Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Kemikalier

4 feb , 2013, 20.51 peppe

 

Jag tror att det var Sara Stridsberg som skrev nåt i stil med: Mina barn har öppnat ett fönster mot döden, som aldrig kommer att stängas. 

Efter att jag själv blev förälder har jag ständigt en blek skugga av döden som följeslagare. Jag är framför allt rädd för att det ska hända Vidar någonting (kunde knappt läsa om fyraåringen som åkte ner genom isen i Karis) och nästan lika rädd för att Magnus eller jag ska dö så att Vid måste växa upp utan sin ena förälder.

Sannolikheten att någon av oss plötsligt ska dö en dramatisk död är ganska liten. Det är de små vardagliga grejerna som långsamt gör oss dåliga. Bloggaren Underbara Clara skriver om kemikalier i barnkammaren och runt om oss.

Ftalater används bl.a. som mjukgörare i plastleksaker och förpackningar. Det finns studier som visar att vissa ftalater kan skada fortplantningsorganen, samt kopplas till ökad förekomst av fetma, allergier och astma.) Förekomsten av bisfenol A återfinns förutom i leksaker också i konservburkar, plastflaskor, plastförpackningar och kvitton. Studier på Bisfenol A tyder på att det ger ökad risk för bröstcancer, störa fortplantningen, ökar risken för fetma och diabetes. Bromerade Flamskyddsmedel kan förutom i leksaker också återfinnas i skumgummimadrasser, teknikprylar och i tyg på soffor och sängar. Detta trots att vissa av flamskyddsmedlen kan kopplas ihop med förekomst av cancer och – som forskare misstänker – till och med autism 

Läs också

2 kommentarer

  1. HR skriver:

    Bra och viktigt tema. Visst är det skrämmande med alla syntetiska kemikalier runtomkring oss. En del tycker att det inte borde vara så farligt, eftersom kemikalierna ju är undersökta. Men det farliga ligger ju i det att kemikalierna ifråga tillåts, trots att de är undersökta. Och sist och slutligen är det ju ganska lite vi vet om kemikalier.

    Det kan också vara värt att ta en titt på alla hygienprodukter som säljs för bebisar och småbarn. Behövs parfymerad talk när man kan använda ekologiskt potatismjöl? Och våtservetterna då, vad innehåller de egentligen? Jag rekommenderar varmt boken ”Badskumt : gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg” av Katarina Johansson, den har verkligen varit en ögonöppnare för mig men på en inspirerande sätt för att hitta vettigare alternativ.

  2. Sofia skriver:

    Jättebra att du tar upp det här! Trots att det redan finns en hel del information om kemikalier i plaster etc och hur farliga vissa av dem kan vara, verkar det som att de flesta vill blunda för riskerna. Det är kanske förståeligt att man helst låter bli att tänka på hur ohälsosam vår omvärld är, speciellt iom att man inte kan eliminera all plast och andra material fulla med kemikalier, men man kan ju ändå försöka göra vad man kan. Som att tex använda våtservetter då man är på språng, i stället för att använda dem hemma i badrummet.

Kommenteringen är stängd.