Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Barnstolen

26 sep , 2010, 18.52 peppe

 

Det börjar bli dags att köpa en barnstol åt Vidar. Den ska vara snygg, säker och hållbar. Vad säger er erfarenhet?

Läs också

34 kommentarer

 1. Eva skriver:

  Det finns ju en uppsjö. En del fina också. Men vi håller oss nog troget till Stokke. De funkar ju också för vuxna. Vi har två och kommer att köpa en tredje också.

 2. Eva skriver:

  Jag menar mest viktmässigt när jag syftade på vuxna – att man kan använda den utan att vara rädd att den brakar ihop när man klättrar i köksskåpen. I övrigt föredrar jag nog vanliga stolar att sitta på;)

 3. Annika skriver:

  Stokke, utan vidare !

 4. Michaela skriver:

  Jag gillar nog också Stokke, lite tråkig att rengöra men barnet sitter så bra i den och hålls bra där, och stabil är den. Sen finns det ju också massa färger av den, och man kan ha den jättelänge, som tex skrivbordsstol senare. Vi hade på stugan på sommaren en Ikea (såndär 15 euros) och därifrån steg han hela tiden upp och sen så sprätar benen ut och är bara i vägen. Och sen kan man sälja stokken och ännu få jättebra pris för den, ifall man nu inte senare hittar på vad den kan användas till.

 5. Hanna skriver:

  Samma linje här! Stokke trip trap med ryggstöd för små barn!

 6. Sonja D skriver:

  Nej vad pinsamt, jag skulle skriva Stokke och ser att alla andra också gjort det, nå enkelt för dig då. Man hittar lätt begagnade sådana dessutom. Kram.

 7. tormenta skriver:

  Då ska jag komma med lite variation till denna ensidiga lista. Vi köpte först en Stokke men var så missnöjda med den så vi senare köpte en Ikeastol som slog Stokken med hästlängder. Det var så mycket som var fel med Stokke så det går inte ens att rada upp här, men ja, rengörningen är en sak. Den blir sjukt snuskig och kladdig. Och sen lyckades sonen gnaga på ryggstödet och fick träflisor i gommen. Han kunde klättra ur Stokken men inte Ikean då man spänner fast barnet med spänne. Men till lite äldre barn är den bra och den är givetvis snyggare.

 8. Sara skriver:

  Vet flera bekanta som provat olika sorters barnstolar bara för att slutligen köpa den där basicstolen från Ikea. Den har den stora fördelen att man kan sätta på en bricka framför så att barnet får ett eget bord. Väldigt praktiskt när barnet börjar äta själv. Dessutom är den lätt att göra rent och man kan spänna fast barnet om det börjar försöka klättra.

 9. puva skriver:

  Vi har en jättefin vit Brio Sit. Den är faktiskt jättefin. När den inte är täckt med en massa klet som dessutom torkat in i diverse skruvhål och andra ställen, så man borde skruva i sär hela stolen för att kunna rengöra den ordentligt. Brion är riktigt snygg, stabil, lite annorlunda än Stokke och så, men ibland skulle jag bara helst ställa den i duschen, täcka hela åbäket i Vim och skrubba. Ids inte, men en Ikeastol i plast är nog allra mest praktisk. En sådan har vi på sommarstugan, funkar riktigt bra.

  Ja, och den här Brion ”växer med barnet” precis som Stokkestolar. Det är ju inte så nödvändigt i sig, jag tror barn riktigt bra kan ha andra stolar när de växer upp och får eget skrivbord.

 10. peppe skriver:

  Eva: hehehe, jag antog att det främst var menad för barnen..

 11. peppe skriver:

  Annika: check!

 12. peppe skriver:

  Michaela: är ni alla sponsorerade av Stokke…?

 13. peppe skriver:

  Hanna: ockej, jag köper en då!

 14. peppe skriver:

  Sonja: nu är jag överygad. Och en second hand låter faktiskt vettigt om de nu håller så länge.

 15. peppe skriver:

  Tormenta: jag har ett minne av att Linn tyckte ungefär som du.

 16. peppe skriver:

  Sara: det där emd bricka låter iofs vettigt. Finns det ingen sån lösning på Stokken. Och finns det bara två laternativ i barnstolsvärlden?

 17. peppe skriver:

  Puva: jag tror faktiskt att jag själv föll för Brio Sitten när jag surfade runt på barnstsolssajter. Lätt snyggast. Kiva att den också fungerar bra.

 18. S. skriver:

  Vi har två Stokke och är nöjda. Då en av dem var täckt med intorkad havregrynsgröt ställde jag den faktiskt i duschen och gnuggade med en svamp (inte en sån där rivig). Det gick hur bra som helst, stolen är ju lackad och klarar lite väta. I skruvhålen där lite trä utan lack kikar fram svällde träet litegrann, men det gick tillbaka då stolen stått torrt någon dag.

  Det finns en sele till Stokke om man behöver spänna fast barnet. Kostar förstås extra att köpa till.

  Till farmor och farfar som ofta har vår minsta på besök har vi donerat en Ikea Antilop. Barn sitter bra i den också, men jag snubblar hela tiden över de spretiga benen. Någon enstaka gång har vi tagit loss benen och tagit med oss hela stolen till t.ex. sommarstugan. Stokken är inte lika lätt att transportera… så jag säger: Köp en Stokke för hemmabruk, en antilop för bortabruk eller att plocka fram då ni har andra småttingar på besök. Fast eftersom ni inte har någon bil så kanske ni inte slänger in en antilop i bakluckan heller…

 19. Alexandra skriver:

  Stokke är snygg, men vi sålde vår på blocket till fördel för den helt suveräna IKEA basic barnstolen i vitt med bord. Lätt att ta med sig om man ska hem till folk. Inte snyggast, men inte fulast, bara billig och suverän!

 20. Sonja D skriver:

  Peppe, vi har två Stokken och den ena är från slutet av 80-talet, så jo de håller. Det enda med seconhand är att man kanske inte får exakt just den färg man skulle önska sig, det finns ju nuförtiden så himla många vackra färger. Men vi (Basse) var inte helt övertygad om att vi (jag) ville ha en illgrön stol mitt i vardagsrummet. Lycka till med köpet.

 21. A skriver:

  Vi har en stokke hemma, en ikeas antilop hos farmor och farfar och en helt-vanlig-klassisk-barnstol-i-trä hos mormor och morfar. Sen har vi ytterligare en resebarnstol (http://www.inthepocketbaby.se/?pageID=2&productID=1).

  Antilop:
  + helt ok stadig
  + billig
  – ganska plastig (och ful)
  – barnet kan vrida sig i den
  – tar mycket golvyta

  Helt-vanlig-klassisk-barnstol-i-trä:
  + helt ok stadig
  – barnet kan vrida sig i den

  Stokke:
  + barnet sitter väldigt stadigt, kan inte stiga upp osv.
  + växer med barnet (även om jag inte vet hur mycket man använder den sen)
  – dyr (–> men begagnade går lätt att hitta)
  – om man vill vara personlig och chic så är det kanske ett no-no-val, vi är inte så kräsna ;)

  Resematstolen:
  + ryms i skötväskan
  + snabb att ta fram om t.ex. alla barnstolar på ett café är upptagna
  – inte 100 % stadig, man måste ha ordentlig koll hela tiden
  – barnet sitter lågt

 22. peppe skriver:

  S: tack för lång, men bra utredning.

 23. peppe skriver:

  Alexandra: ni verkar inte vara de enda som föredrar Ikea framför Stokke. Jag är mycket ambivalent för tillfället.

 24. peppe skriver:

  Sonja: ”vi (basse)… vi (jag)” hahaha! Du är en rolig kvinna.

 25. peppe skriver:

  A: tack! det var precis en sån här lista jag var ute efter! Den här bloggen är helt magisk, sjukt intressant att läsa om andras rekommendationer/favoriter/erfarenheter.

 26. Anna skriver:

  Har haft en stokke till storebror som lillebror snart får ärva. Plusset är att barnet sitter stadigt och inte kan krypa ur stolen samt att den är ganska snygg, största minuset är att det är ett helvete att rengöra den, speciellt dynorna som ska lirkas loss och saker ska skruvas upp. Blev ganska trött på den faktiskt. Nu har storebror en Agam-stol från Ikea för lite äldre knoddar. Sköna med Agam och andra enklare modeller av barnstolar är att de tar mycket mindre plats, stokken lite väl stor och tung för min smak, och dyr.

 27. A skriver:

  På tal om stokkes stolsdynor…de är väldigt opraktiska. Om ni väljer stokke, och om ni vill ha stolsdynor, köp då polkadot designs, de är MYCKET bättre.
  – gjorda i vaxtyg –> lätta att torkas av (stokkes är ju gjorda i ”vanligt” tyg…)
  – snygga med lite retrofiilis
  – lätta att ta bort –> fastsatta med kardborreband
  – kan tvättas i 40 grader

 28. A skriver:

  Nu har jag kommenterat lite onödigt mycket på det här inlägget…..men jag råkade snava på den här:
  http://www.babybjorn.se/produkter/kok/matstol/matstol/
  Jag har inga som helst erfarenheter av den, men den ser också helt smart och praktisk ut även om priset är rätt väl tilltaget.

 29. peppe skriver:

  A: jag kollade också på Babybjörnen, ser snygg ut och verkar vara praktisk. Men som du sade är den ju ganska dyr. Uppskattar tipset om Polkadot design. Tack!

 30. Christina skriver:

  Det var tydligen inte någon som anser att Stokkes Trip Trap tar ganska mycket plats.. Den tar upp mycket golvyta, man får vara beredd på det oxå i ett stadshem. Sedan lönar det sig oxå att fundera på om man vill ha samma stol vid sitt skrivbor när man är ”stor”, samma stol som man suttit i som baby. Även Stokkes sängar är tänkta att räcka hur länge som helst men påriktigt, vem vill vara stor men ändå sova i sin babysäng?

 31. Therese skriver:

  vi använder tripp trapp, funkar bra tills att barnen är ca 10 år gamla. perfekt när det ska läsas läxor =) (har bonusbarn som suttit i dessa när vi tragglat matte)
  vill man ha en roligare stokke kan man ju måla den och på t.ex. panduro finns roliga schabloner. har tänkt fixa till våra 2 men de används ju alla dagar så det blir inte av…

 32. Linda skriver:

  Köp en som går att fälla ihop vetja! Vi har urläckra Concord Spin (googla), den har bricka och fotstöd och kan justeras tills barnet är stort nog att sitta i en ”vuxenstol”. Vi brukar fälla ihop den och ta den med oss ganska ofta! Vi beställde den från en tysk webbutik.

 33. Dagny skriver:

  Ska væl också skriva en kommentar då. Stokke ær helt bra men tror det finns positivt och negativt med alla stolar. Vi har trip trap stolar på jobb och som konstaterat tar de upp stor plats. Dessutom kan jag inte vara enig i att barnen inte kan ta sig ur de/stiga upp ur dem eftersom jag varit med om att flera av våra barnehagebarn pløtsligt stått eller varit på væg att klættra ur stolen (barn ær otroligt kreativa nær det gæller att komma bort ur ting). Trots allt blir det æven en stokke stol i vår familj eftersom pappan i huset fortfarande har kvar sin egen stol från nær han sjælv var småunge (nej, han anvænder inte den længre och slutade nog anvænda den ganska tidigt, stokke stolar ær inte så bekvæma nær du blir lite ældre). Lycka till i søkandet.

 34. Bakpappa skriver:

  Du får en billig Stokke/kopia för c. halva priset. Den fyller sin funktion precis lika bra, den är lika stor och i vägen också… Visst är det fint med Stockkes (svindyra) dynor, men med våra barn hade de nog tillbringat mera tid i tvättmaskinen än under barnet…

  Ikeas Antilop är också mycket prisvärd!

  Om Stokke kan man ju dessutom konstatera att det är kartellpris på dem. Försök hitta någon som säljer under riktpriset… En försäljare sa faktiskt att de inte får sälja under riktpriset för importören blir annars arg… Men det var ju några år sedan vi funderade på en Stokke, kanske det har ändrat…

Kommenteringen är stängd.