Det är så mycket jag inte vet om barn och föräldraskap

Okategoriserad

1+ 1+ 1

1 apr , 2013, 14.05 peppe

 

Den nyblivna tvåbarnsmamman Ebba von Sydow bloggar om 1+ 1+1-regeln. Småbarnsåren kan vara dramatiskt tunga för föräldrar och den svenska barnmorskan och debattören Louise Hallin menar att föräldrar kan stärka parförhållandet genom att använda sig av 1-1-1-regeln för egentid. Detta innebär 1 dag i veckan, 1 helg i månaden, 1 vecka per år. Det vill säga att man ska ha barnfritt en kväll i veckan, en helg i månaden och en vecka per år, det sista från det att barnen är 2.5 – 3 år gamla. En helg i månaden!

Att vara borta från barnet i en hel vecka känns ganska hardcore. Och faktiskt också en hel helg i månaden. Men jag skulle inte tacka nej till en lyxig helg på tumis med min man säg fyra gånger om året. Nu borde vi bara hitta barnvakter och finansiärer för det här systemet.

Läs också

11 kommentarer

 1. Therese skriver:

  Jag håller med dig, 3-4 gånger per år om det gäller en helg + någon kväll och natt nu och då.

 2. Slummy Mummy skriver:

  För mej skulle det också vara mycket (då menar jag att jag skulle få ledsamt efter mina barn), och skulle inte ha barnvaktsresurserna heller. Det blir kanske 1 kväll/månad och 2-3 helger per år för mej och mannen. Men om man kan och (och barnen) vill, så varför inte?

  Tycker som von Sydow att det finns en massa tumistid att tappa in på under helt vanliga vardagskvällar när barnen sover. Det kan kanske vara mera av en utmaning, att ta tid för varandra då?

  På tal om finansiärer för systemet – visst krävs det en massa pengar om man ska kunna vara den slags idealförälder som målas upp i media? Hur många har möjlighet att nå upp till det? Barnvakter, lyxresor, kläder i ekobomull, dyra hobbyer. Inte för att nu alla ens skulle vilja vara just såna. Men att läsa om föräldraskap i media är ofta lika frustrerande som att bläddra i inredningsmagasin, ouppnåbart.

 3. Kiri skriver:

  Men ni har ju barnvakt redan :) Vidde kan få komma på läger till mig nån helg så får ni vara på tumis hemma hos er ;)

 4. Nea skriver:

  Inte en chans i världen att vi skulle få fixat barnvakt sådär ofta. Vi visste det också då vi beslöt oss för att hoppas på barn. För mig duger det med att jag får barnvakt då det är något roligt på gång som jag vill åka på. Och vi har faktiskt gemensam tid varenda kväll i ett par timmar då barnen gått och lagt sig. Jag minns nog inte heller att mina eller kompisars föräldrar varit borta sådär ofta då vi var små… Men kul för den som vill och kan.

 5. Håller med Slummy Mummy. Frustrerande att tänka sig att alla andra har råd med allt lyx som utmålas som den perfekta familjemodellen. Man vet ju att alla faktiskt inte kan ha allt. Men det är nog den bilden man får då en barnmorska kan föreslå något sånt som den här modellen. Låter som ett slag i ansiktet på en vårdledig mamma med små inkomster om rådgivningen skulle föreslå något sådant. Men kanske de har det bättre i Sverige.

 6. peppe skriver:

  Therese: men precis, varken ekonomi eller barnvakter klarar av mer än så för oss.

 7. peppe skriver:

  Slummy Mummy: jag tror att du sätter huvudet på spiken i din kritik mot media. Vi borde bli mycket mer mediekritiska och inse att det vi läser om i Sköna Hem, Mama, Eller eller egentligen vilken tidning som helst inte avspeglar verkligheten. Man kan kanske inspireras av delar, men aldrig anamma hela konceptet.

 8. peppe skriver:

  Nea: så sant. Man kan ha tumistid också helt vanliga kvällar.

 9. peppe skriver:

  Situationsdiktaren: svårt att tro att man har det SÅ mycket bättre i Sverige, men vad vet jag. Håller med om att man som vårdledig bara kan drömma om get away-weekends en gång i månaden.

 10. Slummy Mummy skriver:

  Jag blir ännu mer provocerad av välpolerade livsstilsbloggar med fokus på familj/mammaskap/hem/inredning än av tidningarna. Alltså inte alla sådana bloggar, gillar din, Peppe, men såna där all inredning är vitt och härligt och mysigt, barnen har strukna vita kragskjortor och städar undan sina leksaker så att det alltid är fint. Jag har slutat besöka såna (och läsa tidningarna) för jag börjar bara nära gerillafantasier om att få bryta in mej i de hemmen och smutsa ner och stöka till och skrynkla alla kläder. Åh himmel!

  Och så läcker de här idealen över till sociala medier och så försöker alla spegla den här slags alltid perfekta fasaden till sina vänner och bekanta med lite fb-skryt… Skillnaden där är väl då att då har man en chans att veta personernas adress och bryta sej in och smutsa ner. Ha!

  (Nej, jag är inte full, det här än min version av fredagsmyyys).

 11. peppe skriver:

  Slummy Mummy: hahaha! jag vet PRECIS vad du menar.

Kommenteringen är stängd.