Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Maten

18 Dec , 2010, 07.59 peppe

 

På min andra blogg frågade en läsare mig vad Vidar äter nuförtiden och om vi kört med blw (är det inte också ett chipsmärke förresten?). Vid som är nio månader äter gröt till frukost och kvällsmål, ibland med frukt och bär andra gånger naturell. På dagarna äter han potatis, morot, batat, broccoli och andra grönsaker både i mosad form och som plockmat. Ägg gillar han också. Han blir matad med sked men får också äta sånt han plockar i sig. Eftersom Magnus är hemma med honom på dagarna är jag inte hundra på vad mer han äter. På så sätt är jag en ouppmärksam mor. Däremot ver jag att han dricker mjölk och ibland välling.

Intresseklubben, ni kan hala era flaggor nu. Det här inlägget är slut.

Läs också

16 kommentarer

 1. Tove skriver:

  Hur klarar han av att ta plockmat? jag menar alltså inte ”wtf, HUR klarar han..” utan undrar hur det går? Max 9 månader får gnaga på morot, för därifrån vet jag att han int får med sina 6 tänder det å lossa stora bitar som kan fastna i halsen… ha ni flere ggr varit tvugna att dunka V i ryggen?

 2. Mimmi skriver:

  Intressant. Lagar ni maten själva eller får han burkmat? Jag har också en annan fråga. Jag vill minnas att ni använde både tygblöjor och vanliga blöjor, gör ni det ännu? Vad gillar du bättre och varför? Har du rekommendationer gällande märkena?

 3. Syster Yster skriver:

  Haha, jag tror chipsen heter Olw? Nära i alla fall!

 4. Claire skriver:

  Eftersom jag inte har egna barn kan jag i alla fall kommentera chipsen. Syster Yster har helt rätt, chipsen heter OLW. Ganska sad att man hakar upp sig på sånt då inlägget handlar om mycket viktigare saker.

 5. anonym skriver:

  Mest för att de på rådgivningen tyckte att vi absolut måste ge vår bebis minst ett mål med fisk/kött (gärna två) per dag från 6 månaders ålder undrar jag om Vidar får någon extra näringspreparat som kompensation för alla proteiner och spårämnen han går miste om som veggo. Och hur har det överlag sett på det hela på rådgivningen? (Försökte ju själv föra fram att vi försöker äta vegetariskt några gånger i veckan och att jag gärna lär bebin det från början, men det tyckte inte vår rådgivare var bra i alla fall…)

 6. Ung barnlös kvinna skriver:

  Ville bara påpeka dehär om vegematen. Till ordet vegemat hör man vanligen ”Hur kompensera?”, näringsämnen, proteiner osv.
  Fakta 1. Vi (européer) äter alldeles för mycket kött! (Vilket faktiskt också kan vara ohälsosamt). Fakta 2. En människa, dvs också ett barn, får ALLA proteiner han/hon behover från (1 glas) mjölk. Det FINNS ju faktiskt proteiner i alla växter (annors kunde de inte exictera!) så man får ju nog i sig proteiner från grönsaker också. Fakta 3. Näringsämnen finns det fullt av i grönsaker, dvs vitaminer och mineraler. Varifrån har näringsämnen som finns i biffen kommit i biffen måntro?

  Summa sumarum. Vi blir hjärntvättade från dag 1 (av vem vet jag inte, köttindistrin?) att man MÅSTE äta kött för att klara sig. Men så är alltså fallet inte. Tvärtom. Får att må bra borde vi äta mindre kött. Man behöver inte sluta äta kött men det kan vara nyttigt att skära ned på konsumtionen. Tänk på att någon förtjänar fett på faktum att du äter biff till middag, medwurst på brödet, korv på kvällen osv. Det handlar om pengar, inte om hälsa.

 7. Även barnlös, men lite äldre skriver:

  Om vegemat: (once again)
  människan är en allätare, kolla bara in tänderna. För mycke och för lite skämmer allt! Och du ”Ung barnlös kvinna” har nog lite missat i faktarutan.
  Fakta är att fullvärdigt protein med de essentiella aminosyror vår kropp behöver finns i kött, ägg och sojabönor.
  Frågan är vem som försöker hjärntvätta här?
  Det gäller att ta reda på saker och dra egna slutsatser och inte tro på alla modeflugor. Allraminst s.k. hälsovetenskap.

 8. ung barnlös kvinna skriver:

  Har nog inte missat i faktarutan, den blev kanske bara lite otydlig och för generell… Glömde dehär med sk fullvärdiga proteiner. Vill man vara på säkra sidan och få i sig alla essentiella aminosyror, skal man äta animaliska produkter. Vi är ju allätare och jag är fullt medveten om detta. (Dock kan man överleva som vegan vilket bevisar att man inte behöver animaliskt protein för att överleva. Hur sunt det är är en annan femma).

  Har inget behov av att hjärntvätta någon, vill bara rätt och slett sprida information/rätta till felaktiga uppfattningar om proteinbehovet.

 9. peppe skriver:

  Tove: haha! Tack för fötydligandet, så här i skriftr kan man låta aggresivare än vad man är. Vidar har ätit plockmat sedan i somras (han är också nio månader gammal, precis som Max). Några få gånger har vi varit tvungna att dunka honom i ryggen, men på det stora hela har det gått bra. Någon tipsade mig här på bloggen om att slänga rotfrukterna i ugnen och det funkar utmärkt.

 10. peppe skriver:

  Mimmi: vi kör nog bara hemlagat (förutom då vi reser), det funkar bra för oss. Fast det är ingen principsak, det kan bra vara att vi börjar med burkmat då Magnus också börjar jobba. Jag skäms att säga att vi bara kör med engångsblöjor för tillfället. Pampers. Fast Vid bajsar och kissar ganska bra i wc-byttan.

 11. peppe skriver:

  SysterYster: hahaha! Tack.

 12. peppe skriver:

  Claire: jag uppskattar ändå kommentaren. tack.

 13. peppe skriver:

  Anonym: Vid äter ägg och får protein från det. Jag tror nog att han klarar sig. Jag brukar tänka på alla barn om i världen som lever helt vegetariskt utan att fara illa av det. Rådgivningen brukar vi se som välmenande råd snarare än absoluta regler.

 14. peppe skriver:

  Ung barnlös kvinna: håller med om att vi (eller jag är vegetarian med fisk som tuvärr slinker ner någon gång i månaden) äter alldeles för mycket kött för att det ska vara hälsosamt för åtminstone miljön.

 15. anonym skriver:

  Jo, det är väl jag som tar min stränga rådgivningstant allt för mycket på orden och pga att jag har en späd liten flicka oroar mig allt för mycket över maten (och med tanke på förra inlägget att inte vara en god mamma). Men skyller på rådgivningstanten att det blir så mycket burkmat för vår del!

 16. peppe skriver:

  Anonym: rådgivningstanter har oftast en poäng så du gör nog helt rätt. och inget barn har dött av burkmat, tvärtom finns det ju massvis med näring och vitaminpreparat i dem. Heja du!

Kommenteringen är stängd.