Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Wetterstrand om uppfostran

31 jul , 2011, 18.07 peppe

 

Maria Wetterstrand talade lite om barnuppfostran i sitt sommarprat och det mesta som hon säger håller jag med om. Wetterstrand ifrågasatte bland annat det att man använder sig av att hot och straff. Att säga: Om du inte kommer nu så går jag utan dig! är enligt Wetterstrand ett hemskt hot. För det första ska man inte hota med att överge någon man älskar, att bli övergiven och lämnad ensam är fruktansvärt för ett litet barn. Och för det andra är det ju alltid ett tomt hot, man lämnar i praktiken aldrig ungen ensam hemma, i leksaksaffären eller på dagis (hoppas jag iallafall). Och om man säger en sak och alltid gör en annan lär man ju barnet att det är okej att ljuga. Wetterstrands metod är att säga tvärtom: Jag går inte förrän du kommer! Hon menar att det funkar lika bra, eller dåligt, som att hota med att lämna ungarna.

Wetterstrand tycker också att uppfostringsmetoderna där man tar ett så kallat time out och låser in barnet i ett rum, sätter det i en knut och ignorerar det (mycket populärt i Nanny-programmen på tv) en viss tid är helt bisarra och jämför dem med att själv bli ignorerad när hon är arg och frustrerad i sitt jobb. Man ska behandla folk med respekt vare sig de är vuxna eller barn. Inte lära sina barn att ignorera andra människor.

Lyssna själva på hela sommarpratet här.

Nu är ju Vidar så liten att han inte förstår vare sig hot eller mutor, men det ska bli intressant att se hur vi kommer att utvecklas som föräldrar medan han växer upp.

Läs också

2 kommentarer

  1. Anna skriver:

    jamen så sant. jag hoppas jag i framtiden kan hålla mig från att använda både hot och konstiga bestraffningsmetoder.

  2. peppe skriver:

    samma här. fast det är lättare för mig att vara klok i skriven text än att verkligen göra det. får hålla ett öga på mig själv.

Kommenteringen är stängd.