Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Kvinnodagen: Barnvagnsmarschen

8 mar , 2013, 08.29 peppe

 

I dag kan man till exempel fira kvinnodagen genom att samlas (med eller utan barnvagn) vid Esplanadens scen (mitt emot Kappeli) och marschera mot mot mödradödlighet. Marschen börjar klockan 12.00. Det är första gånfen marschen ordnas i Finland. På Facebook kan man läsa mer.

Var dag dör 800 kvinnor och flickor för att de saknar tillgång till preventivmedel, säker abort och mödrahälsovård. 99 procent av de som drabbas lever i fattiga länder. Där är mödradödlighet den  vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år. Tonårsflickor har särskilt svårt att få tillgång till preventivmedel. Tonårsflickor har särskilt svårt att få tillgång till preventivmedel och sexualundervisning, vilket gör att de förlorar möjligheten att  själva bestämma över sina liv.

Finland har möjlighet att påverka i viktiga internationella politiska sammanhang. Genom att avsätta de pengar och resurser som behövs för att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp – och slippa dö av graviditet eller osäker abort – kan den svenska regeringen visa vägen.

Alla som går marschen kräver att biståndsmedel till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter ökar.

Marschen är organiserad av RSFU.

Läs också

3 kommentarer

 1. henke skriver:

  Skulle vara kul att få din åsikt om att Finska staten firar Kvinnodagen med att köpa in burkor.:

  ”Suomen naisministereille abayat virkamatkoilla Saudi-Arabiaan
  Suomen valtio hankkii suomalaisille naisministereille ja virkanaisille musliminaisten käyttämät peittävät asut, koska sillä halutaan kunnioittaa vastapuolta.”
  http://yle.fi/uutiset/suomen_naisministereille_abayat_virkamatkoilla_saudi-arabiaan/6530262

  Undrar om respekten går åt båda hållen, så att saudier på besök i Finland i sin tur klär sig västerländskt?

 2. henke skriver:

  Recension: Saudiarabisk kvinnofilm – för detta hukar sig finska ministerkvinnor

  Idag är det den åttonde mars; Internationella kvinnodagen, och passande nog har DEN GRÖNA CYKELN svensk biopremiär. Detta är inte bara den första saudiarabiska spelfilmen av en kvinnlig regissör, utan den första saudiarabiska spelfilmen överhuvudtaget.

  Det här är ju direkt bisarrt. Det är som en helt annan planet. Islam styr allting och kvinnorna är knappt värda någonting. Kvinnoröster inne i skolan får inte höras ut på gatan, därför måste lek och skratt undvikas. Kvinnorna ska helst inte synas ute på gatorna, och de får inte ses av männen. Jag blev inte riktigt klok på hur reglerna är, eftersom vi ibland får se kvinnor vistas på stan, medan de i andra scener gömmer sig bakom murar för att inte upptäckas av någon förbipasserande man. I en scen funderar Wadjdas morsa, som är rätt raffig, på att köpa sig en flådig, röd klänning. Iförd burka går hon till en flott galleria och tittar på klänningen – men när hon vill prova den, hänvisas hon till en offentlig toalett!
  Jag förstår inte hur de står ut. Framför allt kvinnorna, förstås. Men även männen. Vem fan vill ha det så här? Det måste vara hur frustrerande som helst. Grannpojken är en glad påg som säger till Wadjda att han vill gifta sig med henne när de växer upp. Kommer han att hjärntvättas under uppväxten och sluta som en sur förtryckargubbe han med, eller hur går det till?

  Alla dessa märkliga lagar och regler gjorde inspelningen rätt besvärlig. Åtminstone för manusförfattaren och regissören Haifaa Al Mansour. Hon fick ju inte visa sig ute när det var dags för utomhustagningar! Åtminstone inte ute på offentliga gator. Således satt hon gömd i till exempel bilar under vissa tagningar.

  http://www.toppraffel.se/2013/03/bio-den-grona-cykeln.html

 3. peppe skriver:

  Henke: Tusen tack för filmtipset! Uppskattar mycket och ska läsa in mig på vad den finska staten säger om burkor.

Kommenteringen är stängd.