Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Hatar barn täcken?

21 maj , 2012, 17.09 peppe

 

Varje natt försöker jag bädda in min lilla unge i ett varmt skönt täcke och så fort jag vände ryggen till har han sparkat av sig det. Det är inte speciellt varm hemma hos oss, men Vidar avskyr tydligen att ligga under textilier. Är detta en generell barngrej eller är vår son ett undantagsfall?

Läs också

26 kommentarer

 1. Jenny skriver:

  Nå min 4 månader gammal bäbis Adrian sparkar bort täcket jämt. :/ smyger in när han sover o sätter de på :)

 2. Petra skriver:

  Vår unge gör likadant. Tyder på att de hatar täcken.

 3. Anna skriver:

  Jodå, alla våra tre (i åldern från 3 månader till snart fem år) sparkar av sig täckena i ett. Det måste vara något i deras hjärnor. Samma som gör att de dessutom lägger sig på tvären i sängen.

 4. Jennie skriver:

  Hos oss sparkas täcket också alltid av, vinter som sommar. Proceduren är intressant och ganska avancerad (har stannat kvar och kollat hur sonen gör det :) ) . På vintern brukar han börja gnälla i sömnen framåt morgonnatten om det känns kyligt, då täcker vi in honom på nytt. Nu har vi ändå så varmt att han sover utan täcke hela natten.

 5. Mia skriver:

  Det är en obegriplig procedur. Det sista båda pojkarna säger innan vi säger god natt, är : ”mamma, på täcket”. Emil sparkar av sitt inom en timme, Casper sitt inom tre.

 6. Elisabeth skriver:

  Vi har alltid använt sovpâsar (typ ”grobag”) och med det undviker man ju fenomenet att de sparkar av sig täcket. En gâng glömde vi ta med sovpâsen pâ semester med pâföljden att lillkillen sparkade av sig täcket, och vaknade under natten med iskalla fötter….varje natt.

 7. puva skriver:

  Exakt av denna orsak sover vår snart 3-åriga dotter med strumpor och långärmad pyjamas varje natt.

 8. Kati skriver:

  Mina barn 9,5 månad och 2 år (nästan 3) dom sover gärna med täcke, fast min dotter tycker i första hand om vår mjuka filt och i andra hand om mitt duntäcke. kanske materialet är den största A och O.

 9. Melli skriver:

  Vår minsting vägrade redan som riktigt yttepytte sova med täcke på. Gav upp försöket redan tidigt, han blir bara riktigt arg på mig om jag någongång försökt täcka honom. Inte har vi nu det hett hos oss men tydligen klarar han sig också på vintrarna med bara pyjamas.

 10. Micaela skriver:

  Den lille som bor hos oss vägrar också täcke. Jag har försökt använda strumpor på honom som någon form av värmegivande, men, dem klär han av sig i sömnen. Hrrr.

  Så jo, antingen är de allergiska mot täcken, eller så bara hatar de dem så där allmänt. I vilken ålder går det månne över?

 11. peppe skriver:

  Micaela: arton-nitton?

 12. peppe skriver:

  Melli: som tur är har ingen ännu frusit ihjäl. Men kalla fötter har ungen varje morgon eftersom han jobbar som Micaelas älskling och drar av sig strumporna.

 13. peppe skriver:

  Kati: eller så har du bara kloka och frusiga barn?

 14. peppe skriver:

  Puva: hehe, jag klär också på Vidar så mycket kläder jag bara täcks.

 15. peppe skriver:

  Elisabeth: utmärkt tips! Tack! Trodde att det vara fanns såna för riktigt små bebisar.

 16. peppe skriver:

  Mia: Vad ÄR det med barn och täcken? VAD?

 17. peppe skriver:

  Jennie: kan man spela in det på video och sedan göra forskning? Jag vaknar flera gånger om natten och täcker in Vid.

 18. peppe skriver:

  Anna: det gör Vidar också. Lägger sig på tvären alltså. Snart måste vi köpa större säng.

 19. peppe skriver:

  Petra: hatet är utbrett.

 20. peppe skriver:

  Jenny: hehe, jag gör samma sak.

 21. Ervin Brodinger skriver:

  Som i de flesta fall nar det galler barns beteende sa maste man ta det pa allvar och fundera vad som ar mest logiskt. Om Vidar och alla andra barn som vi hort berattas om har sparkar av sej tacket sa betyder det helt sakert att det fororsakar nagon typ av obehag eller fara (rentav livsfara!!). Det kan vara fragan om temperatur, tryck, eller materialets textur eller kemiska egenskaper (t.ex. stoppning som kontinuerligt avger polifenylvinylklorider). Det kan narmast klassificeras som grymhet att gang pa gang dra detta obehag over barnet som inte vill ha nagot med saken att gora och forsoker skydda sej sa gott det gar (och mark val att ”kalla fotter” inte ar nagot i jamforelse med varmeslag, kvavning, eller forgiftning). Specielt sovpasen, som ett inlagg behandlades, kan anses likvardigt med tortyr! Har ni unga foraldrar aldrig fatt nagon utbildning i elementar barnskotsel?

 22. Ida skriver:

  Täcken har de sällan under natten, men när morgonen gryr och barnen kryper i mammas och pappas säng, ja då ska det vara täääcckkeeee – o mycket av det :)
  Dessvärre anser jag att sovpåsarna är grymma, angstiga och efter ett par försök med en sådan kommer jag aldrig aldrig rekommendera en sådan. Mycket hellre smått kalla fötter (nej, sockor hålls inte på här heller) som sedan värms under morgontimmarna. På rörliga barn (barn alltså rör på sig mycket i sömnen) kan det kännas mycket obehagligt med något som inte låter dem röra på sig på deras naturliga sätt under nattens timmar.

 23. Johanna skriver:

  Min dotter gör likadant, hela tiden ska täcket av, lägger jag på täcket på natten sparkar hon argt av sig det.

  /Johanna byengberg.com

 24. peppe skriver:

  Johanna: skönt att höra att Vidars hat mot sitt täcke inte är personligt utan snarare en trend.

 25. peppe skriver:

  Ida: vi har också försökt med sockor, men liksom hos er åker de genast av.

 26. peppe skriver:

  Ervin: vi skojar bara. Ingen orsak att bli orolig.

Kommenteringen är stängd.