Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Mors dag

12 maj , 2013, 19.17 peppe

 

Fin dag. Maggan väckte mig med vitsippor och frukost på sängen så tidigt att jag inte ens orkade instagramma det. När jag senare samma dag surfade runt på min smarta telefon märkte jag att jag låg i minoritet. Facebook, bloggar, Instagram och Twitter var sprängfulla av modershyllningar. Att bilderna mer handlade om vad småbarn och relativt nyblivna pappor gett i morsdagspresent än om vad man gett sin egen mamma säger väl mer om vilken ålders vänner jag har än något annat.

Jag kunde ändå inte låta bli att tänka på alla de kvinnor som längtar efter att bli någons mamma, men inte blivit det. För några år sedan då sociala medier inte på samma sätt spydde ut påminnelser om alla lyckliga mödrar och barn var det antagligen lättare för ofrivilligt barnlösa att tackla dagen (eller det är säkert aldrig en helt lätt dag för folk som kämpar med att bli med barn), men en dag som i dag kan det säkert vara extra jobbigt.

Och nu menar jag inte att man inte får lägga ut bilder på vitsippor plockade av en treårings knubbiga händer eller visa upp hemritade kort. Klart att man får visa sin lycka över att vara mamma. Kanske man borde vara exceptionellt lycklig just för att det inte är en självklarhet.

Läs också

2 kommentarer

  1. Jussi skriver:

    För mig är morsdagen fylld med många olika känslor. Främst är nog glädjen, kärleken och stoltheten över det egna moderskapet. Glädjen över moderskapet som inte på något sett sågs som en självklarhet utan uppnåddes efter år av väntan och längtan. Kärleken till (adoptiv)barnet och stoltheten över att få vara mamma åt just detta underbara barn. Den glädjen och tacksamheten är så stor att jag skulle vilja fira morsdag varje dag! Men, nu när jag äntligen får fira det efterlängtade moderskapet sitter jag här med skuldkänslor. Skuldkänslorna härstammar från att jag vet att många som inte har möjlighet att fira morsdag upplever det övermarknadsförda firandet som ett stort lidande.
    Tyvärr finns det många som inte har möjlighet att fira morsdag, sin egen eller sin moders dag. Samtidigt finns det även sådana som inte vill fira morsdagen, sådana som kanske upplevt ett inte så fungerande moderskap eller inte alls vill uppleva moderskapet. Jag ser ingen skada med att fira lite morsdag, gulliga kort och lite extra kramar. Innebörden kan ses som god eftersom man denna dag tar lite extra tid för att minnas varandra på ett (hoppeligen) positivt sätt. Jag önskar att morsdagen även kunde innebära en hyllning till alla som vill uppleva moderskapet eller upplever ett moderskap utanför boxen; styvmoderskap eller är matte.

  2. peppe skriver:

    Jussi: så fint skrivet! Stort grattis i efterhand på morsdagen!

Kommenteringen är stängd.