Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

Att skaffa barn

5 Nov , 2011, 13.11 peppe

 

Ni vet den där regeln om att aldrig säga ”skaffa barn”? Ofrivilligt bryter jag ganska ofta mot den.

Jag fullt medveten om att Stockmann inte säljer babyn och att det inte heller går att köpa dem på Ebay. Jag vet att det inte är en självklarhet att få barn och det finns massor av människor som kämpar med barnlöshet. Jag har flera goda vänner som kämpar/har kämpat med att bli gravida. Ändå slinker ett snuskigt, litet ”skaffa barn” ur mig då och då och jag skäms alltid lika mycket efteråt. Oftast blir jag också tillrättavisad.

Vem är det egentligen som lanserat det här uttrycket? Och finns det nån kurs att gå där man lär sig säga det mer respektfulla ”få barn”?

Läs också

7 kommentarer

  1. Kati skriver:

    De har jag aldrig tänkt på. Brukar också säga för de mästa ”skaffa barn”. De är ju som och gå på halt is.

  2. Peppe skriver:

    Haha, det är just vad det är. man ska vara mycket försiktig med var och hur man sätter ner foten.

  3. Syster Yster skriver:

    Så vad ska/får man såga då? Planerar man att få ett? Be om det?

  4. peppe skriver:

    jag tror att FÅ barn är korrekt.

  5. Karin L skriver:

    Jag håller nog med ang.uttrycket ”att få barn”. Det känns mera korrekt. Kanske för att det var så för oss. Vi visste inte om jag kunde bli gravid, och det är ju inte nån självklarhet att man som kvinna ens kan. På så sätt att man kan aldrig vara 100% säker på att man kan bli gravid. Efter att jag själv hade fått veta att jag har nedsänkt fertilitet (jämfört med andra kvinnor i snitt) så började jag själv fundera på begreppet ”att skaffa barn”. För det blev ju plötsligt osäkert om så var fallet. Men det är en intressant diskussion om hur vi använder begrepp!

  6. peppe skriver:

    visst är det! hur en mening med det lilla ordet skaffa blir mycket mer sympatisk om man istället säger få.

  7. Magnus Nyberg skriver:

    ”Skaffa barn” är i sin ordning. Det är en förkortning av ”skaffa barn till världen”, men det tänker ingen på längre. Anledningen till att uttrycket är ok är att det är så vanligt. På 1920-talet hade Svenska Akademien, auktoriteten framom andra, en period då den ville normera, men det blev bara bråk. Efter det har den bara beskrivit språket och följt med i dess förändringar – med en lämplig eftersläpning.

    Det kan i alla fall vara bra att vara lite försiktig ibland. Uttrycket låter som om det vore enkelt att skaffa barn, men det är minsann inte för alla. Det finns exempelvis många barnlösa för vilka det är ett svårt ämne.

Kommenteringen är stängd.