Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Planering av barn

31 jan , 2013, 08.53 peppe

 

En av de första saker jag gjorde när vi landat i går kväll var att ringa min syster Pyret. Vi pratade en god stund och någonstans mitt i samtalet sade Py skämtsamt: ”Nu när Vidar fyller tre om en månad måste du komma ihåg att Facebookskryta om alla fantastiska saker den tvååring redan kan”. Syrran syftade på alla  Facebookstatusar som handlar om hur tidiga och intelligenta folk barn är. Sedan började vi prata om vilken tid på året barn föds och om det verkligen stämmer att barn födda tidigt på året blir mer framgångsrika inom idrott. Pyret berättade också om flera bekanta från tiden hon bodde i Danmark som planerade in graviditeten och strävade efter att undvika decemberbarn.

Det här var helt nytt för mig. Nu undrar jag såklart, har ni funderat på/planerat när den ultimata tiden att föda barn vore?

Läs också

27 kommentarer

 1. Jill skriver:

  Jag ville undvika december-barn, inte för att barnet skulle vara mindre framgångsrik inom idrott utan för att det är tråkigt att fylla år före jul (min bror och mor är födda i december och de gör inget annat än klagar på den dåliga tidpunkten). Annars hade jag ingen större skillnad, nog för att juni är absolut bäst månad att vara född på (jag är själv född på midsommarafton). Vårt barn har BF 20.3 och det känns som ett ypperligt datum.

  PS. Min bror är som sagt född i december och idrottsgalen. Visst har det varit tufft ibland då han halkat en säsong efter i t.ex. skidningen, men jag tror det gjort honom hårdare.

 2. Nea skriver:

  Jag undrar hur många som idag har lyxen att planera ett barn på månaden? Fast just december är väl relativt lätt att undvika. Jag hade aldrig hört om hela grejen med att decemberbarn skulle vara mindre framgångsrika förrän det dök upp i Solsidan. Den enda orsaken för mig att planera att inte föda någon viss månad hade nog varit just julen då. I övrigt blir jag lite chockad av detta tänk!

  Varför vill man egentligen ha ett barn som blir så framgångsrikt då? Duger det inte med ett helt vanligt barn?

  Min svägerska spelade bollspel på landslagsnivå och nuförtiden lider av skador från hårda träningar i ungdomen. Hon hoppas helt uppriktigt att hennes barn inte kommer att börja sporta på tävlingsnivå.

 3. Mia skriver:

  Inte planerat, men nog konstaterat att december är en ganska opraktisk månad att ha födelsedag, fullspäckad av aktiviteter och jobb och mys som måste klämmas in. Sport har jag inte ens reflekterat över, men nog skolmognad – men om det behövs går det ju alltid att börja ett år senare och få alla fördelar av att vara äldst på klassen istället!

  Hur som helst, mars och juni tycker jag är utmärkta månader att fira mina barns födelsedagar!
  (Jag har annars ett marsbarn som är född bara nån vecka före ditt marsbarn.)

 4. tysken skriver:

  Här i Tyskland finns det ett talesätt som lyder ungefär: Den som leker med äggen på påsken kan vänta sig gåvan till julen. Med det argumentet lämnade min kompis bebisverkstaden +- 2veckor kring påsk. Det är inte roligt för barn att ha födis när julstressen är som värst!

 5. Jennie skriver:

  Jag blev gravid helt oplanerat, men efteråt har jag konstaterat att det var fint att få en bebis i maj, när sommaren precis skulle börja. Det där med kläder krävde inte så mycket eftertanke för oss som nya och ovana föräldrar, och själv behövde jag inte svettas mig igenom en het sommar med stor mage. Har aldrig funderat på om barn har olika förutsättningar beroende på när på året de är födda, det känns lite främmande för mig.

 6. Sanne skriver:

  Ja alltså, om man träffar två barn i december som är lika gamla, men den ena fyllde i januari och den andra i december, så ser man ju skillnad. Det barnet som fyllde i januari är ju nästan ett år äldre än barnet som fyllde i december. Så klart att januaribarnet är mer utvecklat än decemberbarnet. Den här skillnaden jämnar ju förstås ut sig med åldern men det kan säkert påverka inom sport.
  Min pojkvän fyller i november och han menade själv att det ”stört” honom när han växt upp. Hur tror jag inte vi pratade om.

  Själv skulle jag inte vilja att mina (framtida) barn ska födas i december på grund av julen. Men vad som helst kan ju hända fast man planerat när bebisen ska födas.

 7. Betapappan skriver:

  Att barn som föds tidigt på året skulle bli framgångsrika på sport stämmer delvis. De har fördelen av att vara större och starkare än de andra i samma juniorklass. Det gör att de i alla fall har bra chanser i junioråldern att klara sig och kommer därför sannolikare att fortsätta satsa på sporten. Medan de som är födda sent på året alltid kommer att vara mindre och svagare och få kämpa hårdare för att klara sig. Det gör att de få som orkar fortsätta kämpa i vuxen ålder har en klar fördel av det och många toppidrottare är faktiskt födda sent på året. Men sannolikheten att de ger upp är betydligt mycket större.

 8. Weladine skriver:

  Har inte planerat något utan tackat naturen för att den råkat ge mig 2 friska och normala barn. Hur framgångsrika de blir får man ju se tiden an, men det har nog ingen betydelse för mig. Men med facit i hand: har ett barn som är fött i juni och ett som är fött i oktober, och nog var det ju mycket lättare och specielt trevligare att börja ta sig runt med en bebbe i armen i julivärmen där man nu var som helst kunde byta och amma – överallt finns ju nån parkbänk eller dikeskant man kan sätta ner sig på, än i november slasket (och än mindre sen när det blev minusgrader).

  Och visst var det bra för junibarnet att börja gå i slutet av våren och kunna träna med små skor/utan skor, emedan oktoberbarnet började gå just när det var dags för gummistövlar – ville inte ut, det var svårt. Som tur hade vi en 1,5månaders resa i solen i dec-jan, och då njöt barnet i fulla drag, utvecklades motoriskt och klarade sen även av snön.

 9. engelskan skriver:

  I England börjar man förskola det skolåret man fyller 5. Det betyder att barn som är födda på hösttreminen är äldst i klassen, Mitt decemberbarn är mycket stolt över att han är snabbast i klassen och snabbast i sportlaget. Nu var ju hans pappa också mycket sportig som barn så kanske det har med generna att göra, å andra sidan är pappan också ett höstterminsbarn så man vet aldrig.

  Dessutom har sonen aldrig klagat över att han har födelsedag i december. December är ju en jätterolig månad med skolutflykt till teater, födelsedagskalas, lucia, pepparkaksbak och allt möjligt annat innan själva julen – som ju bara är rolig och inte alls stressig när man är barn. What’s not to like?

 10. Nea skriver:

  Engelskan, jag fyller på hösten och hoppades alltid under skoltiden att någon skulle ändra systemet så att man räknade just som de gör i Englad. Då skulle jag ha fått vara äldst i klassen :-)

 11. matilda skriver:

  den enda orsaken jag skulle kunna tänka mig att planera en graviditet för är nog den att två av mina vänner var höggravida under sommaren och födde tidigt på hösten och dom tyckte det var jobbigt att vara så gravida mitt i värmen och sen kom barnet så var man tvungen att köpa massvis med kläder som växtes ur jättesnabbt. när den ena sedan skulle få ett till barn så var hon höggravid under våren och födde på senvåren och hon tyckte det var jätteskönt att vara gravid den årstiden och att få barn den där tiden när man knappt behöver klä sig var väldigt ekonomiskt.

 12. Anonym skriver:

  jag måste medge att jag är just en av dem som tror att man kan planera när man hoppeligen får barn och i mina tankar vet jag precis vilken månad vi skall ”starta processen” :) Vilket jag vet är dumt, man skall inte planera för mycket det blir ändå aldrig som man tänkt. Men samtidigt tycker jag att att skaffa barn är ett stort beslut och för mig som även vill göra karriär är tidpunkten när vi hoppas kunna få barn av stor betydelse. Jag vet att många lider av barnlöshet och ser detta inlägg som ett rött skynke. Och det kan ju alltid hända att planeringen bara är en ”karhunpalvelus” för oss, men det problemet får vi ta sen. Jag ser det mera som ansvarstagande :) äsch blir nog bara flummigt det här… men min point är att ja, jag har planerat (tillsammans med min man) när vi hoppas få familjökning!

 13. peppe skriver:

  Jill: jag fattar! Ingen vill väl ha födelsedag och julafton samma dag.

 14. peppe skriver:

  Nea: sant och jag vet att man är lika lycklig och älskar sitt barn minst lika mycket oberoende av födelsemånad.

 15. peppe skriver:

  Mia: mars visade sig vara en alldeles fantastisk månad att få barn i :)

 16. peppe skriver:

  Tysken: hahaha! Tack för det talesättet. Säkert sant, men framförallt roligt.

 17. Tanja skriver:

  Är själv född i slutet av november och minns hur otroooooligt tråkigt det var att alltid få en massa julpynt till födelsedagspresent som liten. (Däremot fick jag ett år 3 chokladkalendrar och var överlycklig!) Att fylla 18 sist i gänget var också jobbigt när ”alla andra” redan hunnit vara ute på krogen i nästan ett år. Men i övrigt kan jag inte påstå att det har stört mig. Men å andra sidan vill jag gärna att vår son ( född 07/12) får syskon född/födda på första halvan av året… Så, ja, vad ska man säga. ;)

 18. peppe skriver:

  Jennie: jag tänkte också på det där med att det var skönt att inte vara höggravid på sommaren.

 19. peppe skriver:

  Sanne: intressant att din pojkvän tänkt på det. Jag som är född i augusti har inte förrän nu uppmärksammat att det kan vara eb skillnad när man är född på året.

 20. peppe skriver:

  Betapappan: bra och tydlig förklaring.

 21. peppe skriver:

  Weladine: jag är också innerligt tacksam över att ha fått ett friskt och superfint barn och jag antar att alla föräldar älskar sina barn oberoende av födelsemånad.

 22. peppe skriver:

  Engelskan: intressant! så det finns dessutom nationella skillnader. Tack för den här informationen. Att ha en blogg är sjukt lärorikt.

 23. peppe skriver:

  Matilda: men så tänkte jag också (utan att planera destomera), att det är skönare att vara höggravid på vintern och våren än på högsommaren.

 24. peppe skriver:

  Anonym: äh, hur ni än gör blir det bra. Ni verkar vara kloka människor som funderat över era val. Lycka till!:)

 25. Mia skriver:

  December är (för er som inbillar er annat) en alldeles utmärkt månad att fylla år i! Jag minns hur synd jag tyckte om dem som fyllde då det var lov från skolan för de kunde aldrig ha kalas… Har själv aldrig varken varit minst, sämst, långsamast eller svagast och känner även många som börjat skolan ett år för tidigt och klarat sig klart bättre än medeltalet. Även fysiskt. Själv tyckte jag november var skönare månad att föda i, i juli var det hett, man kände sig obekväm, fick inte bada bastu, simma etc. Men jag tror på allvar inte att det har så stor betydelse!

 26. Matilda G skriver:

  Jag är ett decemberbarn, och minns så väl hur jag sexårig klagade för min mamma: Jag är yngst, kortast, minst och lättast i klassen. Då svarade mamma: Men du är INTE SÄMST! Och det hade hon rätt i! Min son är född i januari och han är född närmare inpå julafton är jag, så det argumentet håller ju inte heller. Det är nog bara Solsidan-invånare som oroar sig över barnens framgångsrikhet innan de ens är avlade. Ett älskat barn, ett lyckligt barn betyder däremot allt.

 27. peppe skriver:

  Matilda G: men sen tog du igen det med råge och blev framgångsrik och klok!

Kommenteringen är stängd.