Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Barnvakter

16 maj , 2010, 16.09 peppe

 

Igår kväll var Magnus och jag ute tillsammans för första gången sedan den 11 mars. Utan sällskapet av vårt barn alltså. I hemlighet gjorde det lite ont i mitt mesiga hjärta, men eftersom jag visste att vår son befann sig i goda händer (vänner och grannarna Calle och Linis) var jag lugn. Det är okej att lämna sin spädis för några timmar hos bra barnvakter, intalade jag mej själv.

Runt klockan elva cyklade Magnus och jag hem genom den sommarvarma majnatten och när vi hämtade hem vår son verkade han pyskiskt oskadad.

När gick ni ut tillsammans första gången utan barn? Och är det svårare att få barnvakt till två små typer än till en liten spädis?

Läs också

14 kommentarer

 1. Michaela skriver:

  Vi gick först när han var 7 månader. Först var det för att han amma så ofta och sen för att han inte var så jättebekväm med nån annan.

  Och eftersom det nu står i din rubrik att det finns mycket du inte vet så försöker jag på snällast, absolut inget ont menande, sätt påpeka att små barn helst också ska ha mössa på på sommaren (tex: http://www.tryggabarn.nu/barn/Page1196.html). Tänkte bara att om ni inte visste det så kan det vara bra att veta. Men som sagt, menar absolut inget illa och försöker inte vara besserwissig eller nåt.

  Så, nu ska jag bara våga skicka kommentaren. Puh.

 2. Minna skriver:

  Nella (ettan) var väl ungefär som Vidar nu när vi tog oss en tur till Tallinn på tumis. Då blev hon hemma med min mamma för dagen. Jag kan erkänna att jag inte kände mig alls dålig, hon hade kolik och jag var så lättad av att få en dag utan skrik att jag nästan kände ångest för att komma hem igen.

 3. S. skriver:

  Jag minns inte hur gamla barnen var då vi hade barnvakt första gången. Barnvakten var i alla fall farmor som barnen hur som helst träffar nästan varje dag. Det gick såklart jättebra. Som svar på din sista fråga: Ja och nej. Det är svårare för mig att ”belasta” någon med båda barnen i stället det med bara det ena. Å andra sidan förutspår jag att det inom ett år kommer att vara lättare för någon att vakta båda barnen än bara det ena, eftersom de har så bra sällskap av varandra. Så är det redan här hemma. Kommer de igång med en bra lek hinner jag både läsa tidningen och hänga tvätt.

 4. Heidi skriver:

  Vi var första gången ut på ett par glas vin då tösen var 1,5 år. Före det nog dagstid till butiken och sånt. Vi skulle nog ha farit tidigare ut på tumis. Men hon sov ingenting som baby, så det var lite svårt att få henne att vara nöjd med någon annan än oss, särskilt kvällstid. Än har vi inte lämnat henne över natten med någon annan. Men det blir nog premiär för det i sommar, när hon blir 2 år!

 5. peppe skriver:

  Michaela: kiva att du kommenterar! Och du får gärna tipsa om länkar. Tack, för den. Texten där under headern är lite överdriven, Maggan och jag är nog pålästa. Jag uppskattar din omtanke angående Viddes bara huvud, men vi kör lite på fiilis och är det 25 grader i skuggan känns det sadistiskt att dra på en pipo på honom.

 6. peppe skriver:

  Minna: skönt att höra att ni gjorde som vi och dessutom utan dåligt samvete.

 7. peppe skriver:

  S: låter vettigt och logiskt.

 8. peppe skriver:

  Heidi: att stanna över natten nånstans utan Vidde känns nog avlägset för oss just nu. Att lämna honom hos vänner/familj några timmar går lätt eftersom han är en så avslappnad dude.

  Lycka till med den första övernattningen på tumis! Kom ihåg att njuta och inte oroa er.

 9. Pia skriver:

  Vår kille är knappa tre månader och vi har hunnit vara borta en gång på tumis nu. Då skötte fammo och faffa vår lilla medan vi kollade bio. Men guuud nog hade vi brottom hem efter föreställningen även om vi varit borta i endast 2 timmar… Det blir väl lättare med tiden hoppas jag! :)

 10. Nina skriver:

  Det var en knivig fråga, som ledde till många tankar. (Tack för reflektionen du bjöd in till.)
  Första gången vi hade extern barnvakt (mormor och morfar) var hon sex månader, då blev jag hemringd eftersom jag hade brösten. Första gången vi lämnade dottern för att göra något tillsammans (gå på sambons examenssittning) var hon sju månader. Då blev jag hemringd precis då varmrätten kom. Nästa gång vi vågade var hon elva månader, och då gick vi efter att hon somnat…
  Det som är sjukt trist är att vi endast har barnvakt då det är någon fest vi båda vill gå på. Annars turas vi om. Idag slog vi slag i saken och hade barnvakt för att gå ut och äta tillsammans.

  Har ni en relaxad spädis och själva är avslappnade, så ta tillvara på alla barnvaktserbjudanden ni får! Jag lovar att erbjudandena kommer fastän man har två kids också. Det gäller bara att förvalta barnvakterna väl.

 11. Tove skriver:

  Vi gick på bio och firade en kväll tillsammans (kom hem dock redan kl.22) då första sonen var 1 månad gammal. Varför inte, han åt från tuttflaska och var hur nöjd som helst i vem som helsts famn, och mosterns famn var bra då.
  Vi var ganska mycket på tumanhand under sonens första levnadsår eftersom han var så lättskött och släktingarna ville vakta honom.
  Första gången vi var övernatten borta från honom var då han var 10 månader – nervigt, men det gick jättebra!

  Nu då vi fått pojke nr.2 så undrar jag nog när vi kommer att ”täckas” lämna bägge hos en barnvakt – när man själv också är så ovan att sköta 2 på en gång (och man har ändå varit med dem 24-7 i snart 3 månader) så hur skall någon barnlös våga/orka :)
  Kanske sen faktist då pojkarna underhåller varandra bättre :)

 12. peppe skriver:

  Pia: jag fattar, man har lite svårt att koncentrera sig första gången ute på tumanhand.

 13. peppe skriver:

  Nina: tänk att bebisar kan vara så olika (eller kanske det inte är SÅ konstigt, vi vuxna är ju ganska olika varandra också). Och jag håller med om att det är sjukt roligt att gå ut på tumis ibland.

 14. peppe skriver:

  Tove: det låter lite som vi. Men som du (och många andra kommentarer säger) så kanske pojkarna underhåller varandra så mycket att det tom blir lättare för en barnvakt.. vad vet jag.

Kommenteringen är stängd.