Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Babysvetten

19 sep , 2010, 10.50 peppe

 

Jag har upprepade gånger tjatat om den där mammasvetten som uppstår då ens lilla älskling helt oprovocerat ställer upp i ett avgrundsvrål på slutna offentliga platser. Idag tycker jag att vi ska tala om babysvetten. Svetten som uppstår av för mycket kläder. Jag är nämligen osäker på hur mycket kläder jag ska kränga på Vidar. På sommarn då termometern visade 25 förstod jag att det räckte med t-shirt och shorts, men vad betyder  +7 i klädesväg? Jag försöker klä på bebén i samma grad som jag klär mig själv (plus lite mer), men hur översätter man prickiga strumpbyxor, jeansshorts, oversized tröja, läderjacka och lång halsduk till babykläder?

Allvarligt talat, för mycket kläder kan ju inte heller vara bra. Snabbt resonerat känns ”hellre för mycket än för litet” som en säker väg att gå, men svettas barnet blir det ju kallt och ens moderliga försök backfires.

Hur brukar ni avgöra mängden kläder?

Läs också

10 kommentarer

 1. Linn skriver:

  Brukar köra lite lätta lager på lager, så det är enkelt att dra av när man märker att han har varmt. Och så kastar man på igen när det blir kallt. Och så gillar jag material som andas. Fast i regel tror jag att folk klär allt för mycket på sina barn.

 2. Sara skriver:

  Förra vintern när T var nyfödd hade han oftast på sig en body och en fleeceoverall. Sedan låg han nerbäddad i en varm åkpåse och i den höll han sig varm. Det var lättare att öppna upp åkpåsen än att hålla på att ta av och på bebisen kläder tyckte jag.

 3. Michaela skriver:

  Det är svårt, men tycker det blir lättare med rörliga barn, för då värmer de ju ändå sig i rörelsen och är inte bara stilla. Filt är nåt vi alltid har i vagnen, ifall han somnar där och det blir svalt. Annars så kör vi vid +10-+15 fleece, vanliga byxor (nå inte nu helt tunna) och långärmad body och mössa. Om det är under 10 så har han samma som ovan men en tunn vindtät halare på. Så jag ser nog mest på termometern och ut genom fönstret. Men krångligt är det ju nog ibland.

 4. Nina skriver:

  Jag brukar nog tänka på hur många lager jag har också får bebis/småbarnet samma antal. Plus något enstaka plagg som t.ex. mössa. De har väl lite svårare att förstå att hålla värmen typ på huvud och andra glipor. Som bebis räknade jag med att hon inte blev lika varm som jag eftersom hon inte skuffade nån vagn och därmed fick hon ha en filt på. Sen för att kolla om bebis var överhettad kände jag alltid mellan skuldrorna på henne. Typ så?

 5. Bakpappa skriver:

  Man klär på barnet vad man tror det behöver och sen tar man av ett lager. Typ. Och så känner man efter i nacken om det har varmt/kallt. Extremiteter och huvud måste man se till hålls varma.

  Sen gäller det ju att fundera på hur mycket man egentligen är ute. En bil är kall i c. 10min, sen blir den varm. Bussar och tåg är uppvärmda. Butiker är uppvärmda.

 6. peppe skriver:

  Linn: lager på lager är the shit.

 7. peppe skriver:

  Sara: det där hgar jag också upptäckt, varm åkpåse och lite mindre kläder under. Det gör ens liv mycket lättare än att kränga av och på ungen kläder hela tiden.

 8. peppe skriver:

  Michaela: du har så rätt, rörliga barn blir snabbt varma. Fast sen kommer svettkoefficienten in i bilden. Det här är en hel vetenskap…

 9. peppe skriver:

  Nina: så räknar jag också. Jag blir varm av att springa omring med vagnen, han sitter still och får därav plus ett plagg.

 10. peppe skriver:

  Bakpappa: rationellt och klokt.

Kommenteringen är stängd.