Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Olika sorters fester

3 mar , 2013, 21.11 peppe

 

Om bara en och en halv vecka fyller Vidar tre år. Jag kan fortfarande bli lite överraskad när det slår mig att jag är någons mor. Som tur har föräldraskapet varit oändligt mycket lättare och roligare än vad jag trodde att det skulle vara.

I fredags slog det oss att vi borde ordna ett treåskalas för Vidar och ett tre-år-som-föräldrar-kalas för Magnus och mig (vi har bjudit in våra vänner för att fira ett- och två-år som föräldrar). Föräldrakalaset är enkelt. Bjud in vänner, skåla i champagne, dansa lite, god fiilis.

Däremot verkar småbarnskalas vara sjukt komplexa. Ni har ingen aning om hur komplicerade födelsedagstårtor jag sett under de senaste åren. Vi snackar en blandning av avancerad arkitektur och högtravande konst. Presenterna är dyra, finurliga och tidsenliga. Och gästerna förväntar sig programpunkter i form av minst lekar, fiske och goodie bags. Jag vet inte om jag klarar av allt detta. Vi funderar seriöst på att bara bjuda in de närmaste släktingarna och skjuta fram problemet småbarnskalas med ett år.

Läs också

12 kommentarer

 1. Sara skriver:

  Tycker jag låter mycket förnuftigt. En treåring tycker det är kul om typ någon mormor eller morfar och kanske en kusin eller två kommer förbi. Får de dessutom tårta, saft och paket är lyckan total. Funkar organiserade lekar för treåringar? Vi har inte ens försökt oss på det.
  Eftersom jag bara har en tre-och-ett-halvtåring har jag ingen erfarenhet av äldre barn men jag gissar att fyraåringar kanske uppskattar sådant mer. Okej, vi hade faktiskt fiskdamm men jag vet inte om någon hade saknat det om vi inte hade haft det.

 2. Mia skriver:

  Vi har ännu inte haft barnkalas (C är 4), men har nog bjudit vänner med barn på familjekalaset. Men inga goodie bags, inga organiserade lekar, inga barn utan föräldrar. Har resonerat att sedan då barnet själv ber om det ska det få ett. Misstänker att vi inte kommer att komma undan nästa år mera…

 3. Tove skriver:

  Vi ordnade just 3-års kalas åt pojken & kompisar igår. Hade det hemma 1,5 h. Inge program förutom mete och inga goodiebags. Barnen fick leka och umgås fritt och enligt en 3-årig flicka åt sin mamma: ”mamma, dethär är ett jättekul kalas” ! :) maten: hotdogs, vattenmenlon, popcorn (självpoppade), sedan glass å kex. Inge holabaloo med fina kakor, program eller pengar som springer iväg.
  Det enda vi blev förvånade på är de fina presenterna som gästerna hämtade – vi brukar bara köpa nå tarror eller någå åt andra småbarn… På äldre sonen 3-års kalas hade skrivit på inbjudan ”inga presenter behövs”, eftersom för en 3-åring är kalaset detdär roliga. Men nu glömde vi skriva det. Sen igen, så blev ju pojken uuurlycklig för alla fina bilar och legon också, så tack till alla förstås! :)

  Men som sagt, behöver inte vara stort dyrt och fint kalas i den åldern.

 4. Nea skriver:

  Just av de orsakerna du nämner valde jag att inte ordna, och så känner inte kompisarna varandra heller. Tänkte det hade blivit lite knepigt så också. Men att skriva på kortet att inga presenter önskas eller ens en begränsning på priset är ju fiffigt!

 5. Anna La skriver:

  Med erfarenhet av upp till 6-årskalas tycker jag inte det behöver vara så komplicerat. Mete och skattjakt och sätta-näbben-på-angry-birden har räckt. Sedan har en del av barnen haft föräldrar med (om de själva velat) så det har varit trevligt. Mycket saltigt och typ glass och kex går åt. Åt våra 3-åringar har vi nog inte ännu haft kompiskalas. Och vår 4-åring vill nu senast bjuda 2 vänfamiljer på sitt kompiskalas, så det blev inget för klubb-barnen.

 6. Ni ska göra så som det känns bäst för er själva. Skapa ingen stress, för med sådan blir ju kalaset för Vidar inte det bästa :-)
  Kram och grattis åt er alla och lycka till!

 7. peppe skriver:

  Sara: Ja, men precis så resonerar vi också.

 8. peppe skriver:

  Mia: hehe, men vi klarar kanske ett år till utan stora arrangemang.

 9. peppe skriver:

  Tove: Mete minns jag själv att jag älskade och det är ju en form av goodie bags. Det där med dyre presenter måste vi diskutera, vad är en lämplig present åt en tråring.

 10. peppe skriver:

  Nea: Bra! Prisbegränsning på presenter är en ypperlig idé sen när man bjuder på barnkalas.

 11. peppe skriver:

  Anna-La: skönt att höra att du också tycker att man inte MÅSTE fixa stort kalas för en treåring.

 12. peppe skriver:

  Carita: kram och tack! :)

Kommenteringen är stängd.