Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Barnfritt

21 apr , 2011, 14.55 peppe

 

Linda skriver om hotell som marknadsför sig som barnfria. Hotell man kan bo på om man vill undvika allt som har en skrikiga ungar, Bamseklubb och stoj vid poolen att göra. Enligt Aftonbladet finns det redan några såna här hotell på Kanarieöarna och Phuket i Thailand. Dessutom finns det flygbolag som funderar att ha flyg dit bara människor över tolv är välkomna.

Linda skriver att hon tycker att det är lite exkluderande att stänga ute en grupp människor. Vad tycker ni? Lugn och ro eller varför kan vi inte alla leka tillsammans?

Läs också

21 kommentarer

 1. S. skriver:

  Vi har nyligen varit på ett mycket barnvänligt och barnbefolkat hotell som låg granne med ett hotell där barnfamiljer inte var välkomna. Det mest intressanta var egentligen min reaktion varje gång vi gick förbi det barnförbjudna hotellet. Jag blängde argt på de som låg och solade innanför staketet och tänkte intelligenta saker som ”Vi har minsann mycket roligare än ni!” och ”Usch, här är det där stället för intoleranta människor!” och ”Där skulle vi ändå aldrig vilja bo!”.

  Eftersom min uppfattning om det hotellet och dess gäster var självklar och oreflekterad vet jag egentligen inte hur bra eller dåligt det är eller hur snorkiga eller normala gästerna är. Däremot noterade jag att de som reste utan barn och bodde på vårt barnspäckade hotell var 55-75 och mycket gärna roade sig med att ligga och titta på barnens upptåg vid poolen (på ett helt o-äckligt sätt). Jag föreställde mig alltid att de hade barnbarn som de längtade efter under semestern.

  Ropa hepp om någon råkar hitta poängen i min text, jag letar fortfarande :-)

 2. Gäst skriver:

  Jag tycker det är helt super med barnfria hotell. Vem vill bli väckt på sin semester av skrikande barn? Det finns hotell som är inriktade på att ge barnfamiljer en väldigt bra service. Varför skulle man behöva vara snorkig ifall ett par (utan barn) vill vara på ett hotell som är inriktat på att ge par en romantisk upplevelse och service riktad till vuxna. Jag tycker det låter lite befängt att tycka att sådana människor är intoleranta och snorkiga.

  Jag känner många föräldrar som reser på semester utan sina barn och väljer sådana hotell. Kan ni inte unna dem lite lugn och ro för den enda barnfria vecka de kommer att ha på ett år? En tankeställare kanske?

 3. Barnlös skriver:

  Blir lite ledsen när jag läser innlägget, eftersom jag tycker det är bra att det finns olika hotell för olika kundgrupper. Din reaktion är överraskande och tråkig, och hoppas du kan tänka på följande (vanliga) scenarier:
  1) Alla KAN inte få barn, och det är jobbigt att ha massa barn runt sig också på semestern.
  2) Om jag önskar åka på semester med mina vänner som har barn, så betalar jag 80% av det dom betalar för 5 personer!! Så det blir omöjligt att semestra tillsammans…
  3) Ibland önskar föräldrar att ta en semester utan barnen (det bör vi se som en investering i förhållandet, INTE som något negativt)

  Oftast blir det nog vi som reser utan barn som blir diskriminerade både med tanke på plats på flyget, pris på semester, försäkringar etc.
  Jag älskar barn fastän jag tyvärr inte har några själv, men ibland saknar jag ”synlighet” – eftersom man så ofta blir åsidosatt när man reser ensam (och oftast betalar man avsevärt mycket mer).

  De nordiska länderna är på världstoppen i antal ensamhushåll, så det är tråkigt att det fortfarande finns så mycket diskriminering. Och alla borde prova att resa ensam någon gång, det är roligt och man kommer i kontakt med mänskor på ett nytt sätt, inte minst familjer. Har fått fantastiska vänner (många familjer) från många länder på mina resor.

  Trevlig semester år alla :)

 4. sani skriver:

  Mycket bra idé med barnfria hotell! Enda jag skulle vilja ända på är åldersgränsen. Varför så låg som 12? 18 vore bättre.

 5. Konrad skriver:

  Visst är det exkluderande, men jag förstår inte riktigt vad som är problemet här.

  Faktum är att det finns massor av folk som vill njuta av sin semester i lugn och ro och de vill också göra det på hotellområdet, vid simbassängen till exempel, istället för att använda hotell bara som ett övernattningsställe. Då är det lite svårt att föreställa sig att på samma område skulle också barnfamiljer tillbringa sin tid.

  Och om det är så att ett hotell marknadsför sig som en singeldestination eller som en destination för dem som vill bara ta det lugnt och slappna av, då måste det också finnas någon garanti att den här målgruppen får det som de har betalat för. Ett förbud av detta slag är en sådan garanti.

 6. Mia skriver:

  Typiskt nordiskt tänkande det här, bara jag, jag, jag. Barn är väl en del av samhället lika mycket som alla andra? Ska man förbjuda stränderna och restauangerna för dem också? Själv tycker jag det vore mycket skönare att slippa alla vuxna som beter sig illa, super sig fulla som kajor, saknar respekt för den lokala kulturen osv, för såna ser man betydligt oftare! Men inte har jag hört om såna hotell?
  Vad tycker du själv då Peppe?

 7. Ia skriver:

  Jag tycker att det är bra att det finns ”barnfria” hotell på samma sätt som jag tycker det är bra att det finns ”barnvänliga” hotell med bamseklubbar och gud vet vad. På sätt och vis tänker jag mig dessutom att man kanske kan vända på steken och att de ”barnvänliga” hotellen i och med barnfria hotell kanske blir lite mer fria från de supande fyllkajorna som nämns här ovan. win-win-situation liksom.

 8. Konrad skriver:

  @Mia

  Sådana slutsatser kan du nog inte dra av den här diskussionen. Ingen har föreslagit att alla hotell borde vara barnfria. Det är ju klart att barnfria hotell är få och utgör en liten liten minoritet på marknaden. Det finns en massa alternativ att välja emellan, varför skulle inte barnfritt vara ett alternativ?

 9. asfaltrosen skriver:

  Jag vet inte varför någon har behov av att dra sin ärta i näsan av att det finns en liten marknadsandel av barnfria hotell. Ifall du trivs med barn, grejt, åk till ett ”barnhotell”. Ifall du inte har lust att dela din semesterupplevelse med barn, grejt, åk till ett barnfritt hotell. Alla har inte likadana behov och ifall det finns några få hotell som erbjuder en tjänst som tydligen är välkommen bland en del folk, varför koncentrera sig på att betrakta situationen från sin egen vinkel? Redan det att man blängande går förbi ett barnfritt hotell med sin egen barnaskara tyder på att man har lite problem och koncentrerar för mycket på vad andra tycker, tänker och önskar; låt bli att bli så hotad och upprörd av hur andra väljer att leva sina liv är mitt råd. Var glad att de som inte orkar med barn på sin semester kan spendera den på annan ort än du och dina barn, så är det frid i stugan, inga arga blickar från dem som bränner propparna pga. för mycket tjut omkring dem. Alla vinner på det här sättet.

 10. Gäst skriver:

  @Mia
  Wow… Din reaktion är minst sagt stark. Det är klart det finns en marknad för barnfria restauranger, hotell och flyg. På vilket sätt är det ett problem? Är det inte bättre att alla vi vuxna surpuppor har en plats att boka till, så att vi slipper blänga argt på alla skrikande ungar. Nog finns det hotell för swingers också… inte blir jag arg för att det exluderar mig.

 11. S. skriver:

  Nu vet jag inte riktigt om det är till mig som skrev den första kommentaren eller till Peppe några av er vänder er, men: Jag kallade min egen reaktion oreflekterad för att signalera att jag inte har tänkt färdigt kring saken och att jag inte är helt ok med min egen inställning i frågan. Jag skrev också att jag inte vet något om hur gästerna som bor på det barnfria hotellet är.

  Sedan kan jag väl tycka att det finns en hel del fördomar om skrikande barn. Jag har bott MYCKET på hotell, både i arbetets tecken och under semestrar och då mest under vår barnlösa tid. Inte en enda gång har jag blivit väckt eller störd av skrikande barn, så jag har svårt att tro att det är ett så enormt utbrett problem.

  Under vår tid som ofrivilligt barnlösa var det jobbigt att ”alla andra” hade barn utom vi. Dock hanterade vi det inte genom att isolera oss från barnfamiljerna. Tänkte att barn ändå är en del av så mångas liv att det visserligen är jobbigt att bearbeta och leva med barnlösheten, men ännu jobbigare att försöka hålla sig undan. Det här var vårt sätt, men det finns antagligen andra sätt där t.ex. barnlösa hotell kan kännas som en fristad.

  Varför är det omöjligt att semestra tillsammans med en barnfamilj på grund av priset? Vet inte hur signaturen barnlös menar.

  Jag tycker det är ok att försöka styra kunderna till ett sådant hotell som de vill ha, men jag tycker inte det är ok att förbjuda någon. Tänk om t.ex. Sokos-hotellen skulle börja nischa sig som fria från finlandssvenskar för sådana som vill ha en semester utan att bli påminda om de traumatiska svenskalektionerna i skolan eller inte behöva riskera att bli tilltalade på svenska?

 12. Barnlös skriver:

  @S
  Jag var kanske lite oklar i min kommentar… jag som reser ganska mycket ensam upplever att det är mycket dyrare än om man är minst 2 personer. Och skulle jag önska bo på ett hotell tillsammans med mina vänner med familj, så finns det ofta inte resor till samma hotell i enkeltrum! Har jobbat i resebranschen i många år, och vet ju att de fasta kostnaderna på ett rum inte är så vansinnigt olika om det är 1 eller 2 personer som bor där…

  Har också ibland kollat researrangörer med erbjudande ”2för 1” och då kan det faktisk löna sig för mig att boka 2 resor! I och för sig skönt med mer plats på planet… :)

 13. asfaltrosen skriver:

  Situationen kan med barnförälderns ögon betraktas från två olika synvinklar:
  1) ett barnfritt hotell är exkluderande eftersom det inte finns tillräckligt med andra hotell att välja emellan för barnfamiljerna
  2) ett barnfritt hotell är en gåva från himlen för barnfamiljen eftersom det samlar gäster som annars kunde vara surkart på barnhotellet

  Kamåån folk. Samma är det med gay hotell eller swingers hotell eller nudisters hotell eller hotellet som normalt är öppet för allmänheten men som nu har bokats för tecknadserie-fantaster; varför vill ni inte inkluderas på dessa hotell (exempel på andra nischhotell som är superokej i mina ögon, bara för att vara helt klar)? Suck. Varför inte fokusera på att de som inte önskar barntjut har hittat ett ställe för sig och så behöver ni inte se sura miner eller höra glåpord alls? Detta skulle vara det positiva sättet att se på saken, men nej, klaga skall man alltid.

 14. peppe skriver:

  Jag håller helt med dig.

 15. peppe skriver:

  Hej, det var verkligen inte mening att ta ställning till de barnfria hotellen. Jag var bara nyfiken på er åsikt. Själv tycker jag att det låter som en utmärkt idé att få välja själv om man vill bo med eller utan barnfamiljer.

 16. peppe skriver:

  Hahaha! Eller kanske 25?

 17. peppe skriver:

  Jag tycker som du.

 18. peppe skriver:

  Jag tycker att alla hotell ska få bestämma själva över sin klientel. Om en del hotell vill marknadsföra sig som barnfria ska de väl få göra det. Men håller absolut med dig om att barn är en del av samhället. Ironiskt nog skulle jag aldig åka på chartersemester med Bamseklubb och massa stoj i poolen, men samtidigt har vi ju en son. Jag hoppas att det finns medelvägar där vi passar in. Glas påsk!

  Ps. jag skulle också betala lite exra för att undvika vuxna som är fulla och beter sig illa.

 19. peppe skriver:

  Håller med! bra sagt.

 20. peppe skriver:

  Klokt sagt. Håller helt med.

 21. sani skriver:

  nej 25 års gräns behövs inte, 18 är bra, då undviker man redan de värsta tonåringarna.

Kommenteringen är stängd.