Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Barnet och maten

30 jun , 2010, 16.31 peppe

 

Snart fyller Vidar fyra månader och jag tänkte låta honom smaka på annat än mjölk. Jag tänker mej typ nypotatis till att börja med. Eller vad säger ni, när och hur börjar man introducera mat åt en spädis?

Den fullvuxna mannen på bilden äter redan det mesta.

Läs också

22 kommentarer

 1. Michaela skriver:

  Man ska inte ge sånadär riktigt små nypotatisar åt barn under ett, på grund av nitrathalten (eller nåt liknande, samma som finns i spenat). Tror att de sku vara större än fingerändan eller liknande.

  I början så är det bäst att blanda lite ersättning med potatisen så att den blir lösare och har lite bekant smak. Vi börja med potatis, men gav sen morot, batat, plommon, päron, majs. Och inget säger ju att man måste börja med potatis, man kan ju börja med gröt (som det gör i sverige), eller ris ( säkert i stora delar av världen). Och detdär med tiden måste man bara göra vad som känns bra själv. Vi börja vid 4 och det funka jättefint, men alla barn är ju inte intresserade då och kankse deras magar inte tål det.

 2. Sonja D skriver:

  Har börjat vid fyra mån med Harald och Artur, men ska nu försöka vänta till 6 mån… Ger kanske välling tidigare (5 mån), hon verkar ju vara smått hungrig…

 3. jag skriver:

  Vad hände med BLW? Har du ändrat dig angående det? (kommer ihåg att du skrev om det för ett tag sen…) Tänkte själv pröva det och eftersom Vidar är lite äldre än min tös hade jag hoppats få lite mer neutral feedback om hur det fungerar på förhand här. Men tänkte själv eventuellt introducera välling eller dylikt vid sidan av bröstmjölken innan hon klarar av att äta själv…

 4. peppe skriver:

  Michaela: tack! skönt att höra att någon har koll.

 5. peppe skriver:

  Sonja: välling låter vettigt. och som kommentaren under frågar ska jag nog testa blw. är ni med?

 6. peppe skriver:

  Jag: (schitzofrent inlägg…) not to worry! ska absolut testa blw och skriva om det här. antagligen kör vi nåt slags kombo. hör du sedan också av dej när ni börjar så jag får veta hur det går.

 7. tillsvidare barnlös skriver:

  BLW varför skall allt ha så fina namn nuförtiden? För att göra det pop. Blw har väal alltid gjorts? Som min mamma sa. ”Ja nu fick du alltid smaka på allt” Dvs jag fick alltid en prödbit, morot etc utan att det gjordes till en blw grej… Tja och vad är denna grej med potatis, gröt el ris? Varför denna, smått hysteriska, diskussionen om VAD man skall ge sitt barn som första ”fasta” föda? Som min mormor sa. Potatis, det var vad som fanns i Finland på den tiden, potais var vad generationer av Finländare åt som första fasta föda. Ganska naturligt med tanke på att det är vad som växer här dessutom är det mycket mer ekologiskt, kankse också mer hälsosamt med tanke på föroreningar, än batat, ris och majs. Man vet aldrig var bataten, riset vuxit!

 8. Johanna skriver:

  Potatis förstoppade i alla fall min lilla. Och banan med. Kombinationen ”först potatis sen banan” var kanske det som satte stopp i hålet en gång för alla. Sen var det förstoppningsmedel, skrik och kackakalas en tid efter det, med följden att jag väntade några månader till innan vi fortsatte. Nu har jag blivit så pass vis att plommon hör till varje mål fast föda, och inga problem längre. Plommon och nypon är bra för magen.

 9. tillsvidare barnlös skriver:

  finns det samband med magproblem och tidigt införd fast föda?

 10. Anna skriver:

  Barn har olika magar och klarar olika saker bättre eller sämre. Började med potatis åt sonen när han var ca 4 månader, ingen hit direkt men så hade ju lillen bara ätit mjölk tidigare. Morot var näst samt plommon- och blåbärspuré. Pröva dig fram och lycka till! Vi har också kört en egen version av blw, lillen har alltid fått egen sked och egna bitar att tugga på, kall morot var extra bra när tänderna började komma. Alla dessa metoder är ju dock oftast bara en förfinad version av bondförnuft…

 11. peppe skriver:

  Tillvidare barnlös: du har rätt i att saker som funnits hur länge som helst plötsligt kan dyka upp med helt nya trendnamn. Jag minns inte ens vad BLW står för..

 12. peppe skriver:

  Johanna: tack för tipset med plommon och nypon, jag påminns nu om att jag nånstans läst att just banan förstoppar.

 13. peppe skriver:

  Anna: ”Alla dessa metoder är ju dock oftast bara en förfinad version av bondförnuft…” är det smartaste jag hört idag. Jag återkommer med rapport om hur det går med Viddes matning. Trevlig sommar!

 14. maria skriver:

  Min Vivi torde vara cirkus en månad äldre än Vidar och vi började nyss med lite annat än mjölk. Vivi hade magproblem (ej kolik, men väl gaser och förstoppning) med start vid ca 2 veckors ålder så jag gick till reflexolog för att få hjälp med det. Reflexologen föreslog att vi skulle börja med rotfrukter, sedan annat. Vi började med morot vilket var en hit. sedan potatis, sedan batat och nu senast banan. Nästa blir troligen avocado. Allt har förstoppat lite tills magen vant sig, men jag ger maltextrakt mot det så det har gått bra, inte mer än 4 dagar mellan bajseblöjorna som mest.

 15. M skriver:

  Vår rådgivningsdam gav vid tremånadersbesöket lite papper o broschyrer om matintroduktion och menade att gröt o andra sädesprodukter ska ges först vid ca 7 månader. Före det är babyns mage inte riktigt färdig för den sortens, kan t.om. leda till glutenallergi i värsta fall. Så du gör säkert klokt i att konsultera er ”rådistant” också. I de papper vi fick fanns dessutom egna metoder för om man introducerar maten vid fyra eller närmare sex månaders ålder.
  För egen del tycker jag det är skönt att bara amma och orkar int riktigt tänka på den dag matbitar och pureer ska klotta ner tillvaron… ;)

 16. Jeanette skriver:

  Gulrotmos er helt topp å begynne med, og potetmos også. Økologisk selvsagt :) Bruk morsmelk til å blande ut mosen med, så smaker det litt kjent også. Med min første var jeg nødt å begynne med litt fruktmos (pære) ved 3,5 mnd da hun nektet å ta flaske… Så gikk vi nok så raskt gradvis over til risgrøt; man skal unngå gluten i hvert fall til barnet er 6 mnd. Rug begynte hun først med etter 8 mnd, og det satte veldig fart på magen, så vi varierte med de andre grøtsortene nok så mye. Nå er andremann også akkurat blitt 4 mnd, så jeg sitter og leser gjennom alle notatene mine fra 5 1/2 år tilbake – man husker jo ingenting selv om man har vært gjennom det før! Så det blir nok litt gulrot til middag fra og med neste uke tenker jeg :)

 17. peppe skriver:

  Maria: verkar smart! Nästa vecka ska vi testa rotfrukter. Och avokado!

 18. peppe skriver:

  M: du har sannerligen rätt i att det kommer att bli klottigt. Det var Magnus som tog Vid till 3-månaderskontrollen och han kom hem med infot: ni kan börja mata bebin med ”vanlig” mat vid 4-6 månaders ålder. Ska förhöra (googla) lite mer om metoder.

 19. peppe skriver:

  Jeanette: strålande idé att blanda in modersmjölk! Tack! För övrigt låter det också smart att vänta litet med råget… :)

 20. Hanna skriver:

  har du smakat på maten du ger honom? Jag blev såååå överraskad när jag smakade på potatis + bröstmjölk = ILLA!!! Så bara potatis o mjölk är nog ingen hit… inte hos oss iaf. Batat o majs är super gott o vår andra favorit har varit potatis o broccoli.
  Lycka till! Det är roligt att experimentera! :)

 21. peppe skriver:

  Hanna: jag har ännu inte gett honom annat än mjölk, men du har en poäng i att det kanske är hyggligt att själv smaka på det man matar sitt barn med.

 22. Rosenböna skriver:

  Tillsvidare barnlös: det är bara det att bebisar under 6 mån inte lär skall kunna spjälka stärkelse – därför är potatis inte sådär superbra kanske. Mig stör det igen att det absolut skall vara undergörande potatis man slaöl ge som första mat… Och jag förstår inte heller varför föräldrar och rådgivningstanter har så bråttom med att börja fast föda. Många bebisars magar är helt enkelt inte tillräckligt mogna vid 4 mån, så i värsta fall gör man mer skada än nytta med att håsa. Vid 6 månader lär tarmsystemet vara mycket mer moget och skyddat mot allergener etc.

Kommenteringen är stängd.