Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Utan blöja

9 jun , 2010, 14.49 peppe

 

En läsare på min andra blogg Livet & Helsingfors påminde mej om bebisar utan blöja och EC (Elimination Communication) där bebisen lär sig kissa i pottan/toaletten redan som riktigt liten. Jag testade på skoj att ha Vid utan blöja, märkte att någonting var på g, bar in honom i badrummet där han gjorde både ettan och tvåan i toalettstolen. Det här var kanske beginners luck, men det kändes ändå mycket bra. Har ni någon erfarenhet av den här metoden?

Läs också

18 kommentarer

 1. Mållgan skriver:

  Kan man utan större ansträngning lära en katt att använda toalettstolen, så borde man även kunna göra det med barn så fort de kan röra sig själva.

 2. Trollmamman Lowa skriver:

  Tror inte ett dyft på att försöka få småtroll att lyckas bli torra innan de själva är mogna. Lyckliga stunder händer ofta, lika så misslyckanden vilket snarare kan få motsatt effekt. Alla barn har olika förutsättningar förståss att lyckas… och detta fortsätter väl så länge vi lever, eller hur?

  Ha en fortsatt glad dag i Helsingfors.

 3. Sonja D skriver:

  Orkar inte testa det själv, det jag däremot orkar göra och gör hela tiden är lägga Saga på en tygtrasa och byta den då den blir vår ;). Använder ofta tygblöja då vi är hemma, men eftersom hon kissar så himmelens ofta orkar jag inte alltid knyta och fixa utan lägger den bara under henne… Funkar för oss. Fint att du fick Vidde att göra båda i toalettstolen, du är bra på att läsa honom!

 4. S. skriver:

  Som kommentar till de två första kommentatorerna (lite fräckt att kommentera kommentarer i stället för att göra Peppe göra det, but that’s me): När det gäller EC handlar det inte så mycket om att lära barnen något, snarare att föräldrarna lär sig tolka barnens signaler. Det går nämligen att se på ett spädbarn när det är på väg att kissa eller bajsa och det är bara att ta fasta på signalerna och se till att kisset eller bajset hamnar någon annanstans än i blöjan. Man ska förstås bara köra EC om man orkar och vill, annars blir det ju en börda och något negativt och då är det bättre att låta barnen använda blöja som toalett. Under min dotters blöjtid (dagblöjan blev överflödig kring 1 år och 9 månader) bytte vi bajsblöja på henne max 25 gånger, och de gångerna handlade det om diarré, fisar som ”läckte”, helt enkelt tillfällen då hon haft svårt att kontrollera tarmen. Folk undrade hur vi orkade hålla på med EC, vi undrade hur folk orkar hålla på och byta bajsblöjor.

 5. peppe skriver:

  Mållgan: jag läste nånstans att hundar är ungefär lika smarta som barn i 2-års åldern. fast det har kanske inte så mycket med den här saken att göra. ha en bra dag!

 6. peppe skriver:

  Lowa: du har så rätt, så rätt. Och jag håller absolut med dej om att man inte ska ”träna” sina barn att bli torra förrän de är mogna för det. kram från Helsingfors som visar sig från sin soligaste sida idag.

 7. peppe skriver:

  Sonja: tack för uppmuntran! jag gör samma sak som du med Saga, alltså låter vid ligga på en trasa. Försöker lära mej att läsa av honom på så sätt. Dessutom verkar det skönare för honom en engångsblöjor.

 8. peppe skriver:

  S: kommentera gärna kommentarer, det är bara kiva om det blir diskussion i kommentatorsfältet (istället för att jag för en monolog…).

 9. Tove skriver:

  Jag förstår att man kan ha en flicka på en trasa och kissa, men en pojke? Kisset landar ju inte på trasan utan ca. ½ meter längre bort… ;) Dvs. då på soffa eller annat värdefullt/svårt att tvätta…

 10. Sonja D skriver:

  Tove du har rätt. Har två pojkar (9 och 6 år)och först undrade jag varför jag inte hade dem såhär på en trasa bara, det funkar ju hur bra som helst ; ) . Har väl glömt? Men sen kissar Saga betydligt oftare men mindre i taget så det är också lättare på det sättet… Intressant va!? Det tycks ju vara olika i alla falla om det funkar för Vidar. Ja Helsingfors och sol och sommar, det är så ljuvligt det kan vara. Peppe, vi är för övrigt i centrum i morgon, jag och barnen… Ska ta passfoto på Saga, bland annat!

 11. Hanna skriver:

  Jag har kört en light version. O jag märkte att de tyckte det var skönare at bajsa i handfatet eller toaletten än i blöjan. eftersom jag höll i båda barnen som man håller flickor när dom kissar ute, klämde det tydligen ut all avföring på en gång o då slapp man dessa våta pruttar i blöjan som kunde förekomma flera gånger i dagen.
  Mina barn har inte blivit torrare fortare än någon annans men de har helt klart njutit av att kissa o bajsa i det fria!
  I början hade jag dem över handfatet vid blöjbyte o nästan varje gång kom det någo… :)

 12. A skriver:

  Vi har också kört en light-version. Det innebär att barnet alltid sätts på WCn i samband med blöjbyte. Bajset landar i princip alltid i WCn, även kisset, men kissats har det nog också gjort i blöjan mellan varven. Det här systemet har funkat bra för oss, det är inte stressigt alls och så slipper man bajsblöjorna, vilket är en väldigt trevlig bonus (speciellt eftersom vi kör på tygblöjelinjen). Så där håller jag med S som sa ”Folk undrade hur vi orkade hålla på med EC, vi undrade hur folk orkar hålla på och byta bajsblöjor.”

  Här går det inte längre att lägga barnet på en trasa (–> mobilt barn), men om jag vet att det ska bli ett kortare blöjbytesintervall (låter riktigt vetenskapligt ;)), eller om jag annars bara vill ”lufta” barnet så brukar jag knyta på en trasa (utan något blöjskal) och sedan knäppa på en body så den hålls på plats.

 13. Ingela skriver:

  I många länder i Mellanöstern lär mammorna fortfarande sina spädbarn att kissa genom att hålla barnet sittandes mot handfatskanten eller på pottan, och göra ett speciellt ljud (spelar ingen roll vilket), som sedan barnet lär sig förknippa med kissreflexen. Det fungerar faktiskt! Så du bord fråga mammor som kommer från Mellanöstern eller Afrika- De kanske fortfarande kan det där? Blöjor är dyrt, och man kan ha roligare än att tvätta tygblöjor…

  : )

 14. peppe skriver:

  Tove: det är lite tricky, men med en trasa ovanpå den kritiska regionen funkar det bra. Åtminstone hittills…

 15. peppe skriver:

  Sonja: missade dej, men facebooka nästa gång ni rör er i centrum så försöker vi oss på en träff. Kram!

 16. peppe skriver:

  Hanna: precis så försöker jag göra med Vid. Hittills har han bara bajsat två gånger, men båda har prickats i handfatet eller toalettstolen.

 17. peppe skriver:

  A: så roligt att höra att det funkar så bra för er, vi kör samma lightversion och so far so good. Dessutom är det sjukt skönt att inte behöva byta bajsblöjor…

 18. peppe skriver:

  Ingela: så klokt sagt, blöjor är dyrt och det är inte SÅ roligt att tvätta. Så kvinnorna i Mellanöstern och Afrika har säkert en poäng. Och som vanligt tycker jag att alla ska göra som de finner bäst. För oss verkar den här EC-light funka för tillfället.

Kommenteringen är stängd.