Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

De bästa barnböckerna

5 maj , 2010, 19.26 peppe

 

Redan när jag var riktigt liten diggade jag böcker. Allt funkade Mumin, det mesta av Elsa Beskow och Astrid Lindgren, Ture Sventon, Babar, SVJ av eminenta Roald Dahl, Agenterna Dunder och Brak var en storfavorit, Pelle Svanslös och Nalle Puh gick alltid hem. Det ska bli sjukt roligt att börja läsa för Vidar.

Vilka är/var era favoritbarnböcker?

, ,

Läs också

21 kommentarer

 1. Martina skriver:

  Allt det som du räknade upp. Du fick med det bästa! Men böcker som gjorde intryck i 8-12 års åldern var Narnia, Greven av Monte Cristo, Anne på Grönkulla, En världsomsegling under havet, Sofies värld och många fler.

 2. Martina skriver:

  Och hur kunde jag glömma Maria Gripe. Och då tänker jag på Agnes Cecilia – en sällsam historia och böckerna i Skuggserien.

 3. Sussi skriver:

  Boken om Bagar Bengtsson! Den glömmer jag aldrig! Och Emilböckerna förstås! Satt som fastklistrad vid radion då Astrid Lindgren läste ur dem i ”Barnens morgonkvart” (dåtidens BUU-radio).

 4. Anna skriver:

  Som mindre var det mycket Babar (tryckta på A3 tror jag, stora böcker var det i alla fall). Sen hämatde pappa hem mycket av Inger och Lasse Sandberg, ”Nollan”, ”Tummen och tossingarna” och min favorit ”Vad är det som ryker?” som handlar om en rökande drake som gått på de onda bolagens reklam om att rökning är tufft, kom ut 1971. Senare blev det Mumin som högläsning på kvällarna, läser dom fortfarande. Astrid Lindgrens alla läste vi också igenom. Nu med sonen (1 1/2 år) så läser vi mest mina gamla barnböcker, måste säga att barnböcker nog hör till kategorin ”bättre förr”. En ny som jag dock rekomenderar är ”Var är min lillasyster” (minns inte författaren) som har helt otroliga bilder där man ska försöka hitta lillasyster. Min pappa samlar även Elsa Beskow till sonen och själv köper jag en del Barbapappa och Max-böcker.

 5. Irina skriver:

  Det mesta har väl blivit nämnt här redan. Minns också Lotta- och Fem-böckerna som jag slukade. Och Alfons Åberg förstås! Har också fått nya favoriter nu i Tove Appelgrens Vesta-Linnea och Sinikka Nopolas Siri. Helt underbara böcker med härliga illustrationer.Och Catharina Kruusvals böcker är ju bara så vackra. Sen var jag nyligen på en föresläsning om just barnlitteratur och där påminde biblotekarien om att man inte bara ska låna och läsa sånt man själv diggar. Barnen kan ju tycka nåt helt annat. Och det har jag fått medge att stämmer. Tycker till exempel inte det minsta om Rut och Knut-böckerna medan mina kära barn väldigt gärna lyssnar till just dem. Och Ann Forslind tilltalar inte heller mig men nog mina barn.

 6. daddy-O skriver:

  Som liten var jag med i en sagoboksklubb med sagor av Grimm, Andersen och andra klassiker. Böckerna gillade jag enormt, men i någon idiotisk fas i livet gjorde jag mig av med dem. Lyckat, med tanke på att vi i höst får vårt första barn. Tack och lov har min svärmor sparat älsklingens barnböcker, så helt utan böcker blir vi inte. Emil i Lönneberga, Det osynliga barnet, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och så vidare.

 7. peppe skriver:

  Superbra tips! Tack. Hade helt glömt bort Alfons Åberg. En klassiker.

  Bagar Bengtsson är obekant för mej, ska stifta bekantskap. Likaså Nollan och Vad är det som ryker.

  Är förresten Vesta-Linnea bra?

 8. peppe skriver:

  Ska försöka leta upp ”var är min lillasyster?”

 9. Sonja D skriver:

  Var är min syster heter boken och den är skriven av Sven Nordqvist (Pettson och Findus-författaren), håller med om att bilderna är ljuvliga, Jan Lööfs böcker är bra, Anna-Clara Tidholm skriver bra böcker för riktigt små, likaså är Molly-böckerna skojiga med sina flikar att öppna och kika under. En härlig högläsningsbok för lite äldre är Nalle Lufs, de är så roliga så vi skrattar högt hela familjen varje gång vi läser dem. Det är Gösta Knutsson som skrivit dem på 40-talet skulle jag tro. Samma man alltså som skrivit Pelle Svanslös (men de är jag inte så förtjust i sen igen…).

 10. Anna skriver:

  Kom på att boken heter ”Var är min syster” (inte lillasyster). Skriven och illustrerad av Sven Nordqvist.

 11. Anna skriver:

  Och nu såg jag att de riktiga uppgifterna redan fanns! Nå, nu fick du dom två gånger…

 12. Johanna skriver:

  Folksagor med illustrationer av Bauer. Och allt av Elsa Beskow. Fabler och folksagor var av nån orsak en del av min och mina syskons sedelärande uppfostran där hemma.

 13. Cati skriver:

  Bara måste nämna Halvan-böckerna, som vår 4-åring kan utantill! Han älskar dem! Skrivna av Arne Norlin.

 14. Irina skriver:

  Åtminstone jag tycker om Vesta-Linnea. Tror såväl barn som mödrar och fäder känner igen sig i de böckerna… På gott och ont. Appelgren skyr inte svåra ämnen (typ mammors ilska och orättvisa beteende, rädslor, död osv.) Men dom riktar ju sig till lite äldre barn. Tror min tös var kring 4 år när vi började med Vesta-Linnea.

 15. A skriver:

  Jag tyckte nog om allt möjligt, några av favoriterna var; Pettsson, Mumin, skuggböckerna, Latte Igelkott och böckerna om lilla Björn och lilla Tiger :)

 16. peppe skriver:

  Tack för informationen om Var är min syster. Findus och Pettson-illustrationerna är fantastiska!

  Jag gillar också Bauer om än de var lite skrämmande då jag var liten.

  ..och böcker med flikar var sjukt roliga minns jag!

  Halvan-böckerna känner jag inte till, ska genast googla dem.

  Lilla Björn och Lilla Tiger var min Lilla Systers favoriter. Åh nostalgin!

 17. Karin skriver:

  Haha. Innan du kommer till den sjukt roliga biten så har du ungefär tre år framför dig av att läsa SAMMA BÖCKER OM IGEN SJUTUSEN GGR. Bara som en liten varning. Fast sen blir det nog hemskt roligt!

 18. peppe skriver:

  Kan inte ens föreställa mej hur det kommer att kännas att plötsligt kunna 20 sagoböcker utantill.

 19. S. skriver:

  Alla de ovannämnda hör till mina gamla favoriter. Tack vare barnen (och Barnens bokklubb) har jag fått stifta bekantskap med de korta och till synes enkla böckerna av Stina Wirsén. De är snygga, häftiga och mycket djupare än man först kan tro. Håll utkik efter Vem bestämmer? Vem är borta? Vem är arg? Vems mormor? Vem blöder? med flera!

 20. Anna skriver:

  Barnböcker och sagor, jag är med!
  Lennart Hellsing, Elsa Beskow, Astrid Lindgren mfl klassiker är givna. Skulle vilja lyfta fram några geniala svenska författare som kanske hamnat lite i skuggan av dessa; nämligen Lars Klinting (bl a historier om Castor och Frippe) och Inga Borg (bl a berättelser om Plupp). Bladen i dessa har slitits flitigt hos oss. Böckerna om Halvan, Mulle Meck och Barbafamiljen är alltid pop. Lyfter också gärna fram paret Julia Donaldson & Axel (Alex?) Sceffler- fina böcker översatta av Lennart Hellsing.
  Vesta-Linnea är bra och så finns Milja; de här båda är skoj, inte minst för att de är finlandssvenska.
  Oj, min lista kunde bli lång, men dessa kom spontant!

 21. Marianne skriver:

  Våra absoluta favoriter tillsammans med Ella 1 år 5 månader är Katerina Janouchs och Mervi Lindmans Ingrid-böcker! Dem läser vi varje dag och helst många gånger. Dessutom gillar vi alla böcker illustrerade av just Mervi Lindman, färgglatt och detaljrikt. Rekommenderar!

Kommenteringen är stängd.