du rita ett snöre ovanför hålet på kartongen så det ser ut som en julgransboll. Jag gjorde något dylikt med elever och flytande tusch (inte julkort då), kolla här: http://sinne.proartibus.fi/sv/skola/carolina_sandell/ Där har vi förresten använt sugrör för att blåsa på flytande tusch och vattenfärg (syns bäst på bilden uppe till vänster). Om Vidar fattar hur man blåser med ett sugrör så är det en rolig metod att testa. Ganska snabbt får man ett snyggt resultat.

 11. Therese skriver:

  Jag köpte färdiga pepparkakor, kristyr på tub och olika sorters strösel…. Jag satte på kristyr och sonen pillade med strösel och var jättenöjd :)
  A3 papper akrylfärger och penslar funkar alltid hos oss :) då kan man även måla med händerna om man tröttnar på penslarna….

 12. Simon Frankenhaeuser skriver:

  Hej !
  Nu när ni redan bakat pepparkakorna så skaffa glasyr/kristyr tuber från butiken. Det blir lite klottigt men det är roligt och gott !

 13. peppe skriver:

  Sara: tack för tipsen! Låter enkelt nog så att till och med jag klarar av det.

 14. peppe skriver:

  Slummy Mummy: du är helt magisk! Tack, ska printa ut din kommentar.

 15. peppe skriver:

  Hannasvirrvarr: haha! låter wunderschön och en trevlig present till mor och farföräldrar. Tack!

 16. peppe skriver:

  Weladine: JA! tack! jag är innerligt tacksam. Vidar älskar dessutom djur.

 17. peppe skriver:

  Nea: du är ju superpysslig! Tack för inspirationen :)

 18. peppe skriver:

  Solveig: I morgon kommer Tiimari att få ett besök av mig. Tack så hemskt mycket!

 19. peppe skriver:

  Mia: TACK! Låter enkelt och faktiskt fint. På Självständighetsdagen drar vi igång ett Pyssel de Luxe här hemma.

 20. peppe skriver:

  Tove: jaaa! också en mycket fin present åt en äldre generation.

 21. peppe skriver:

  Ekoda: Tack för ditt stöd i min lejonperformance. Jag fick en uppfattning om att det gör barn gott att pyssla och kände mig lite dålig som förälder när Vidar aldrig får göra det hemma…

 22. peppe skriver:

  Idalina: kan inte du komma hit och pyssla med oss nån dag?

 23. peppe skriver:

  Therese: AH! utmärkt idé! Vi bakade en liten sats pepparkakor en kväll, men varken Vidar eller jag var stormförtjusta. Däremot tror jag att kristyr skulle kunna göra succé. TACK!

 24. peppe skriver:

  Simon: JA! Det ser till och med jag fram emot.

 25. idalina skriver:

  Jag kommer jättegärna! Har ju redan erfarenhet av att pyssla toapapperstomtar på min mammas dagis med alla Stellorna.. Hör av dig bara så kommer jag!

Kommenteringen är stängd.