Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Miljön och vintersemester

24 jan , 2012, 05.02 peppe

 

Eftersom flyg till andra sidan jordklotet inte precis är miljövänligt undrar jag hur ni resonerar. Väljer ni bort flyg för miljöns skull (om ni reser inrikes rekommenderar jag varmt Nopsa Travels)?

Jag måste erkänna att vi inte är så miljövänliga i det här fallet. Att resa långt bort mitt i vintern är en lyx som vi unnat oss de senaste åren. Väl hemma försöker vi göra vårt bästa genom att inte köra bil (vi äger ingen och bor så centralt att vi sällan behöver en), äta vegetariskt och köpa närproducerat så gott det går. Det förlåter naturligtvis inte våra flygresor, men som sagt gör vi vårt bästa i vardagen.

Tidningen Huli hade i somras en lång artikel om hur oekologiskt det är att ha barn, men det samtalsämnet känns så eldfängt att jag inte ens vågar gå in på det.

Läs också

8 kommentarer

 1. marica skriver:

  Jag personligen undviker flygningar så gått det går. Visst reser vi på semestrar söderöver och då med flyg, men det är i övrigt enda gångerna jag flyger. Reser jag längre sträckor innom finland så åker jag helst tåg. Det är pikulite miljövänligare och med alla incheckningar och bagageväntande som tillkommer flygningar så vinner man knappt nåt i tid på att flyga. (det blir dock ibland billigare att färdas vasa-helsingfors om man skulle välja flyg, vilket jag inte förstår)

 2. Christel skriver:

  Jag jobbar med ett projekt som heter Klimatpiloterna i Östra Nyland. Inom projektet informerar vi om hur var och en kan bli leva lite klimatvänligar. Projektet har hållit på ett år nu och slutar i april. Deltagarnas kolfotspår har räknats ut och vi såg ju att flygresor höjer kolfotspåret till skyarna. Eller rätt mycket ändå. Tågresor är nog inte bara pikulite miljövänligare utan en hel del. Ska man åka med tåg på en längre resa så behöver man också lite mer semester.

  Inom projektet har vi som princip att var och en tar till sig det som känns rätt för den själv. En Klimatpilot har en dotter som bor i Botswana och reste nog och hälsa på henne. Känner man att man behöver resa söderut på vintern så gör man det och så kanske man äter vegetariskt istället för att det känns rätt. Eller så byter man till grön el för att man gärna understöder utökningen av vindkraftverk. Klimatpiloterna bor på landsbygden där kollektivtrafiken inte funkar överallt och de har fått gå en kurs i ekonomisk bilkörning och sparar nu en hel del bränsle. Det finns nog att välja på om man vill vara miljövänlig. Bekanta er gärna med vårt projekt på http://www.klimatpiloterna.fi.

  Ett bra tips om man reser söderut på vintern. Sänk temperaturen därhemma riktigt lågt så sparar du in på ditt kolfotspår för uppvärmning och kompenserar lite. Råkar du resa bort då det är riktigt kallt så är inbesparningen avsevärd. Det är onödigt att värma upp tomma utrymmen. Men akta så inte vattenledningen fryser.

  Själv har jag rätt svårt med starkt solsken och hetta så helst håller jag mig i Finland under sommaren. Visst är den finska sommaren underbar med långa ljusa dagar och korta nätter! På vintern lider jag mest av den mörka hösten och har några gånger rest till Europa på hösten men pga att jag inte tål stark hetta så räcker det alltså bra med Europa. Då är flygresorna också kortare.

  Till Sverige reser jag med kryssningsbåt då och då. En av Klimatpiloterna berättade för mig att kryssningsbåtarnas kolfotspår är mycket högre per person och kilometer än flygets. Ändå talas det väldigt lite om det. Kanske för att båtarna är så betydande arbetsgivare?

  Ska du vara miljövänlig så råkar du ofta ut för att det du tänkte var det rätta ändå visar sig var lite fel på nåt annat sätt. Världen är inte svartvit. Men vi inom Klimatpiloterna har haft väldigt intressanta diskussioner!

 3. peppe skriver:

  Christel: Tack för mycket intressant kommentar! Ska så fort vi kommer hem ska jag utforska er webbsid noggrannt.

 4. peppe skriver:

  Visst är det galet att det är så dyrt med tåg i vårt land. Jg väljer fktiskt också hellre tåg när jag reser Helsingfors- Vasa. Skönt att få sitta och läsa/se film/jobba i lugn och ro.

 5. marica skriver:

  Christel: vad intressant! Jag måste verkligen läsa in mig på det där. spännande är bara förnamnet. Jag vet aldeles för lite om sånt där för mitt eget bästa.

 6. elsa skriver:

  Nåja, om det är så oekologiskt att skaffa barn så borde ju våra farfarsfar och mormorsmor tänkt efter. Då skulle det inte finnas en enda människa på jorden mera. Fast det förstås är det mest ekologiska någonsin! :)

 7. peppe skriver:

  Elsa: hehe, så sant. fast enligt Huli så borde vi bara skaffa (få!) ett barn. Just nu finns det alldeles för många människor på jorden.

 8. Lilith skriver:

  Flyger inte så ofta, typ en gång i året om ens det (de 2 senaste somrarna har vi semestrat med bil). Åker tåg och buss så mycket det går. Trots att jag bor bortåt 30 km från närmaste stad har jag inte körkort och har inga planer på att skaffa det heller. Tar bussen när det är möjligt (tyvärr är bussförbindelserna ute i ”bushen” under all kritik :( ) och jag brukar också samåka med min man till jobbet. Många har tjatat om att jag borde skaffa körkort just av den orsaken att vi har så långt till jobb och annat som finns i stan, men vad vore mer idiotiskt, oekonomiskt och omiljövänligt än att vi skulle köra efter varandra i TVÅ bilar till stan, helt i onödan när det ändå går att samåka? Säger bara åt dessa människor att grow up och tänk lite längre än näsan räcker.

Kommenteringen är stängd.