Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Klas K

10 sep , 2010, 17.06 peppe

 

Magnus mamma, Vidars farmor, kom på besök från Stockholm och hade med sig några böcker från Magnus barndom. I högen av böcker hittade jag bland annat Klas Klättermus. Som jag älskade Klas Klättermus, ibland kan jag helt oprovocerat stämma upp i signaturmelodin eller den där pro-vegetariansången om palsternackor. Tyvärr minns jag inte så noga vad som egentligen hände i Hackebackeskogen, men det lär jag väl få reda på snart då jag läser den högt för Vidde.

Jag vet att vi har pratat om det här förut, men namedroppa gärna några av era barndomsfavoriter.

Läs också

10 kommentarer

 1. Moa skriver:

  Jag minns att jag älskade Pelle Svanslös när jag var liten -enligt föräldrar och storasyskon kunde jag böckerna utantill, och satt och reciterade långa avsnitt av dem exempelvis vid toalettbesök (!). Konstigt nog minns jag inte något av berättelserna vid vuxen ålder, men har sparat flera av bilderböckerna som jag gärna högläser åt besökande syskonbarn. De fungerar ännu idag kan jag tillägga. Överlag var det magiskt när någon satte sig ner med en bild/sagobok och läste när man var barn. Minns ännu känslan, blir ju nostalgisk!

 2. Johanna skriver:

  Guldlock var min stora favorit, den kunde jag utantill. Och Putte i blåbärsskogen är ju helt härlig. Och så fanns det sådana sk. grötböcker som lästes nästintill varje dag, kommer inte riktigt ihåg vad dom heter men en av dom handlade om en björn som glömde allting och blev tipsad att han behövde en knickedickpåminnare (helt ljuvlig) och så fanns det en annan om kattsyskonen Tusse och Tasse som tappande en ballong. Dom här böckerna borde ännu finnas lagrade hos föräldrarna men eftersom dom blev kladdiga av gröt så finns det små hål mitt i sidorna där sidorna fastnat ihop. Som liten älskade jag böcker och det gör jag fortfarande.

 3. Hanna skriver:

  Sagan om lille Skuff. Den var min absoluta favorit! Gissa om jag blev glad då jag hittade den på Barnens Bokklubb?! Jep, den nya upplagan och den gamla mycket slitna finns nu i min bokhylla!

 4. Hannah skriver:

  Hos oss är klas klättermus också en favorit. Vi har den på cd hela sagan, och de där sångerna fastnar. Särskilt den om palsternackor, och skrubba lilla brummelman med tvål och borste i en spann…

  Från min bardom minns jag Plupp. Det lilla trollet som bodde i en kåta på ett fjäll och for ut på äventyr i världen. Och Kalle Ankas bokklubb , har säkert 100 böcker. Men de är perfekta godnattsagor, alldeles passligt långa. Och Rasmus-Nalle och bröderna Grimms sagorna.

 5. peppe skriver:

  Moa: Pelle Svanslös var en hit här också. Kuriosa: alla katter är baserade på riktigta människor i Uppsala. Min mormor läste i timmar för mig, jag älskade det och är henne evigt tacksam.

 6. peppe skriver:

  Johanna: helt underbart med ”grötböcker” ett nytt koncept för mig.

 7. peppe skriver:

  Hanna: jag måste kolla upp vem den där Lille Skuff egentligen är.

 8. peppe skriver:

  Hannah: ja, lille Plupp som var så sjukt söt! Nu kom jag att tänka på den Vila Bebin, sjukt fina illustrationer.

 9. Christina skriver:

  Alfons Åberg var en klar favorit samt Pelle Svanslös. Bilderna var så fina i dem. Då jag som vuxen högt har läst dessa böcker för barn på dagis, har jag märkt hur mycket empati barn kan ha för dessa karaktärer, barnen lever sig in i berättelserna på ett så otroligt sätt, de kan tala om personer och händelser i böckerna som om de själv varit med och upplevt dem. Det är säkert en orsak till att vi minns dessa figurer så länge.

 10. An. skriver:

  När jag var barn hade vi ännu Kekkonen, och när han fyllde 80 så skrev vi en hyllningssång till Kekkonen som vi sjöng i skolan på hans födelsedag. Melodin var från Klas Klättermus, ”Hipp hurra för Bamsefar som är så snäll och rar…”. Detta skedde i Dalsbruk i början av åttitalet.

Kommenteringen är stängd.