Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Boktipset

17 jun , 2010, 17.04 peppe

 

Föräldrar, om ni bara läser en bok i sommar. Läs den Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2.

Författarna Marie Tomicic och Kristina Henkl förklarar att alla barn har något att vinna på ökad jämställdhet, det gäller också pojkarna. Boken handlar helt enkelt om  att vidga vyerna och erfarenheterna av att vara flicka och pojke. Författarna ger tips som att byta ut ”han” mot ”hon” eller tvärtom när man läser barnböcker och se hur det påverkar sagan. Välj bort berättelser som är väldigt könsstereotypa eftersom barnen får så mycket av det ändå.

, , ,

Läs också

7 kommentarer

 1. emster skriver:

  tråkigt att det var typ sjuttioelva kommentarer till NAMNFRÅGAN (denna ickefråga) men ingen har ngt att säga om jämställdhet. blir så trött.

  jag tror, precis som författarna, att det finns massor med enkla knep för att inte placera in barnen i fack utifrån vårt förlegade genusperspektiv. men det behöver inte börja för att barnet redan är fött. vi har till exempel inte tagit reda på kön, för att inte falla in i ”färgfällan” (även om inte det heller är en jättefråga). Har upptäckt nu hur svårt det är att hitta ”neutrala” kläder för spädisar. Det är antingen killigt eller tjejigt. barnet får inte en identitet bara för att man sätter på det ”flickrosa” kläder eller en body med traktor på. tråkigt.

  kul att läsa din blogg här också peppe!

 2. Hanna V. skriver:

  Lättare sagt än gjort att välja bort könssterotypiska sagor. Många klassiker far (man kan läsa andra än Disney versioner): Askungen, Snövit och de sju dvärgarna, Rödluvan…

 3. peppe skriver:

  Emster: du har så rätt! vi har dessutom fått jättemycket kläder och alla har bara köpt blått grått och grönt. Vi är såklart tacksamma, men det känns ändå lite tråkigt att pojkar automatiskt blir klassade som människor som gillar blått.

  Jättejätteroligt att du hittat hit! Kram.

 4. peppe skriver:

  Hanna: så sant, man måste väl bara var sjukt kreativ och byta namn på huvudpersoner, prinsar och prinsessor och andra karaktärer…

 5. världsförbättraren M skriver:

  Jee! Det fina med boken är de konkreta tipsen. Läste den innan mitt barn var fött men nu vill jag nog läsa om. Vill komma på hur jag ska bemöta andras könsstereotypa kommentarer till mitt barn utan att uppfattas som aggressiv o attackerande. Det är så jäkla jobbigt att bli tolkad som påstridig när det enda man vill är bidra till en mer jämställd värld ;)

 6. världsförbättraren M skriver:

  Vad säger du/ni när folk ger pojkkläder, eller håller du god min?

 7. peppe skriver:

  Jag har precis samma problem, jag uppfattas (eller blir) påstridig och uppläxande och vet inte riktigt hur jag ska få fram att jag bara menar väl och vill att min son ska få leva i en jämställd värld. Min (underbara) mamma ger Vid bara pojkkläder och jag vet inte hur jag ska förklara för henne att han också kan ha rosa på dej utan han tar någon skada av det. Vi har dessutom fått 95% av alla kläder Vid har och de är mörka ”pojkkläder”. Känner ofta ett behov av att förklara för folk att vi absolut inte har något emot att klä honom i andra färger också.

Kommenteringen är stängd.