Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Trendbebén

1 okt , 2010, 08.35 peppe

 

Igår när jag klädde Vidar uteslutande i plagg min mamma stickat slog det mig att Magnus och jag knappt shoppat eller ens valt ut någoting alls i klädväg åt vår son. Det mesta han klär sig i (eller mera exakt vi klär honom i) har han fått begagnat, nystickat eller i present av mor- och farmödrar som inte kunnat låta bli att köpa söta babykläder.

Jag som är ganska noga med vad jag själv klär mig har (ännu) inte ett behov av att göra vårt barn till en trendbebé. Hur mycket brukar ni fundera på snygghetsfaktorn då ni klär era barn och köper ni mycket kläder?

Läs också

10 kommentarer

 1. Nina skriver:

  Jag tänker inte alls på hur trendig och snygg dottern är. Jag vill att hon ska vara färggrann och bekväm i sina kläder. Vi får fortfarande mycket kläder och har således inte shoppat förhållandevis enormt litet själva, men då det händer vill jag ha neutrala, glada och sköna plagg. Jag undviker medvetet trend- och prinsesskläder. Hon får antagligen tillräckligt med press på sig om några år att hon ska vara tjejig och söt.

 2. Anna skriver:

  Helt,bekvämt och gärna rent till att börja med. Har ärvt större delen av knoddarnas kläder, övrigt är köpta på loppis eller presenter från släkt och vänner. Köper extremt lite nytt och då brukar det mer handla om regnkläder och dylikt som behövs, har aldrig köpt något ”trendigt”. Trender kommer dom få nog av senare, barn ska få vara barn så länge det bara är möjligt. Tycker att det viktigaste är att kläderna är bekväma och bra att leka/röra sig i. Färger, ränder och roliga mönster är plus. Har svårt att förstå personer som lägger ner sjuka mängder pengar på kläder som dels bara används några få gånger, dels är för fina för att smutsa ner lite.

 3. peppe skriver:

  Nina: så klokt! Vi kör samma race, använder det vi fått och de få gånger vi köper nåt åt Vidar blir det färggrant och glatt. Du har en poäng i att utseendefixeringen (antagligen ännu mer bland flickor) tids nog kommer.

 4. peppe skriver:

  Anna: jag håller HELT med dig. Dessutom hinner ju kläderna inte ens slitas då de är så små som Vidar är. Känns helt galet att köpa nya uppsättningar när det finns massvis med praktiskt taget perfekta second hand-kläder.

 5. S. skriver:

  Till dottern köper vi i princip bara sådant som lillebror kan ärva. Då tänker vi alltså på att det ska vara bekvämt och hålla många tvättar. Dottern har deklarerat att hon inte gillar svart och grått och nu senast kunde hon inte ha mörkblått heller ”för det är så dystra färger”, så färgglatt blir det, vilket är helt i min smak. Typiskt flickiga kläder ärver hon från tre håll så det råder ingen brist på rosa, volanger och sådant ändå. Märke, färg och stil är alltså inte av vikt, men tittar man i barnens garderob så skulle man lätt kunna tro att inköpschefen (jag) är fixerad vid Polarn och Pyret. Speciellt tröjorna håller färg och form så mycket längre än andra så jag hamstrar på rea. Ibland skäms jag och undrar vad dagis riktigt ska tro då barnen råkar vara klädda i kläder från PoP från topp till tå, precis som om vi inte förstått att det finns andra butiker…

 6. Bakpappa skriver:

  Men egentligen är ju babyn och småbarn de perfekta målen för den trendmedvetna. De hinner växa ur eller slita ut plaggen innan de blir omoderna! Bättre det än vuxna som kasserar nästan nya kläder bara för att modet ändrat! Och så kan man shoppa konstant åt dem, för de behöver ju alltid något nytt.

  Ok, det där var nu bara som tankeexperiment… På riktigt har jag inga problem med att dra kläder på mina barn som de ärvt i andra- eller tredjehand. Bara det är bekvämt, helt och fyller sin funktion.

  Själv har jag tyckt jag inte följer trender utan föredrar funktion framom allt annat, men fick mig en liten tankeställare när jag fick höra ”Du som alltid klär dig …”. Det är bra med en spark i huvu ibland. ;-)

 7. peppe skriver:

  S: men Polarn och Pyret är mycket bra! Dessutom gillar jag deras motto att göra kläder för barn, inte för flickor och pojkar.

 8. peppe skriver:

  Bakpappa: haha! du har rätt, fast små babyn hinner väl aldrig slita ut någonting. Tio barn skulle säkert kunna dela samma sparkdräkt. Däremot slits väl kläderna på ett annat sätt då barnet börjar röra på sig. Jag tycker att det är en vettig linje du kör, andra- eller tredjehandskläder är okej så länge de är rena och hela.

  Och jag känner lite för väl igen mig själv i ””Du som alltid klär dig …” :)

 9. daddy-O skriver:

  Tjaa… Trendigt behöver det väl inte alls vara. Huvudsaken är att färgerna inte skär i ens egna ögon och kläderna fungerar, d.v.s. är praktiska. 85-90% av barnkläderna i byrån är begagnade, och vi försökte skaffa så att säga neutrala färger eftersom vi inte visste om vi får en flicka eller pojke.

  Nu blev det ju en liten flicka, men inga princesskläder här inte :)

 10. Malin skriver:

  Vad är trendiga barnkläder för det första? Alltså, var och en avgör vell själv vad man klär sina barn i för kläder, loppis, ärvda eller köpta… Jag tycker inte det spelar någon roll om man själv är nöjd.

Kommenteringen är stängd.