Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Den ofrånkomliga amningsdiskussionen

19 apr , 2010, 11.12 peppe

 

I mitt förra inlägg pratas det om huruvida det är möjligt att ta med småbarn på restaurang. Eftersom riktigt små barn vanligtvis föredrar mjölk istället för blodiga biffar och musslor i vittvin dök den oundvikliga amningsfrågan upp. En servitör/tris kommenterar att man helst inte ska hala fram sina bröst och amma sitt barn på restaurang, medan andra undrar varför det ska vara så stigmatserat med ett litet barn som får mat på det mest naturliga av sätt.

Vad säger ni, är det koscher att amma på restaurang?

, ,

Läs också

24 kommentarer

 1. Johanna skriver:

  Nej, ingen vill se dina bröst medan de njuter av sin mat. Däremot om du lyckas kamouflera dina ammande bröst under en schal eller något så man inte ser brösten stör det åtm inte mig. Naturlighetstricket är ett dåligt drag, jag kommer på minst tre andra naturliga företeelser som jag föredrar att inte göra med publik. Så tycker jag.

 2. Dag Nygren skriver:

  Mig stör ammande mammor inte det minsta, vare sig på restaurang eller annars offentligt. Så hemska är väl inte bröst heller, tvärtom. Och inte har det nån inverkan på mitt intresse för min biff heller. Annan sak om det stör mammorna själva förstås.

 3. Sonja D skriver:

  Jag tycker det är okej att amma var som helst. Inte ser man ju bröstet, kanske lite bar hud. Men det kan ju kännas bekvämare för en själv att ha en skarf, sjal eller babyns spytrasa över axel ;). Och så finns det ju amningsblusar om man vill göra det extra bekvämt för sig, då syns nog varken bar mage eller bara bröst.

 4. Ello skriver:

  Andra människor får ju också äta på restauranger, så varför inte babyer? Att barnet kan behöva mat är säkert något som alla förstår och att barnet skriker för att man inte genast ger det mat kan väl också vara störande. Ofta märker inte andra att något försigår om man inte gör det till en stor show. Jag tycker att man bra kan amma om man gör det diskret, t.ex. så att man har amningsblus och en spytrasa som döljer det mesta. Min matlust störs inte, om jag alls märkt nånting av amningen.

 5. Heidi skriver:

  Det är okej att amma på restaurang. De flesta som är i restaurangen är ju där för att äta. Varför skulle inte de yngsta också få äta? Men jag anser att man helst inte ska amma vid bordet på finare restauranger, eller åtminstone göra det så diskret som möjligt. Personligen använde jag mig av ”telefonsnack” som referensram. Skulle jag här svara i telefonen och prata på vid bordet? Lunchträff på cafét tillsammans med andra mammor och barn? Japp, svara i telefon och amma går bra. Middag på fin restaurang? Nja, jag skulle nog i båda fallen ursäkta mig och smyga iväg till foajén eller toaletten.

 6. Kakkakaffe-Eva skriver:

  Jag kan amma i princip var som helst. Och jag känner mig aldrig obekväm. Men jag försöker nog vara så diskret som möjligt och jag vill påstå att jag visar minimalt bröst. Som åskådare behöver man inte heller titta eller ens snegla – det är då deras problem. Jag skulle bli ytterst sur om någon kom fram och sa att jag inte fick amma. Så länge man själv känner sig bekväm med att amma, tror jag inte det orsakar större problem. Är man nervös märker ju barnet detta också och det kan förorsaka den där bröstaggressionen som man helst vill slippa när man är ute bland människor.

 7. Michaela skriver:

  Ingen behöver titta på andras bröst eller när andra äter, så som en baby. Och ibland kan man också se mycket bröst på icke-ammande kvinnor, så då borde ju å urringat förbjudas… Nåja. Och vad är liksom alternativet? Flaska? Och vad om inte babyn tar flaska? Stanna hemma? Har en väldigt stark åsikt om att man kan, och ska om man är bekväm med det, amma varsomhelst. Amning är ju bara fint.

 8. Tove skriver:

  Om barnet skriker av hunger och man har glömt tuttflaskan hemma, så för att de andra (i bordssällskapet och de andra kunderna) skall få ro att äta, så måsta man kanske hala fram brösten.

  Och jo, det finns amningsblusar som hjälper att göra det diskret, men om man har stora boobs som t.ex jag har, så är det svårt att amma utan att ”störa” andra med åsynen av brösten, tyvärr…
  (säger jag som varit tvungen att ”chockera” kunderna på Teerenpeli då ungen skreeek och jag försökte få bröstet att hållas i munnen på den…)

 9. Minna skriver:

  Som mamma till tre små barn varav ett inte tog tuttflaska före hon var 6 månader kan jag inte se på saken ur en objektiv synvinkel. När jag ser en mamma amma sin baby på en restaurang önskar jag att jag på något vis kunde signalera hur fullt jag godkänner det och känner glädje för att hon modigt tagit sig ut bland folk för att antagligen få en trevlig stund själv utanför hemmets väggar! Tyvärr är det mycket svårare att visa att man godkänner amning på offentliga platser än att visa att man inte gör det.

 10. barnlös ung kvinna skriver:

  Bröst. Vems bröst? Vad är bröst till för? Är det vårt sexfikserade och den överdrivna reklamatiseringen av sex som ställer till med problem? Denna bröstfixering som förekommer har jag aldrig förstått mig på. Ännu mindre det att kvinnor, innehavarna av brösten, förhåller sig till dem som om de vore tabubelagda och till enbart för (mannens) sexualla njutning. Har vi kommit så långt från verkligheten, det som är naturligt, att vi inte kan ge föda till vår egen avkomma för att det anses snuskigt/osmakligt? Man kan ju, om man känner obehag för nakna bröst välja att inte se på bröstet! Lite snuskigt det också, att folk flest tycks finna dessa ”ammande kvinnor med brösten i vädret” lite överallt. Hur noggrant söker folk efter nakna bröst? Var ligger problemet. I den som ammar eller den som betraktar?

 11. Pamela skriver:

  Jag tycker det är okej att amma på restaurang. Mig stör det inte det minsta. Klart att man kan göra det diskret både för sin egen och andras skull. Men SJÄLVKLART är det okej.

 12. Anna skriver:

  Ammar man sitt barn så blir man ganska isolerad snabbt om man ska ta hänsyn till att någon i omgivningen inte klarar av att se en gnutta bröst och en ätande unge. Som många sagt så kan man enkelt dölja det mesta med en trasa (som man enligt min erfarenhet ändå alltid har framme med spädisar) för att göra livet enklare för alla och förhindra att någon tar illa upp, slänger man fram hela härligheten för allmän beskådan så får man nog ta att det kommer några blickar. Men att jämföra amning med blöjbyte vid bordet osv är nog lite i överkant. Min erfarenhet är att alla som upplevt spädisar på lite närmare håll tycker att det är helt ok med amning ”in public”, det handlar bara om mat. Är du själv bekväm så varför inte. Vill du själv eller barnet ha lugn och ro när ni äter så gå till en lugnare del av lokalen och amma där.

 13. daddy-O skriver:

  Jag tycker inte det är något problem med ammande mammor på restauranger eller andra allmänna platser. Det är nu bara så att är barnet hungrigt så är det. Är mamman bekväm med det, så är det (min åsikt) fritt fram. Man kan inte heller alltid ta alla andra i beaktande.

  Sedan har vi ju det här med brösten. Om bröst nu verkligen är problemet, borde det införas skjorttvång på samtliga uteserveringar i det här landet. Vi vet alla hur det kan se ut på om somrarna då genomsnittsfinländaren sitter med sitt stop framför sig och ohämmat blottar sina bröst. Tar man illa upp av en ammande mamma, så borde ju samma sak gälla män som blottar sina bröst på uteserveringarna.

 14. Barnmorska & Folkhälsovetare skriver:

  Det är otroligt viktigt att fri amning uppmuntras i samhället. De fördelar det finns med amning är helt otroliga för människans hälsa, både för mor och barn. Om vi vill ha människor med optimal hälsa både i barndom och senare i livet skall amning uppmuntras. Och inte bara detta ur ett folkhälsoperspektiv, utan att kunna amma sitt barn fritt är kvinnans rättighet som inte bör inskränkas, utan uppmuntras. Att inskränka en ammande kvinnas rörelsefrihet i offentliga rum är en maktfråga. Vi måste lära oss att hantera gränsen mellan en ammande mamma och den sexiga kvinnan, två olika identiteter som de flesta kvinnor får kämpa med. Dax att se över dina attityder emot amning på offentliga platser och vad det har för konsekvenser för hälsa och psyke förrän man mottsätter sej naturen. Skulle inte du vilja att dit barn eller barnbarn får tillgång till det bästa möjliga? Ytligt sätt kan amning ses som ett sätt att ge barnet mat men har underliggande hälsokonsekvenser hela livet igenom. För att helamning kall lyckas skall barnet ha fri tillgång till bröstet, dvs, även då mamma är ute och äter på restaurang. Och vaför skulle mamman måsta använda en schal för att täcka sitt bröst? hon gör en god gärning som är helt naturlig. Inte skall vel kvinnans livsrum inskränkas för att vissa människor inte kan hantera gränsen mellan den moderliga madonnan och den vulgära blottaren?

 15. peppe skriver:

  Jäklar så ni kommer med smarta och genomtänkta argument! Som jämställdhetsförespråkare blir jag extra glad av bland annat Ung barnlös kvinnas kommentar och naturligtvis också av barnmorskan. Fast också alla ni andra, det känns också bra att det inte bara är kvinnor som kommer med en åsikt i dne här frågan.

 16. Nina skriver:

  Detta är en fråga där ens åsikt oftast helt vänder då man själv fått barn. Jag har dock alltid varit en amningsförespråkare (enbart bröstmjölk o. var som helst – mamma är barnmorska…), men har vänt lite åt andra hållet.
  Man kan faktiskt ta hand om detta lite diskret. Gå till en lugnare plats och amma. Ingen får ro av att amma mitt i en restaurang, där besticken låter ohyggligt mycket för de stackars små öronen som försöker lyssna på mammans röst, hjärta och andning. Eller gå till rummet bredvid och amma om man är mitt i en middagsbjudning hos några kompisar. Om man promt vill va med i diskussionen så kan man vara det fastän man sitter i ett annat rum. Å bebben äter säkert bäst när mamman koncentrerar sig mest på denne. Å ibland finns ingen annan återvändo än att amma direkt i folkmassan, å då må så vara hänt.

  Jag förespråkar fri amning, men med respekt för andra!
  Ibland ses mammor som drar fram tutten enbart för att provocera. Hur moget är det på en skala?

 17. Hallonet.ratata.fi skriver:

  Ursäkta min rättframhet, men svar: nej, det är det fan inte.

 18. Nanna skriver:

  Okej. Jag inser först nu, att mitt inlägg om barn o babyn på restaurang fick igång en sådanhär diskussion! Jag som är under 23 år gammal och inte har barn, tycker att man skall amma, och i princip också att man skall kunna göra det ”offentligt”. Poängen i mitt förra diskussionsinlägg handlade nog om mycket mer än bara att amma på restaurang (läs; finare restaurang, kväll=min.50e/pers..) Håller med både Johanna och Daddy, men tycker nog att barnmorskans komentar är lite överdriven. Själv menade jag nog inte att jämföra blöjbyte med ammning, de bara råkade hadla om samma sak, och nog också, på rätt så samma sätt! Den komentaren hade nog ingenting att göra med kvinnors sexualitet eller bröst som någonting motbjudande heller. Suck.

 19. Elisa skriver:

  Det är så otroligt sorgligt att det finns såna där stenålders personer som Hallonet.ratata.fi. Så otroligt sorgligt. Något säger mig också att hon aldrig har haft med barn att göra.

 20. barnlös ung kvinna skriver:

  Jag förstår fortfarande inte varför det är opassande att amma på ofentliga ställen/restauranger. VAD exakt VAD gör det så motbjudande med en ammande kvinna? Det att du ser ett naket bröst som inte är ditt? Det att din man/pojkvän ser ett naket bröst som inte är ditt? Det att någon suger på ett bröst? Uppfattas det nakna bröstet till den ammande kvinnan som sexuellt? Personligen ser jag en skillnad på en kvinna som blottar sig och en kvinna som ammar. Det diskuteras sällan H&M;s bikinireklamer, som man vanligen också kan se från restaurangen. I dessa reklamer ser man bannemig mer än skymten av ett bröst. Jag tror att problemet är uppfattningen av bröst som nåt sexuellt, enbart sexuellt, nåt som tillhör mannen och kvinnans sexliv och då man ser bröstet ”in action” är det för mycket. Kanske blir det motbjudande för att man inser bröstets verkliga funktion, inser att den sexuella fixeringen vi har om bröst är lite snedvriden?

 21. Oca skriver:

  Fattar inte ännu heller motargumenten. Lugn och ro är väl nog att föredra när man ammar, men på en restaurang brukar det ju inte vara så himla livat annors heller. Tycker det är hemskt att ammande mammor ibland måte gå till skötrummet eller vessan för att amma. De är sen utrustade med stolar osv. omtänksamt kanske, men vaför skall bebisen äta på vessan?

  Nanna> Min fråga i restaurang inlägget var inte direkt riktad till dej, allmänt bara. För det brusar alltid upp när det gäller ammning offentligt tänkte jag se vart de leder… hihi! ;)

 22. Sigrid skriver:

  Ja, amning är det natuuurligaste i hela världen och brösten är då sin rätta funtkiooon … men kan bröst inte OCKSÅ vara sexuella? Förstås inte i amningssammanhanget, men en del som kommenterar verkar se bröst enbart som mejerier. Jag tycker kvinnor ska njuta av sina kroppar också sexuellt, det känns lite väl lutherskt att se kroppen som bara något strikt funktionellt. Strikt taget är ju vaginan också bara till för att avla barn och därefter föda dem men samtidigt kan den användas till något njutningsfullt. Men förhoppningsvis inte på restaurang, haha!

 23. Yessica skriver:

  Eftersom jag (25 år gammal) tycker att amning är obehagligt i sig så känner jag mig lite illa till mods om jag ser en kvinna amma på en restaurang. Som jag tidigare har kommenterat så vill jag inte ha barn och jag är inte van med barn heller så jag tror min åsikt grundar sig på det. Dock skulle jag aldrig säga till eller stirra eller på något annat sätt uttrycka att jag tycker det känns lite obehagligt utan jag känner helt enkelt ”var och en med sitt”. Så för att sammanfatta – det är ok att amma på restaurang men om ja märker att nån gör det tycker jag det känns lite obehagligt.

 24. Hallonet.ratata.fi skriver:

  Elisa, jag tror en stenålders person skulle vara mycket mer OK med offentlig amning – menar, på den tiden var förekomsten av restauranger eller sociala inrättningar överhuvudtaget i sparsammare laget.

  Och FIY: jag har vad som närmar sej två års erfarenhet av att arbeta på daghem.

Kommenteringen är stängd.