Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Namn på sin lilla älskling

14 jul , 2012, 17.07 peppe

 

Ni är kanske bekanta med magasinet Filter? Om inte rekommenderar jag det varmt. Långa texter med de mest otippade teman som alltid är så välskrivna att man inte kan sluta läsa. Jag föll för tidningen för några år sedan då jag snubblade över en artikel på femton sidor om svinuppfödning.

I det senaste numret finns det en kortare text om hur barns namn påverkar betyget de får i skolan. Den amerikanska namnforskaren  och psykologen Edwin D Lawson har visat att lärare som bedömer i stort sett identiska uppsatser ger högre betyg åt elever med ”finare” namn. Det var inte stor skillnad, men ett överklassnamn genererade ungefär 3-5 % bättre resultat. Liknande slutsatser drog två svenska psykologer. De lät 361 högstadielärare bedöma tio fiktiva personer inom kategorierna ”framgångsrik”, ”populär”, ”social förmåga”. I topp hamnade namnen Ebba och Carl och på botten Kevin och Mohammed.

Enligt den här artikeln kan man hämta inspiration från den stockkonservativa adeln om man vill säkra att ens avkomma får ett fördelaktigt namn. Historiskt sett för överklassen in namn i samhället, långsamt plockar vanliga typer som du och jag (eller du är kaske överklass, vad vet jag) upp namnen och sakta, men säkert tappar de status. Ett amerikanskt exempel är Ashley som tidigare var ett ”fint” namn, som år 2005 hade fallit från första till femte plats bland höginkomsttagares favoritflicknamn.På svenskt håll har Alexander tappat mark hos överklassen.

Det här är naturligtvis en extrem förkortning av artiklen, vill ni ha fler detaljer få ni gå till bibban och kolla om de har Filter där.

Jag har själv svårt att se att ett namn verkligen skulle påverka hur framgångsrik man är (och hur definierar man egentligen framgång?) men intressant undersökning iallafall. Vidar fanns för övrigt inte med på listan, men tydligen anses varumärken med bokstäverna P, B, V och C vara förknippade med vigör, livfullhet och välmående.

Läs också

4 kommentarer

 1. Sanne skriver:

  Vår engelska lärare blev lite förvånad när vi lämnade in uppgifter med namn och matrikelnummer (var alltså på univeristetsnivå) på första sidan eftersom hon var från USA (tror jag). Där skriver man tydligen namnet på sista sidan så att det inte ska påverka hur uppgiften/provet bedöms. Vi blev lite förvånade då hon berättade det för vi tyckte alla att man som lärare borde kunna bortse från vem (namnet här då) som skrivit provet då det rättas, alltså vara professionell, och se på innehållet istället. Kanske har att göra med nån sån undersökning.
  Det var en intressant sak du tog upp! :)

 2. Peppe skriver:

  Låter mycket klokt och samtidigt väldigt enkelt. Samma sak borde kanske utövas på arbetsansökniningar. Namnet sist.

 3. Kerstin skriver:

  Magasinet filter finns vad jag vet inte på något bibliotek i Helsingforsregionen?

 4. Peppe skriver:

  Kerstin: det var tråkigt att höra. Det här numret finns säkert fortfarande på Akademen. Eller så kan du kanske låna det av någon kompis.

Kommenteringen är stängd.