Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Uppforstringsgurun

19 feb , 2012, 09.45 peppe

 

I går när jag med blodsmak i munnen joggade i snön på Ärtholmen passade jag på att lyssna på podcasten Kropp & själ av Sveriges Radio. Ett av inslagen handlade om att barnspykologen Jesper Juul tycker att vi förstör våra barn genom att ge dem för mycket beröm. Beröm utan att barnet presterat något skapar man ett gigantiskt ego som inte har någon grund att stå på, menar Juul. Jag funderade på det här och som en typisk prestationsknarkare kände jag faktiskt tvärtom. Om man bara får beröm för sina prestationer lär man sig kanske att man bara duger om man levererar och visar hur duktig man är. Istället borde väl barnen få höra att de duger och är älskade i alla lägen. Nåja, jag är ingen barnpsykolog så vad vet jag.

Till Juuls försvar sade han många smarta saker också. Som att det inte finns någon universalmetod för att uppfostra barn (inte ens de Anna Wahlgren lär ut) och att det viktigaste är att skapa en tillit till sitt barn. Det här gör man genom att som förälder visa sig sårbar och ge barnen förtroenden. Visa att man litar på dem och kommunicera med dem. Inget revolutionerande alltså, men det är väl oftast de mest självklara saker man glömmer bort.

Jag rekommenderar varm Kropp & själ (och många andra podcaster på SR).

Läs också

4 kommentarer

 1. Sofie skriver:

  Nu kommer jag inte riktigt ihåg vad Juul sa i det där programmet, men hans ”filosofi” går väl ut på att man inte ska slänga ur sig beröm hit och dit, eftersom det gör barn till just prestationsknarkare. I stället menar han väl att man ska se dem, bekräfta dem i det de är, intressera sig för dem och vad de tycker och tänker? Bloggaren Lady Dahmer har skrivit rätt mycket bra om det, t.ex. här: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/may/utkast-maj-12-2011-1.html

 2. Peppe skriver:

  Det låter vettigt. det finns ju en risk att jag missförstod honom. för övrigt tycker jag att han verkar vara en vettig man. tack för länken!

 3. Heidi skriver:

  Hej,

  problemet med överdriven beröm är att barn märker då deras föräldrar berömmer dem utan orsak och då har beröm ingen verkan eller negativ verkan. Ifall ett barn kommer hem med 5- i prov och föräldrarna berömmer barnet till skyarna så vet nog barnet att det inte gick så bra trots föräldrarna beröm. Istället borde man berömma mycket då det finns skäl för det (positiv verkan för barnet) och istället uppmuntra i andra sammanhang. Tycker jag.

 4. peppe skriver:

  Så sant. Visa att man älskar barnet ovasett vad.

Kommenteringen är stängd.