Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Tävling!

28 maj , 2010, 10.26 peppe

 

I samarbete med Ping Pong Barnkläder blir det nu tävling på Alfamamman. Eftersom vi kommer att resa en del med Viddis Finnbogadottir efterlyser jag nu era bästa tips då man reser med småttingar. Vinnaren får ett presentkort på 300 kronor till Ping Pong Barnkläder.

, ,

Läs också

16 kommentarer

 1. A skriver:

  Här skulle man skulle förstås kunna tipsa om alla världens grunkor och vagnar och grejer, men jag tror att det som är det viktigaste då man reser med barn är inställningen. Om man förväntar sig att det ska bli jobbigt blir det antagligen det, men om man går in för att det nog ska gå bra så blir det bra :)

 2. Sonja D skriver:

  Med tanke på att det är med Vidar ni reser kommer det säkert att gå urbra! Han verkar ju vara en nöjd och lättskött kille. Mitt bästa tips är ändå att hållas lugn, att inte stressa, ta saker och ting med ro. Och även om platsen är ny för er kommer Vidar att känna sig lika trygg som vanligt när han får vara med er. Så keep it cool och trevliga resor! Njut, det är lätt att resa med ett spädbarn!

 3. Hannah skriver:

  Jag är lite på samma linje som A ovan. Mitt bästa tips är att ta det lugnt. Stressa inte. Låt det vara kaos. Då går det hur bra som helst.

 4. Louise skriver:

  Jag har ju som bekant inte barn själv dårå, men vet precis allt som är värt att veta om barn ändå (ehhh) kan tipsa om att MATA bebisen eller få honon att DRICKA något under start och landning när ni flyger eftersom han då inte får lock för öronen!

  Där satt den! ;-)

 5. Irina skriver:

  Hmm, nu vill man ju vinna förstås! Det jag har lärt mig under våra resor är: MINIMERA PACKNINGEN! Alltför många gånger har vi packat ner både det ena och det andra som vi bara släpat på i onödan. Det mest absurda vi en gång släpade med oss var nog en potta… Fast den kom faktiskt till användning flera gånger, så heeelt onödigt var det inte. ;)

 6. Fia skriver:

  Lägg en trasa mellan dig och babyn vid start och landning. Tryckskillnaden har en positiv(?) inverkan på tarmfunktionen och kan resultera i behov av byteskläder på babyhållaren också… Har nämnligen stått i 30 graders hetta med babybajs på byxorna och ”doftat” i bussen från planet till terminalen. skönt.

 7. Minna skriver:

  Jag vill definitivt vara med i tävlingen!

  Mitt bästa tips: Sluta stirra på klockan. Om Vidar har kommit in i någon slags rytm som ni allra helst skulle hålla fast vid, rekommenderar jag att ni när ni reser låter sömn och matstunder infalla spontant då när det verkar passa bäst. T.ex kan man mata oftare och mindre portioner åt gången, då när det passar. Och sömnrytmen får man nog tillbaka hemma igen, på främmande ställen kan nätterna ändå gå på tok så med tupplurerna ska man inte bli för nazi. Låt honom tuppa av när han verkar behöva det, och försök inte börja natta honom en viss tid om han verkar pigg. Kort sagt: Skippa rutinerna och slappna av, allt går bättre då!

 8. Tove skriver:

  Om ni flyger: fråga vid incheckningen om det finns lediga platser på flyget och om ni därmed kunde få en egen plats åt mini-me. Bäst är det om ni tagit med en stor dyna ni kan då lägga på den lediga stolen, då ligger han skönt där (stolarna ”lutar ju bakåt” en aning, så utan dyna ligger han inträngd mot ryggstödet).
  Om det inte finns lediga platser på flyget är dynan ändå bra, då har ni den i famnen och Vidar får ligga raklång (som i en säng eller på soffan) istället för i famnen…

 9. S. skriver:

  Vi har rest både med ett och två barn. Flyget: Mata välling eller liknande under start och landning om ni är oroliga för ont i öronen, men våra har faktiskt varit oberörda av tryckskillnaden, så man kan ju chansa också. Ha några extra plastpåsar att packa in eventuella kissblöjor i om ni p.g.a. lång toakö tvingas byta kissblöja där ni sitter. För bajsblöja rekommenderas inte den manövern :-) Hos vissa flygbolag kan man förhandsboka sittplatser. Vi brukar försöka sitta ganska nära toaletten och så att man ser bildskärmen där roliga filmer förhoppningsvis visas. Maten: Då vi var på Rhodos med en ettåring var vi ute och åt varje kväll. Vi bad personalen ordna plockmat till barnet enligt instruktionen ”ta vad ni råkar ha i köket, kanske potatis, majs, bröd, kokta morötter eller nåt sånt”. Hon fick alltså en egen tallrik med plock från köket och från våra tallrikar. Egentligen hade hon ätit före restaurangbesöken, men tallriken höll henne sysselsatt. Vi hade också med oss en flaska handdesinfektionsmedel. Lite diskret för att inte såra någon torkade vi av delar av restaurangernas matstolar och brickorna som satt fast i dem. (Då tvåan var född hade vi med samma falska på en resa, men då kom vi bara ihåg avtorkningen en enda gång på en vecka… han överlevde han också.). Vagn: Resevagnen vi har väger bara tre kilo mindre än vår betydligt stabilare Emmaljunga Scooter, så på senaste resa tog vi med Scootern. Eftersom vagnen inte räknas in i bagagets vikt passade vi också på att smuggla med ett blöjpaket i den hopvikta vagnen. Blöjor är ofta svindyra på semesterorter. Bärredskap: En bärsele som passar båda föräldrarna (och jag säger det igen: Manduca eller Ergo) är guld värd, också då barnen blir större. På senaste resa bar min man en trött dotter på 19 kilo i en Manduca de kvällar hon inte orkade gå från restaurangen till hotellet själv. Jag bar lillebror i en Patapum (och alla vi mötte sa ”aaaaawwww”.) Hotellet: Gör en allmän koll av rummet då ni anländer. Finns de möbler på balkongen, kan de flyttas till räcket så att något barn klättrar upp och trillar över? Finns det konstiga eluttag där grejer sitter löst? Glasväggar att springa in i? Diskmedelsflaskor i olämplig höjd? Tavlor som kan trilla i huvudet om man hoppar i sängen? Hyra bil: Kolla på förhand vilka bilfirmor som hyr ut bilstolar. Babyskydd kan löna sig att ta med sig själv, det är inte säkert att det finns bakåtvända bilstolar/babyskydd och barn ska ju åka bakåtvända upp till fyraårsåldern för maximal säkerhet. Vi valde lokalbussar i stället för hyrbil, att krocka med buss lär vara säkrare än att sitta fastspänd i en personbil, försökte jag tänka på då barnen gled omkring lösa på sätena i bussen…

  Ja, det blev ju lämpligt långt det här :)

 10. Ingrid skriver:

  Här ska du få 7 st sjukt praktiska, men mycket bra tips:
  1) ha alltid en liten väska med ett ombyte, flaska, blöja o leksak som är lätt -tillgänglig. Speciellt på flyget är det viktigt.
  2) Ta med diskborste och diskmedel så att du kan diska flaskorna och tuttarna på rummet.
  3) ta med egen sked o tallrik om du behöver mata honom med sked. det är enklare än att sätta kalla metallskedar in i babyns mun.
  4) Köp en portabel DVD spelare för kris-situationer. Även om man inte tycker att TV är bra så kan det under resor vara ett bra sätt att lugna ner babyn och man behöver ju inte ha mer än 10 minuter per gång.
  5) Ta med egen baby mat så mycket ni orkar bära. det underlättar om miljön är ny att maten är som förut.
  6) På flyget får man ta med babymat och tuttflaskor i handbagaget, men oftast vill de att man smakar på det i säkerhetskontrollen, det är bra att veta. Och ha alla vätskor på samma ställe så är det enklare att gå igenom säkerhetskontrollen.
  7) Kolla om det finns vatten-kokare på rummet ifall ni vill koka tuttflaskor, tuttar etc. Annors kan det löna sej att ta med en.

 11. malin skriver:

  jag vill verkligen vinna det här för jag vinner aldrig! Vi har rest en del med våra flickor och mina tips är:
  – ha så lite packning som möjligt, man klarar sig med väldigt lite och det är oerhört skönt att inte behöva kånka på saker. Det ni ändå måste ha med er skall ni låta vagnen bära.
  – se till att alltid ha tillgång till mat och dryck så att ingen blir för hungrig. Blodsockerfall kan medföra akut apati eller hemlängtan.
  – undvik tidtabeller och inrutat program så långt det är möjligt
  – försök göra så lite som möjligt så ni inte känner er stressade
  – ha med våtservetter!!! (Det är förresten mitt bästa tips.)

 12. Lovisa skriver:

  Tror ni fixar babyn bra, men se till att ni har mat med er åt er själva + minst varsin vattenflaska varje gån ni går ut! Det händer ofta att man inte får mat på sin vanliga tid när man är ute och reser. Är man hungrig känns allting förfärligt jobbigt. Min mamma har alltid med sig en påse mandlar i väskan, torkad frukt är också bra, snabb energi som håller i rumstemperatur. Trevlig semester!

 13. peppe skriver:

  Alltså ni är helt fantastiska! Tack! Jag tänker printa ut alla svar. Kan inte välja ett svar så jag lottar ut presentkortet mellan er imorgon.

 14. Christa skriver:

  Mitt bästa tips är lyhördhet. Barnet går inte sönder om det måste sova på ett annat ställe eller äta på lite andra tider och lite andra saker än vanligt. Håll dig lugn och försök förstå de behov barnet signalerar. Spara inte på pussar och beundran – ditt barn är fantastiskt.

  Våga och vinn!

  Jag har gjort ett bildgalleri med mina resetips:

  http://christa.fi/fm/index.php?p=11&fm2christafifm123bl=387

 15. peppe skriver:

  Christa: superfina bilder! kan du inte berätyta mera om er resa (eller finns den på bloggen?)

 16. Christa skriver:

  Resan finns på bloggen, från mitten av januari och till början av februari 2010. Åk till Thailand!

Kommenteringen är stängd.