Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Plastleksaker

21 Dec , 2010, 11.20 peppe

 

För någon vecka sedan lyssnade jag på Tessa Turtonen som gästade Min Morgon för att tala om industriella kemikalier som finns plast. Jag blev lite uppskrämd och sedan dess har jag (med varierande framgång) försökt komma ihåg att mata Vidar från porslinstallrikar och undvikit plastskedar.

Nu när julklappstider stundar hoppas jag att släkten satsar på träleksaker som är mycket snyggare och hållbarare än plast (Vidar verkar däremot hoppas på plast i skrikiga färger och hög volym). Stundvis känner jag mig lite dum och överkänslig, men det hör väl till föräldraskapet.

Funderar ni alls på plastets vara eller icke-vara?

Läs också

18 kommentarer

 1. Michaela skriver:

  Men plast är ju nog mera hållbart än tex trä. Har lyckats få sönder träklosslådans lock men om den sku ha varit plast sku den ju nog ha hållit. Men ja, trä är ju nog bättre och snygg arelk, men i vårt hushåll så föredrar ungen allt av plast, kanske för att det finns så massor av det och i olika färger.

  Men ja, plast eller trä står inte så högt på min bry mig lista, finns väl inte där överhuvudtaget. Och det är nog bara skönt. Finns värra saker att stressa över.

 2. daddy-O skriver:

  I plaster finns det så förbaskat mycket olika ”roliga” kemikalier. Vissa för att göra plasten mjukare, andra för att göra den hårdare och några för att förlänga livslängden på plasten. Sök till exempel på ftalat och BPA. Problemet med vårt samhälle är de alla miljontals kemikalier som används i stor utsträckning och som man inte vet så mycket om. Vi är överkemikaliserade och tyvärr har kemikalierna ibland ganska obehagliga effekter på hormonsystemet och fortplantningen. Så jo, det lönar sig att kolla vad vissa plastgrunkor innehåller.

 3. Sonja D skriver:

  Nej men! Samma här. Basse for till och med och köpa en nappflaska av glas till fröken!

 4. Lotta skriver:

  Jo, funderar nog på det mer och mer (just i och med att man fått mer kunskap om det). I köket är det ju rätt lätt att undvika plasten. Och med vår 9 månaders bebis går det också bra, men med det större barnet är det nog svårt att helt slippa plasten då det gäller leksaker. Men stressar inte upp mej över det heller. Man gör så gott man kan och det måste räcka.

 5. Bakpappa skriver:

  Alltså, i princip bryr jag ju mig, men… Jag tror nog det finns bra mycket farligare saker än plastkärl. Man måste sätta det hela i förhållande till allt annat man gör.

  Hur är det med kläder? Vad finns det i dem? Hur mycket gifter finns det i den hälsosamma fisken? Är det värre att äta från plastkärl eller att vandra i en storstad? Vad finns det i inneluften på dagis? Eller alla tvättmedel man använder?

 6. Therese skriver:

  det finns olika typer av märkning man kan titta på för att undvika ”farliga” kemikalier osv. Fanns någon artikel i någon av de rikssvenska tidningarna för ett tag sen så jag har glömt adressen. Det finns bpa-fria nappflaskor till barn så man behöver inte hålla på med glasflaskor iaf om man inte vill det.
  man får göra så gott man och minska där man kan, kolla inehållsförteckning på mat, tvätt medel, köpa kläder av ekologisk bomull, försöka leva så hållbart som möjligt…..
  kan ju vara bra att tänka på i julruschen =)

 7. Anna skriver:

  Sedan kan man ju också fundera på färgen som träet är målat med, finns det t.ex. bly i det? Kvitton man får i butiker är ju annars värmeprintade och innehåller en del tvivelaktiga kemikalier, så oron tar väl i princip aldrig slut om man nu ska gå in på alla potentiella faror..

 8. peppe skriver:

  Michaela: låter vettigt. Man ska inte snöa in sig på något, utan främst satsa på det där omtalade bondförnuftet.

 9. peppe skriver:

  Daddy-O: vad använder ni? jag försöker som sagt undvika plast, men det är mycket svårt.

 10. peppe skriver:

  Sonja: Heja Basse! och ganska coolt med en old school glasflaska.

 11. peppe skriver:

  Lotta: bra tänkte: man gör så gott man kan och det måste räcka. I hemlighet skulle jag också vilja ha träleksaker åt Vidar för att de är så mycket snyggare än skrikigt plast…

 12. peppe skriver:

  Bakpappa: du har rätt, om man bara anstränger sig lite, lite kan man bygga upp en ordentlig paranoia.

 13. peppe skriver:

  Therese: jag blir alldeles matt av alla faror. Men att konsumera färre SAKER ligger nog högt uppe på listan. Fördelen med att bo litet är också det att man helt enkelt inte kan äga för mycket.

 14. peppe skriver:

  Anna: Nej! Allt är farligt. Från och med nu leker Vidar uteslutande med kottar och löv. ;)

 15. Irina skriver:

  Även porslin kan ha skadliga ämnen i glasyren… Så ofärgat glas är bäst, om maten ska värmas upp alltså. Men jo, sunt bondförnuft kommer man långt med. Måste bara såhär till sist inflika att min dotter, 10mån, för en tid sen höll på att kvävas av ett större löv hon beslöt att smaka på. Så håll dig enbart till kottar, Peppe. ;) Riktigt sådär för säkerhets skull menar jag.

 16. daddy-O skriver:

  hej Peppe. Jag har besökt AB-möten (Anonyma Bloggare) under julen och därför lyst med min frånvaro. Av min brorsa fick vi en nappflaska som är BPA-fri (från Sverige). Jag skulle våga påstå att nappar i naturgummi är någorlunda säkra, fast det vet man ju inte innan man läst det finstilta (om det alls finns någo finstilt).

  Som du säger är det svårt att undvika plast i dagens samhälle, för allt är ju typ av plast. Helt hysse lönar det sig inte heller att bli, men om fler börjar kräva säkra varor, så kanske, kanske det blir bättre med tiden.

 17. peppe skriver:

  Irina: det är ju livsfarligt att vara baby!

 18. peppe skriver:

  Daddy-O: kan jag få numret till AB? Och du har såklart rätt i att om allt fler börjar kräva säkra produkter så måste det ju bli bättre med tiden.

Kommenteringen är stängd.