Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Hostande barnet

26 apr , 2011, 15.54 peppe

 

I går cyklade vi runt stan i minst två timmar. Solen sken och jag frös inte ens trots mina bara ben. Till slut somnade Vidar bakom mig och vi var tvungna att trampa hem. Samma kväll började Vid hosta och det slog oss att vi åter en gång varit usla föräldrar som orsakat vår son en förkylning. I dag stannade Magnus hemma och vabbade (så säger man på min mans språk. VAB betyder ungefär vård av barn. Eller exakt) och imorgon är det min tur.

Det var nåt snack om hostmedicin, men jag har för mig att man inte ska ge så små barn sånt. Vad säger ni? Lite honung i mjölken istället. Eller?

Läs också

13 kommentarer

 1. Catarina skriver:

  Varm hallon eller vinbärssaft lenar gott i halsen. Gärna lite starkare än den man vanligtvis dricker.

 2. Sara skriver:

  Nu är har Vidar fyllt ett år men annars ska man förstås inte ge honung till barn under ett år. Honung kan innehålla en sorts bakteriesporer som kan göra barn jättesjuka. Äldre barn och vuxna klarar tydligen av bakterierna. Inte ens om man har kokat honungen ska man ge det till små barn eftersom de där sporerna är tuffa små rackare som tål det mesta.

 3. Cato skriver:

  Om hostan blir jättesvår, får man recept på Ventoline hostmedicin, vilket utvidgar på luftrören och löser upp slämm (vilket i sig också lättar på andningen). Det kan man väl ge t.om barn under ett år.

 4. Bi skriver:

  Är pojken förkyld eller har han pollenallergi eller besvär av dammiga vägar?
  Hoppas han blir frisk fort!

 5. peppe skriver:

  Det tänkte jag inte ens på. Den här hostan låter nog som en riktig förkylningshosta, men du har helt rätt i att dammet kan ha orsaka en del nysningar.

 6. peppe skriver:

  Tack! Jag tror att hostan håller på att gå om, men tusen tack för tipset! Antar att det kommer fler förkylningar.

 7. peppe skriver:

  Nu när du säger det så minns jag att jag läst samma sak. Taclk för påminnelsen (och tur att Vid fyllt ett).

 8. peppe skriver:

  Utmärrkt tips! Det ska vi testa ikväll. Tack!

 9. Annica skriver:

  Klyv en gullök, den saftigast möjliga, och placera halvorna med snittytan uppåt i sängens huvudända (jag brukar fixa en ”hållare” av alu-folie). Det brukar hjälpa, särskilt om hostan beror på snor och slem, löksaften löser upp det. Så blir det lite vila och sömn förhoppningsvis.

 10. S. skriver:

  Söta drycker är slemlösande så honungsvatten är mitt tips. Mjölk är ju slembildande så hellre vatten eller saft än mjölk. Löken vid sängen kör vi också med och det fungerar, plus att hela rummet luktar som en pizzeria eller liknande.

  Riskerar hostan att störa nattsömnen så brukar vi också använda luftfuktare före sänggåendet, dvs. låta fuktaren ånga på riktigt rejält och sedan ta bort den då barnet lägger sig. Våra barn kan inte låta bli att pilla på maskiner som låter och lyser så har vi den kvar är nattsömnen ändå förstörd av barn som är uppe och pillar på luftfuktaren.

 11. peppe skriver:

  Ni är sannerligen fantastiska som ger mig alla dessa tips. Berätta gärna mer om pizzerialöken vid sängen.

 12. peppe skriver:

  Ah, tack! Frågade om löken i kommentaren ovan, men du öppnar nu hela hemligheten för mig. STORT tack! Det här är bättre än Marthorna.

 13. Antonia skriver:

  Jag brukar satta nagra droppar (ekologisk) eukalyptusolja i hett vatten under barnets sang (efter att hon har somnat och utom rackhall saklart). Det har alltid hjalpt hittills.

Kommenteringen är stängd.