Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Matfrågan

22 aug , 2010, 07.51 peppe

 

Okej, men handen på hjärta: hur många av er lagar barnmaten själva (tipsa gärna om bra recept) och vilka av er köper den i burk?

I vårt hushåll matar vi Filippa K-kofta åt barnet.

Läs också

20 kommentarer

 1. Sonja D skriver:

  Nämen den här frågan kom ju lämpligt! Nu kan jag stolt säga att varje söndagförmiddag kokar jag babymat. För det har jag gjort idag, men det var nog något så okonventionellt som potatis och morot, skilt för sig. Det som jag brukar köpa är majspuré, fiskmatburkarna (alltså vi kommer inte att ge fiskmat åt Saga egentligen, men…) och fruktpuréerna. Och som du alltså nu kan utläsa ur mitt svar har Saga fått börja smaka på riktig mat, kalas! Ses på tisdagen och det ser jag fram emot. Kram.

 2. S. skriver:

  Första barnet vägrade äta hemlagat som under-ettåring så valet var enkelt. Mest tyckte hon om sörjan i de ekologiska burkarna. Andra barnet fick både och en tid, men faktiskt övervägande hemlagat. Anledningarna var två: 1) Under graviditeten med tvåan tyckte jag babyburkmat var så fruktansvärt äcklig att jag fick kväljningar bara av att titta på burkarna. Det satt i litegrann också efter förlossningen. 2) Andra barnet hittade som halvåring en bit medwurst på köksgolvet och mumsade glatt i sig utan att få några men. Samma barn fortsatte att hitta än det ena, än det andra som storasyster strödde omkring sig och allt gick hur bra som helst att äta.

  Det här med att han fick övervägande hemlagat handlade alltså inte om att vi gjorde storkok för barnmat en gång i veckan eller liknande, utan att vi helt enkelt gav honom det som vi andra åt, men i osaltad och mer mosad form. Vi hade ju redan storasyster att utfodra regelbundet och med inte alltför onyttiga saker, så menyerna var ju redan barnanpassade.

 3. peppe skriver:

  Sonja: spännande! Jag har en vacker tanke om att laga allt själv, samtidigt är jag en mycket lat människa så vi får se hur det går.

 4. peppe skriver:

  S: vettigt är det mest passande ordet jag kommer på.

 5. Tove skriver:

  Jag lagade all mat (förutom fruktburkarna) åt vår son före han börja äta ”chunky bits”-mat, och gör det nu med andra sonen också.
  Det var så superenkelt:
  1) de allra första smakportionerna – så urenkelt att koka potis/broccoli/morot/majs/batat till väldigt mjukt, sen bara ”brrrr” i matberedaren och i isfack in i frysen. Sen bara ta bitar därifrån.
  2) när han sku börja få kött, koka jag även kyckling och maletkött och blandade det färdigt med mosade grönsaker och satt i Piltti-burkar i frysen (jag kan bara företsälla mig hur äckligt kokt, frusen malet kött ser ut, så därför blanda jag det färdigt)
  3) då han börja äta mer mat, så gjorde jag en megaportion i först kastrull kokandes (bl.a. ris+kött+lök+alla världens grönsaker) sen brrrr i matberedaren. Fick då på en gång gjort ca 12 burkar mat.

  Sen blev det svårare då barnet skulle få större bitar att tugga på eftersom matberedaren mosar så ordentligt allt, så vid ungefär 8-10 månader börja vi ge bara köpt burkmat.

  (Sen var vi igen så urusla på att göra mat som hela familjen ville ha (han fick nog, men åt int mycket av inre file+ugnspotis osv.) så han åt ganska mycket burkmat enda till sin 2-årsdag… )

 6. puva skriver:

  Både och tills Parveln fyllde ett. Eftersom vi var på vift ganska mycket var det mer praktiskt med burkmat. Ekologiska sörjor gillade hon också mest. Piltti var absolut sämst. De förvandlades alltid från mos till lös sås fem minuter efter att man värmt burken i mikron, uäck. Jag lagade också mat hemma som jag frös in, men den åt hon mest hemma.

  Nu försöker jag laga sådan mat som också Parveln kan äta, så att vi alla äter samma. Fast i dag blev det burkmat till lunch och till middag fryspizza för de vuxna och makaronilåda från helfabrikatshyllan för barnet eftersom vi kände oss trötta och lata.

  Slutsats: Hon äter allt.

 7. peppe skriver:

  Tove: Tusin tack för utförlig utredning. Tror du man kan byta ut matberedaren mot en stavmixer?

 8. peppe skriver:

  Puvis: låter förnuftigt (och äckligt med Piltti). Jag antar att lättjan i familjen Öhman-Silfvenius kommer att leda till nåt slags kombo. Precis som hos er.

 9. Linda skriver:

  Vår son äter samma osaltade mat som vi och har gjort det sen han fyllde sex månader (nu är han snart sju månader gammal). Före det övade han sig en tid med ångkokt broccoli och andra mumsiga grön- och rotsaker. Han äter allt själv, oftast med händerna men ibland även med sked. Jag trodde att du tänkte idka BLW, Peppe?

 10. Tove skriver:

  Oui, nu sku ja tro att stavmixer också går, why not faktist :)

 11. Hanna skriver:

  JAAA! Nu kommer vi till mitt favortitämne ;) Jo, jag lagade all mat själv. Mina barn har vägrat äta burk! Hade visserligen varit lätt nångång att bjuda på burk, men näpp!
  Som tips vill jag ge: strunta i att frysa in smakportionerna i iskuber (klottigt värre). Jag tog en bricka/skärbrede (som höll att frysa) klickade passliga portioner med skeden, in i frysen o när de frusit ploppade jag dem i en påse. O skrev på påsen vad de innehöll… för sidu tusan man glömmer o somliga maträtter liknar för mycket varandra (anser min man iaf.)
  Bra tips får man på http://www.barnmat.net/ och roliga recept på http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185227250

  Senare började jag laga soppor som jag frör in i plastburkar/portionsburkar. Såser lagade jag i plast engångsmuggar. När dom frusit kunde man bara ploppa ut dem o lägga i påse.
  O stavmixer funkar bra. Vad mera? fråga… :) Lycka till! det är roligt att experimentera!

 12. peppe skriver:

  Linda: jag ska idka BLW, det låter nämligen smart. Blev bara feg då Vid satte en bit melon i halsen och jag i två skunder trodde att han skulle kvävas (sedan hostade han ut biten). Banan sjunker hur bra som helst, likaså små bitar batat. Bra att du är sträng och påminner mej om BLW.

 13. Anna skriver:

  Körde också på kombo, köpta burkar på resa och de gånger frysen råkade vara tom, annars hemlagat. Gjorde också ordentliga satser av allt och frös in i burkar. För att få större bitar funkar också en gammaldags potatismosare som mosar allt i större bitar, kött brukade jag hacka upp innan jag blandade i det. I början stamixade jag allt.

 14. peppe skriver:

  Bra idé med old school potismosare!

 15. Johanna skriver:

  Jag brukar helt enkelt laga av det som jag och min man äter. Jag lägger bara en liten del av maten åt sidan åt flickan innan jag kryddar resten, och sen mal jag babyportionen med en liten matkvarn som jag fick låna av min mamma. Ifall jag måste salta innan det är färdigt så lagar jag av samma råvaror i en annan kastrull åt barnet. Sen får hon äta samma mat i tre dagar. Så min unge har i princip ätit det mesta redan. Efterrätterna köper jag oftast, men nog har jag också ibland mosat frukt åt babyn.

 16. peppe skriver:

  Låter vettigt. Hur gammal är damen?

 17. Jessica skriver:

  Andra mosboken av Johanna Westman är en bok med många inspirerande recept. Hemma hos oss äter tvillingarna (6 månader) mest gröt för tillfället, men i övrigt blandar vi både hemlagade moser och burkmat.

 18. peppe skriver:

  Andra Mosboken som namn på en bok gör att jag måste köpa den.

 19. Jessica skriver:

  Paketet innehåller även första mosboken – en pekbok med bilder på maten innan den blir mos.

 20. A skriver:

  Lite sent att svara, men jag gör det ändå.

  Hos oss har det blivit helt och hållet hemlagat, inte av principskäl utan just för att vi är…lata. Vi har sysslat med BLW sen barnet var 6 månader och då har det gått så behändigt att ge samma mat som vi äter (lite anpassat ibland, inte salt och inte så strakt kryddat). Nu provar flickan på allt som serveras, allt gillar hon inte, men hon provar allt. Potatis har hon aldrig blivit speciellt förtjust i, men grönsaker, fisk och grynost hör till storfavoriterna, för några dagar sedan slank några gröna oliver också ner.

  Det här har fungerat väldigt bra trots att vi har varit rätt mycket på vift, t.ex. sommaren har vi varit på resande fot nästan hela tiden. Grillmat är ju perfekt (i folie) och färska bär & co har varit mycket populärt!

Kommenteringen är stängd.