Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Inte

9 jun , 2012, 12.47 peppe

 

Innan jag fick barn beslöt jag mig för att tillämpa en massa principer som skulle göra vårt barn till en lycklig och välanpassad individ. När Vidar sedan kom visade det sig att man som förälder måste kompromissa en del och att min principfasthet inte alltid funkade så bra.

En sak som jag fortfarande jobbar på är att undvika ordet inte. Jag läste nånstans att inte hör till de ord barnet lär sig sist av alla eftersom det är så abstrakt. Hur förklarar man egentligen inte? När man säger: Gunga inte på stolen! snappar barnet upp gunga och stolen och fortsätter glatt sin aktivitet. Sedan blir det knas så föräldern bara blir surare eftersom ungen inte lyder.

Ärligt talat går det inte så jättebra för mig. Jag misslyckas varje dag i undvikandet av inte och säger: Gunga inte! Istället för: Sitt stilla på stolen! Men jag antar att övning ger färdighet.

 

Läs också

10 kommentarer

 1. Anna La skriver:

  Jag har läst samma sak och försöker i stället säga: ”Nej gunga” först och sedan för att göra det lite mera svenska fortsätta med att förklara typ ”Nej, du skall inte gunga på stolen. Sitt i stället”. I alla fall då det är något jag genast vill få fram. Men över lag är det bra att ge ett alternativ hur barnet borde göra i stället för att bara förbjuda.

 2. Therese skriver:

  Det funkar mycket bättre med att säga vad de ska göra istället…. Vissa dagar undrar ja om inte mina barn tror att de heter ”nej” och ”inte”…. Jag försöker så gott jag kan med varierat resultat : o)

 3. peppe skriver:

  Therese: hehe, och bra poäng i att skjuta dem mot det de SKA göra.

 4. peppe skriver:

  Anna La: så sant. och nej verkar vara lättare än inte. fast det är tråkigt att hela tiden vara en nej-sägare.

 5. Mia skriver:

  Man kan också använda SLUTA! men blir tyvärr varken trevligare eller mer positiv för det…

 6. S. skriver:

  För att öka pressen kan jag berätta att det här med att undvika ”inte” också är bra om man tvingas leda t.ex. utrymningen av ett rum med mycket folk. Är stämningen halvt panikartad och du säger ”träng er inte fram, spring inte och ta inte med er era väskor” så finns det människor som registrerar ungefär ”träng er fram, spring och ta med väskorna”.

  I stället: ”Nu går vi ut i den här ordningsföljden (blabla), tänk på att lämna rum för varandra så att alla kan röra sig lätt. Väskorna lämnar vi här.”

 7. anonym skriver:

  Det är väl egentligen inget man bara borde tillämpa på barn. Ingen vill väl höra vad de inte ska/får göra!?

  Och just som ni alla säger: ”inte” är så lätt att INTE höra. Men svårt att låta bli att använda, ja!

 8. peppe skriver:

  Mia: så sant. sluta är lättförståeligt. men som du säger blir man en nej-sägare då också.

 9. peppe skriver:

  S: intressant! och logiskt. bra att du skrev den här kommentaren, mycket nyttig!

 10. peppe skriver:

  Anomym: du har så rätt.

Kommenteringen är stängd.